A modern építészetben rendkívül sokféle variáció létezik a vízzel való együttélésre: van olyan hely, ahol a víz adottságai határozzák meg az épületek szerkezetét, van, ahol az épület kívánja meg a vízfelületek megszelídítését, befolyásolását.

 

Előbbinél az épület a természetes vizes környezet mesterséges beépítését jelenti (folyó vagy patakvölgyek hidakkal való beépítése), utóbbinál a természetesség felidézését szolgálja a mesterségesen kialakított vizes terület (irodaházak, bevásárló-központok szökőkútjai). A technológiák fejlődésével a kreatív megoldások határait a futurisztikus szintekig kitolja a víz feletti és a víz alatti világ kombinációja, a tenger alatti világot bemutató terek kialakításától, a vízre, illetve víz alá épített közösségi térformákig.

 

Víz - Különleges életterek, földön-vízen-levegőben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogA vízzel való közelség egyedi formáját nyújtja a betoncsövekből kialakított alkalmi szállás közvetlenül a Duna partján található „dasParkhotel”-ben, Ausztriában. A csaknem 10 ezer kilós, a célnak megfelelően átalakított csatornacsöveket 2005-ben helyezték ide, azóta biztosítanak tavasztól őszig szállást fiataloknak és kalandvágyóknak. Az újrahasznosított csövek pont elég magasak ahhoz, hogy egy felnőtt ember ne verje be a fejét a plafonba; ablakként a szivattyúluk szolgál. A kényelmes fekhelyen kívül elektromos áram, világítás, lepedő és hálózsák is jár a virágos falfestéssel dekorált helyiséghez. A fapados szolgáltatás ennyit kínál; enni és tisztálkodni a közelben lévő helyeken lehet, cserébe viszont egyáltalán nem drága a szállás, ugyanis mindenki annyit fizet, amennyit tud vagy akar.

 

A sajátos „vízkapcsolat” és a csőjelleg akár luxuskivitelben is elérhetővé válik, ha víztoronyból alakítjuk ki otthonunk. A ferencvárosi MÁV-telepen álló, elhanyagolt, romos víztoronyból néhány éve igencsak egyedi otthont alakítottak ki. A garázzsal is rendelkező víztorony a földszinten kívül 5 emeletből és egy csillagvizsgálónak is kiváló kistoronyból áll, szintenként kb. 15-16 négyzetméternyi élettérrel; ahol egyedül a körben ablakos, világos felső szint nagyobb, mint 30 négyzetméter, de az ottlakókat ezért cserébe a rendkívüli kilátás kárpótolja. A szintek között egyenes, meredek lépcsősorokon és kanyargós csigalépcsőkön lehet csak közlekedni, és a berendezést az sem tette egyszerűvé, hogy egyetlen egyenes fal sincs a toronyban, így a konyhabútorokat és a fürdőszobai berendezéseket is beleértve csakis ívekben lehetett gondolkodni.

 

Víz - Különleges életterek, földön-vízen-levegőben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogKülönleges átmenet a szárazföldi és a vízközeli, vízi lakóhelyek közötti a világ több pontján előforduló és nagy népszerűségnek örvendő szezonális jéghotel, amiben a szobák belső hőmérséklete -5 °C és -8 °C között van. A svédországi jéghotel minden kényelemmel felszerelt, alváshoz speciális meleg pizsamát és thermozsákot biztosítanak. Ha pedig elolvadna az ideiglenes szállás a – szintén svéd – úszóhotelben tovább vendégeskedhetünk. Akik már hosszabb-rövidebb időre kipróbálták, hogy milyen is a ringó ingatlan, szinte kivétel nélkül lelkesek és saját lakóhajóban képzelik el otthonukat. Jóllehet huzamosabb időre kevesen választják maguknak ezt a lakhatási formát, azonban számos országban (pl Hollandia, Franciaország) népszerű életformának számít.

 

Víz - Különleges életterek, földön-vízen-levegőben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

A vizek szerelmeseinek a Poseidon Resorts vízalatti szobáinak panorámája nyújthat életre szóló élmény, mely a Fidzsi szigeteknél található. A különleges épületben a 24 lakosztály a vízfelszín alatt 15 méterrel található. A luxushotel étteremmel, bárral, gyógyközponttal és 27, cölöpökön épült, átlátszó padlós villával büszkélkedik, ahol a víz alatti világ szó szerint a lábaink alatt hever. A megvilágított korallszirtekben, a környező állatvilágban, esetleg cápákban akár az ágyból, akár a jacuzzis fürdőszobából is lehet gyönyörködni.

 

A luxuskörülményekről méltán híres dubai Pálma Sziget napjaink legszebb és legnagyobb mesterségesen előállított szigete. A munkálatok megkezdését követően a Perzsa-öböl aljából nyert több millió köbméter homokot és követ használtak fel ahhoz, hogy feltöltsék a 17 levelű, pálmafa-alakú mesterséges sziget helyét az óceánban. A pálmafát egy 12 km hosszú és 5 km átmérőjű, félhold alakú hullámtörő gát védi a hatalmas hullámok ellen. A „leveleken” jelenleg 2000 luxusvilla és 40 exkluzív hotel található. A projektek megvalósítása során több technológiai és környezetvédelmi probléma jelentkezett. A munkálatok alatt felmerült annak lehetősége, hogy az épületek súlya megsüllyeszti a szigeteket. Ezt a kérdést speciális vibrációs talajtömörítő munkagépek nagyszámú alkalmazásával sikerült megoldani.

 

Víz - Különleges életterek, földön-vízen-levegőben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogA tengerszint lassú, de fokozatos emelkedése növeli a beruházások kockázatát, így előtérbe kerülhetnek olyan új ötletek és kísérletek, mint Vincent Callebaut merész elképzelése, a Lilypad, amely az óceánok felszínén lebegő, és az áramlatok mozgását követő, félig víz alatti, félig felszíni, körülbelül 50.000 ember számára otthont jelentő ökovárosokból áll.

 

A vízszint változásával járó kellemetlenségek kiküszöbölésére Hollandiában olyan házak építésébe fogtak, amik „úszni” is tudnak a vízen. Amikor a Maas folyó kiönt, a vízen úszó 37 darab ház megemelkedik, hogy kivédje az áradást. A jelenség a Dura Vermeer nevű innovatív holland cég nevéhez fűződik, amelynek kétéltű modelljei akár az ötméteres vízszintemelkedéshez is képesek alkalmazkodni a mederbe beágyazott teleszkópos lábaknak köszönhetően.

 

Az elképzelt vagy a már megvalósult vízfelszínen létrehozott közösségi lakhelyteremtés sajátos formája a vízalatti város kiemelése a szárazföldre. A bulgáriai Seuthopolisnak körülbelül időszámításunk előtti 4. századra datálják az alapkőletételt. A város romjaira viszont csak egy 1948-as gátépítés alkalmával bukkantak rá, majd 1954-ben ismét víz alá került, 20 méter mélyre, a Koprinka tó fenekére. A város megmentésének ötletére és a projekt megvalósítására már befektetőket is találtak. A „negatív sziget” egyedi és meglepő ötlete a Tilev építészirodától származik. A merész elképzelés szerint az elsüllyedt város köré, a tó közepére, egy 420 méter átmérőjű töltést építenének, így a tó fenekén fekvő ősi település ismét a szabad ég alá kerülne. A körgyűrű a partról csak hajóval vagy csónakkal lenne megközelíthető. A látogatók a partról semmit sem látnak, csak kikötés után tárulna szemük elé az ősi város látképe, 20 méterrel a vízszint alatt.

 

Víz - Különleges életterek, földön-vízen-levegőben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogA szárazföldi és a vízi lakóhelyeken túl a levegőben eltöltött idő kényelmes, lakájos megteremtésére is lehetséges. Hollandiában a Teuge repülőtér mellett áll az a hidegháborús NDK-s repülőgép, amit luxushotellé alakítottak. A gépből egy minden igényt kielégítő lakosztály lett, ahol 24 órás kiszolgálás mellett élvezhetik a vendégek a földi örömöket. Található benne: konyha, szauna, háló, konyha, fürdő és dolgozó.
Működő magánrepülőgépek esetén is egyre növekszik az igény a különleges kényelmi megoldások iránt, amik otthonossá teszik a repülőgépen való többórás tartózkodást. Külön rendelésre mozitermet alakítanak ki, de az extra kívánságnak számító fedélzeti műtőszoba berendezése is megoldható. A földi igények kiszolgálására pedig a Motoart nevű amerikai cég vállalkozott, hiszen a helyi repülőgép bontókból összeszedett alkatrészekből készít kifejezetten luxus minőségű bútorokat.

 

Közösségi életterek grandiózus kivitelezésére a levegőben lebegve is lehetőség van. Egy brit design cég és egy dél-koreai cég közös vállalkozásaként megalkotta a jövő léghajóinak, vagyis a jövő repülő hoteljeinek tervét. Az elképzelést egy 265 méter magas, rombusz alakú hidrogénléghajó testesítené meg. A koncepció a modern műszaki előírásoknak megfelelően valósulna meg, mely alkalmazza a nap- és a szél-energiát. A fejlesztők szerint 2015-től a projekt készen áll a megvalósításra. AirCruiser közel 270 tonnát nyom majd, melyhez hozzáadódik majd az utasok, a különböző létesítmények és a tervezett lakások tömege is, így a maximális kihasználtság mellett 378 tonna emelkedik majd a levegőbe. A repülő szálloda a szél sebességét kihasználva óránként 100-150 km-t tud majd megtenni. A légnyomás miatt a léghajó maximum 3600 méter magasságig emelkedhet. Az út emiatt sokkal élvezetesebbé válik, hiszen néhány száz méter magasságból lehet gyönyörködni az alattunk elterülő panorámában.

 

Víz - Különleges életterek, földön-vízen-levegőben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogA léghajó motívumának újragondolása hazai vonatkozásban is megtalálható. A Budapest belvárosában készülő hatalmas, léghajóra emlékeztető ultramodern hotel az AirCruiserhez képest a földön marad, alá modern üzleteket és irodákat terveztek. Az épület tetejére hangulatos közparkot is kialakítanak, ahová egy üvegsikló vinné fel az embereket.
Az ember és a levegő kapcsolatának földhözkötött kiteljesedése a szél mozgását felhasználó különleges épület. A 2010-es kínai világkiállításon több mint 200 ország és szervezet épített pavilont az öt négyzetkilométernyi területen. Az Egyesült Királyság pavilonja Mag-katedrális néven mutatkozott be, amivel a britek ismét bebizonyították kreatív és innovatív gondolkodásmódjukat.
A világhírű brit tervező, Thomas Heatherwick által megálmodott pavilon úgy néz ki, mint egy hatalmas, elfújnivaló pitypang. A hatemeletes épületből 60 ezer darab, egyenként 7 és fél méter hosszú, áttetsző rudak állnak ki, amelyek szélfújás hatására mozognak, tökéletesen utánozva a szellőben borzolódó pitypangot. Közelebbről vizsgálva látszik, hogy miért is kapta a Mag-katedrális nevte: minden egyes rúdban a királyi botanikus kert magbankjából, a Millenium Seed Bankból származó növénymagot helyeztek el, utalásképp Nagy-Britannia milliónyi kiskertjére, zöld parkjaira, dús mezőire, lombos erdeire, vagyis a királyság természettel való kapcsolatára.

 

Víz - Különleges életterek, földön-vízen-levegőben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

 

A folyamatos ipari újításoknak hála ma már extrém körülmények között is ergonómikus lakhelyeket lehet kialakítani. A helyiségek szűkösségét kompenzálja a látvány, a panoráma vagy éppen egy ötletes belsőépítészeti megoldás. Az itt bemutatott különleges építmények és életterek bár különböző felszereltségűek, mégis mindegyik menedéket nyújt tulajdonosának, legyen az földön, vízen vagy levegőben.

 

Forrás:

www.7haz.hu
www.angolmobilhazak.hu
www.azenirodam.hu
www.capsuleinn.com
elohazak.com
www.fn.hu
www.hg.hu
www.hotelsuites.nl
www.icehotel.com
www.inhabitat.com
www.ingatlanmozaik.com
www.lakaskultura.hu
www.lakberinfo.hu
www.meonline.hu
www.mfor.hu
www.motoart.com
www.nol.hu
www.pointclickhome.com
www.pto.hu