Ki hitte volna, hogy a mai katalógusbútorok eredetije az 1930-as vagy 1950-es években ott virított az innovációra érzékeny gazdag emberek nappalijában? Tökéletességüket csak még jobban bizonyítja, hogy megfizethető változataikkal a XXI. században is berendezheted a lakást anélkül, hogy a múlt században éreznéd magad.

 

Ahogy sokan híres festmények másolatával díszítik a lakásukat, úgy nem megvetendő, ha valaki híres bútorok utánzatával rendezi be a lakását. Szerencsére számtalan olyan bútor és kiegészítő kapható itthon is, amelyek a nagy tervezők álmainak nyomát viselik magukon, áruk viszont töredéke a dizájntörténelembe vonult darabokénak.

Ha neked sincs több százezer forintod csak arra, hogy megszerezz egy-egy híres tárgyat, de rajongsz a dizájnerbútorokért és kiegészítőkért, segítünk: íme, néhány híres bútor és tárgy megfizethető alternatívája, mely éppen olyan jól mutathat a lakásodban, mint eredeti párja.

 

Kényelmes zsákfotel

Három őrült, ma már csak vezetéknévvel illetett dizájner, Gatti, Paolini és Teodoro mutatta be 1968-ban a Zanotti cégnek az első, poliészter golyócskákkal töltött, PVC-zsáknak álcázott ülőalkalmatosságot. A nomád dizájn és a testhez tökéletesen alkalmazkodó forma azonnal meggyőzte a gyártót, és így megszületett a klasszikus Sacco-zsákfotel. A formát ma már senkinek sem kell bemutatni, hiszen itthon is megannyi gyártó kínálja a legkülönbözőbb méretű és kialakítású babzsákfoteleket.

1.Az eredeti: Sacco zsákfotel, Zanotti – 520,- Euró
2. A megfizethető: Blup Relax – 29.000-39.000 Forint

Luxuskiegészítők megfizethető alternatívái - Pompa fillérekből

 

Vicces színes fogas

Hihetetlen, de igaz: Charles és Ray Eames már 1953-ban megalkotta ezt a fogast, amelynek legnagyobb meggyőző ereje a színes fagolyókban rejlik, amellyel a sima akasztókat díszítették. Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy nem csak a gyerekszobák kedvenc dekoreleme.

Az eredeti: (1.) Eames Hang it all fogasa, Vitra Design Museum – 221 Euró
A megfizethetők: (2.) Vákum Design – 14.000 Forint, (3.) ID Design – 7990 Forint

Luxuskiegészítők megfizethető alternatívái - Pompa fillérekből

 

A székek kis feketéje

Időtlen és klasszikus vonalvezetés, ez jellemzi Mies van der Rohe székét. A német származású amerikai építész bútorai olyanok voltak, mint a mester épületei: nagyvonalúak, különlegesek, elsősorban művészeti alkotások, amelyek nem zárták ki a funkcionalitást sem. A Bauhaus mesterének talán legismertebb munkája az 1929-es világkiállítás német pavilonja, ahol a lenyűgöző terekben olyan bútorokat mutattak be a nagyközönségnek, mint a krómcsővázas Barcelona- vagy a Brno-szék. A klasszikussá váló formát azóta is sokan és sokféleképpen másolják.

Az eredeti: (1.) Brno szék, The Metropolitan Museum of Art, (2.) KnollStudio Mies van der Rohe Collection Flat Bar Brno szék;
A megfizethető: irodaszék, Euintel (3.)

Luxuskiegészítők megfizethető alternatívái - Pompa fillérekből

 

Lámpa textilkábellel

Mennyivel barátságosabb és kedvesebb a különleges csillároknál a plafonról lógó, 100% merinó vagy angóra gyapjúruhába bújtatott kábel és az egyszerű villanykörte kettőse! Legalábbis így gondolták a német dizájnműhely, az Ilot Ilov tervezői. Az eredetihez hasonló ötlettel itthon a Tilka rukkolt elő, amely a kötött helyett sima textilkábeleket használ.
Az erdeti: gyapjúba bújtatott kábelcsillár, Ilot Ilov – 270-310 Euró (1. és 2.)
A megfizethető: textilkábel-csillár, Tilka – 2.500-4.800 Forint (3.)

Luxuskiegészítők megfizethető alternatívái - Pompa fillérekből

 

Jacobsen széke

Arne Jacobsen az egyik legismertebb és legnagyobb név a dán tervezők és építészek között. Munkáival világszerte nagy sikert aratott. A siker kulcsa az egyszerű vonalvezetés és kényelem kettőse volt. Több széke is ikonikussá vált, ezek közül ez az 1955-ben bemutatott 3107-es modell az egyik legtöbbet másolt változat.
1. Az eredeti: 3107-es modell, Arne Jacobsen – 983,- dollár körül
2. A megfizethető: Gongli szék, ID Design – 32.900 forint

 

Modern falióra

George Nelson már 1948-ban erre a modern, bogyós formára cserélte az ósdi kakukkos órát és az összes többi unalmas változatot. A legmegdöbbentőbb mégis az, hogy jó hatvan évvel később is ugyanúgy tudunk lelkesedni ezért a formáért, amelynek ma már számtalan utánzatára rábukkanhatunk a lakáskiegészítőket áruló üzletekben.
Az eredeti: Ball Clock, George Nelson, Design Museum – 286 euró (1.)
A megfizethetők: Wall Clock like Umbrella Walls, Kare-Design Budapest – 59 euró (2.),
Umbrella falióra, ID Design – 19.600 Forint (3.)

Luxuskiegészítők megfizethető alternatívái - Pompa fillérekből

 

Lámpabura rizspapírból

A rizspapírnak ugyan semmi köze a rizshez, a lámpaburához viszont szerencsére nagyon is sok. Isamu Noguchi japán tervező már az ötvenes évek elején megmutatta a világnak, milyen jól mutat a belőle készített állólámpa vagy lámabura. A kollekciót Akarinak nevezte el, amely japánul fényt, világosságot jelent. Az eredeti darabok természetesen csillagászati áron kaphatók, de olcsó és könnyen cserélhető változatait mindenki ismeri, aki túl van az első saját otthona berendezésén.
1. Az eredeti: Akari 26A modell, Noguchi, Design Museum – 199,9 Euró;
2. A megfizethető: Vate mennyezeti lámpa, IKEA – 1.290 Forint

Luxuskiegészítők megfizethető alternatívái - Pompa fillérekből
 

Mérnöki pontosság egyszerű formában

Verner Panton dán származású dizájner az elsők között volt, aki az 1950-es években felfedezte a műanyagban rejlő lehetőségeket. Színes plasztiktárgyai közül a legismertebb a karcsú, mégis strapabíró szék, amely számos dizájndíjat nyert. A széket 1967 óta a Vitra gyártja hivatalosan, ami nem jelenti azt, hogy nem születik évről évre több tízezer jól vagy kevésbé jól sikerült másolata.

 

1. Az eredeti: Panton-szék, Vitra – 941 Euró körül;
2. A megfizethető: műanyag szék, ABC Home – 31.000 Forint

Luxuskiegészítők megfizethető alternatívái - Pompa fillérekből

 

Dizájnos fűszertartó

Az olasz formakultúra egyik legismertebb és legmeghatározóbb képviselője az Alessi, amelynek termékeit itthon is lehet kapni néhány helyen. A stúdió fő profilja a különböző háztartási cikkek, poharak, edények, használati tárgyak, de a FIAT felkérésére jelentős látványtuningot hajtottak végre az egyik kisautójukon is. Egyszerű vonalvezetésű tárgyaikat nem nehéz másolni, igaz, a hamisítványokról hiányzik az Alessi termékeire jellemző emberke.
1. Az eredeti: fűszertartó, Alessi – 30 Euró,
2. A megfizethető: Droppar, IKEA – 1.490 Forint

Luxuskiegészítők megfizethető alternatívái - Pompa fillérekből

…és persze a sor folytatható. Hogy valami jól sikerült design-e, vagy sem, azt a róla készült másolatok és hamisítványok számaegyértelműen meghatározza. (És akkor az olcsó és gyenge minőségű „Made in China” verziókról még nem is beszéltünk!)

Egyszóval: az igazán népszerű darabokból megtalálható mindenki pénztárcájának megfelelő.
Csak egy jó lakberendező kell hozzá…

 

Forrás:

life.hu