LAKBERENDEZŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉRŐL

KÜLDETÉS

A Lakberendezők Országos Szövetségének küldetése a magas színvonalú lakás- és környezetkultúra népszerűsítése, valamint a lakberendező és céges tagok tevékenységének a támogatása.

Az elmúlt években a lakberendezők és a céges tagok közös kiállításokon mutatkoznak be a nagyközönségnek, népszerűsítve a lakberendezést, amely mára elfogadott és keresett szakmává vált hazánkban is.

A szövetség biztosítja tagjai számára az új információkat, közvetíti a szakmai újdonságokat, melyek nélkülözhetetlenek a folyamatos fejlődéshez.

A LOSZ 2003-tól minden évben pályázatot ír ki az „Év Lakberendezője” címmel, amely azóta kibővült az „Év Pályakezdő Lakberendezője” és 2012-ben az „Év lakberendező Teamje” kategóriákkal.

A 2012.  évtől az „Év lakberendezője” pályázatunk minden kategóriában „nyilvánossá” vált, így azok a tervezők is beadhatják pályaművüket, akik még nem tagjai a Szövetségnek. Az elmúlt évek díjazottjai ma már Szövetségünk tervező tagságát erősítik és arról számolnak be, hogy pályázati helyezésük komoly lendületet adott szakmai ismertségüknek.

Az internet világában ma már mindenki kézhez kapja a legfrissebb információt, pár kattintással megtalálja a keresett szakembert, üzletet és terméket. A személyes kapcsolatot azonban semmi nem pótolja! Az azonos érdeklődéssel rendelkező, a szakmát magas színvonalon képviselő tagok, a rendezvényeken eszmét cserélhetnek, üzleti kapcsolatokat alakíthatnak ki egymással.

Célunk, hogy a pályakezdő és a több éve pályán lévő tervező is hasznos, naprakész információt kapjon az újdonságokról, mely elengedhetetlen a lakberendezői szakma gyakorlásában. Egyre népszerűbb a „LOSZ kedd” szakmai napunk, ahol céges tagjaink kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, illetve újdonságokról, kiállításokról kapnak információt a lakberendezők. Az igényeknek megfelelően egyéb témában meghívott szakemberek tartanak előadást.

Az elmúlt évek egész napos Szakmai Konferenciáit egyre nagyobb érdeklődés kíséri. Az előadó partnerek bemutatják legújabb fejlesztéseiket, amiket a lakberendezők munkáik során naprakészen tudnak alkalmazni, így emelve az általuk tervezett otthonok kényelmét, funkcionalitását és designját.

Online oldalakon is népszerűsítjük, hirdetjük szövetségünket és tagjainkat.

A megújulás folytatódik, a szövetség szakmai és érdekképviseleti szerepe ugyanolyan fontos ma is, mint a megalakuláskor.

Történelem

1994 nyarán a Junior Center kibocsátotta első végzett lakberendezőit. A hallgatók államilag elismert oklevelet kaptak, a vizsgabizottság elégedett volt, a tanári gárda azt látta, hogy a két éves munkájuk nem volt hiábavaló. Mi mégsem voltunk teljesen elégedettek. Tudtuk, most jön a neheze. Ahhoz, hogy a több mint 20 fiatal fiú és lány reményei valóra válhassanak, el kell ismertetni egy nálunk még új, sokszor talán elutasított szakmát, piacképessé kell tennünk az iskolánkban szerzett tudást. Tudtuk, hogy ezért felelősek vagyunk, és éreztük ennek a felelősségnek a súlyát.

Az iskola sok mindennel próbálkozott: kiállításokra, céglátogatásokra hívták a hallgatókat, szakirodalmat szereztek be számukra, nyári kreatív táborokat szerveztek. Az egyik ilyen nyári tábor hozta meg a megoldást. Velembe, 10 napos együttlétünkre – Isten tudja milyen sugallatra – debreceni vendégeket is hívtunk. Ott, az erdő szélén, a tábortűz fénye mellett… már nem is emlékszem, ki mondta ki először – vagy a debreceni Hagymásy Marika, vagy az akkor még nagyon fiatal, de már nagyon okos Feuertag Ottó. Mindegy is már. A lényeg az, itt született meg a gondolat: Szövetség kell. Elhangzott a szó, ott lebegett felettünk az esti csendben és ízlelgettük, örültünk neki, lelkesedtünk és azonnal tervezgetni kezdtünk. Mi, néhányan. Az alapítók.

Alig néhány hónappal később Budapesten, egy római parti szálloda halljában megalakult a Lakberendezők Országos Szövetsége. Nem voltak sokan, talán húszan, huszonöten. 1996 márciusának első közgyűlése elindította az érdemi munkát. Már élt a Szövetség, első elnöke Mózer Noémi, titkára Csiszár Jutka. És büszkén nézegettük a logót, amelyet Bali Tamás nekünk tervezett. Az első igazi közgyűlésen, Balatonbogláron már ott voltak a lakberendezők mellett a belsőépítészek és azok a forgalmazók, gyártók is, akik korán felismerték: egy hajóban evezünk. Ott volt az első pillanattól segítő és a mai napig a LOSZ mellett álló Berényi János, aki mindig önzetlenül adott lehetőséget a LOSZ-nak is, a tervezőknek is a bemutatkozásra. Hihetetlenül sokat köszönhet a Szövetség Neki.

Ettől az időponttól kezdve felgyorsultak az események. A cégek hol méltóbb irodával, hol bútorokkal, hol katalógusokkal segítettek. A LOSZ Teraszok felértek egy továbbképzéssel, és az ottani pogácsázások mellett szakmai barátságok szövődtek. Kiállítások, céglátogatások itthon és külföldön, munka és még több munka, ami azt eredményezte, hogy a Szövetség kezdte kinőni a gyerekcipőt. De veszteségek is voltak. Volt, aki a szakmát hagyta el, volt, aki az országot is és volt, aki végleg elment. Jákfalvi doktorra, aki tanácsaival segített baráti társaságból Szövetséget szervezni és jogi formába öntötte az első alapító iratot, Ringbauer Erzsire, aki első pillanattól kezdve jelen volt, tanult és tanított is, Schopp Anikóra, akit nemcsak alapos és szép munkái, hanem kedvessége, embersége, barátsága tett ismertté, már csak emlékezhetünk.

Tegyük meg néha… ez az oldal erről szól. Egy kis visszaemlékezés a múltra.

Kertész Mari
Junior Center