Egyesült Államok, Keleti-part. Végtelen, vakítóan kék ég, hullám-habos sziklák, világítótornyok, halászhajók kürtje. Sirály-vijjogás, bálna-leső túrák, a tányéron óriás-ollós vörös rákok… – aki még nem járt ott, az is könnyen maga elé képzelheti ezt a békés idillt.

FürdőszobaPedig idehaza vagyunk – csak illúzió az egész. Vendéglátónk egy amerikai központú cégnél eltöltött évtized és számos amerikai út után Budapest egyik – hogy stílszerűek legyünk – elővárosában épült új lakásába is ezt a hangulatot szerette volna hazahozni. Az első dolga volt, hogy olyan lakberendezőt keresett, aki ismeri és érti az „amerikai-feeling” előállítási titkát, aki otthonosan mozog az angolszász hagyományokban gazdag New England-i stílusban.

Ám amilyen könnyű volt kigondolni és megtervezni az itt bemutatott fürdőszobát, olyan nehéz volt megvalósítani/kivitelezni. Mert hát Amerika messze van. És ez nem csak a földrajzi távolságra értendő, hanem a hazai gondolkodásmódra, minőségre való törekvésre is. Az elért eredmény azonban magáért beszél.

 

 

New englandi stílus„Szerencsénk volt” – mondja házigazdánk – „sikerült olyan mestereket találnunk, akik megértették a Magyarországon talán szokatlan megoldásokat, és maradéktalanul meg is tudták valósítani azokat.”
Mindennapjaink rövid, sokszor csak percekben mérhető, ámde annál fontosabb idejét töltjük a fürdőszobában. Ébredéskor itt indul a nap, lefekvés előtt itt zárul. Vendéglátóink számára ezért a fürdőszoba „szoba” funkcióján volt a hangsúly. Nem a luxus, a fényűzés volt a cél, hanem a kényelem és praktikusság.

 

new englandi stílusú ürdőszobaMindez tetten érhető az ég kékjét mintázó türkizszínű falakon elhelyezett képeken, a fehérre lambériázott falakon és a csónakot utánzó kádon. „Csak itthon szokatlan a lambéria és fa használata a fürdőszobában.” – mondja a tulajdonos – „Az USA-ban az a meglepő, ha plafonig csempézve kérnénk a fürdőszoba minden falát! És nem csak azért, mert a csempe drágább, mint a festék – ridegebb is.” Valóban a festett-lambériázott falak barátságosabb és otthonosabb hangulatot árasztanak, és ott, ahol a felfröccsenő víztől védeni kellett a falat, egy 30-40 centis csempesor teljesít szolgálatot.

A csempeválasztás tudatos volt: a diagonálisan rakott 10×10-es csempe és a kagylós bordűr egy halászhálót mintáz, tökéletesen illeszkedve a tenderparti hangulatba. A hófehér szín a tisztaságot, frissességet sugallja.

A nagy, kétszemélyes kád egy kompromisszum eredménye. Az eredeti elgondolás egy kád és egy zuhanykabin lett volna, ám a lakberendezővel folytatott beszélgetések és együttgondolkodás eredményeként, a tágas tér prioritást kapott a „mindent egy helyre bezsúfolni” szemlélettel szemben. A 3-tagú család tisztálkodási szokásait szem előtt tartva, a beépített kád méretét úgy választották meg, hogy az fürdésre, zuhanyozásra egyaránt alkalmas legyen, anélkül, hogy úszna a padló vagy eláznának a falak.

Kagylók a fürdőszobábanAz óriási műanyagkád nem jacuzzi, bár a majdani pezsgőfürdő lehetőségét figyelembe véve az elektromos hálózat bekerült a falba: „Egyelőre nem tartottuk fontosnak,” – mondja házigazdánk – „de sosem lehet tudni, hátha egyszer meggondoljuk magunkat, és, hogy később ne kelljen falat bontani, kiépíttettük. Akkor majd csak be kell kötni, és akár egy órán belül működhet is a pezsgőfürdő.”
A kád alja rejtett szekrényeket takar. Ide került a mindent elnyelő szennyesruha-tartó és a naponta nem használt piperecikkek tárolására használt szekrényke. A harmadik ajtó a víz-szerelési hozzáférést biztosítja, illetve a takarítószereket rejti.

Az alapvető szükségleteket elégíti ki a két mosdókagyló is, melyek a reggeli készülődés tumultusán enyhítenek. Az újvilágban megszokott dolog a ’His and Her” felállású fürdőszoba, melyben a fiúk-lányok mosdója és pipereszekrényei jól szétválasztva, külön találhatók. Vendéglátónknál is külön szekrényekben, fiókokban bújnak meg a női és férfi illatszerek, fésűk, borotvák, és egyéb szépészeti kellékek.

Wc a fürdőszobábanA fürdőszoba melegét a harmonikus szín- és anyagválasztás mellett a kettős fűtőrendszer adja. Kádból a puha szőnyegre kilépve kényeztető érzés a mozaiklapos padló alatt húzódó padlófűtés, miközben a törülközőszárítóról levett, „előmelegített” fürdőlepedő beburkolja a kádból kiszálló nedves-bőrű didergőt. A pára kiszellőztetéséről és a természetes fényről egy nagy, nyíló/bukó rendszerű ablak gondoskodik. Ez utóbbira üvegfestékkel festette a tulajdonos a belátást megakadályozó, óriás méretű világítótornyot. Ám, ha ez nem volna elég, az ablakra szerelt fehér bambuszroló leeresztve teljesen kizárja a kandi tekinteteket.

Az ellazulást, relaxációt segíti elő az egyik felső szekrényben elrejtett mini-hifi is, mely relaxációs CD-k lejátszására éppúgy alkalmas, mint hagyományos zenehallgatásra, vagy éppen a reggeli munkába induláskor szóló rádióadó vételére. A mini-hifi vásárlásakor 3 szigorú kritériumot állított fel a tulajdonos: (1) márkás japán készülék legyen, ami (2) elöltöltős CD-játszós és (3) kékszínű hangfallal rendelkezik – hogy az elképzelt tengerparti stílusba maximálisan beilleszkedjen. Mindhárom követelményt sikerült teljesíteni.

Fürdőszoba színvilágaA fürdőszoba színvilága a tervezés korai szakaszában egyértelművé vált: türkizkék-fehér, ezüstös árnyalatú kiegészítőkkel. Már csak egy „apróság” volt hátra: megtalálni azokat a dísztárgyakat, kiegészítőket, dekor-elemeket, amelyek tökéletessé teszik a New England-i illúziót.

Sejthetik, nem volt könnyű, ám a pozitív gondolkodás és szívós kutatás meghozta gyümölcsét. Így lettek a fogmosó poharak világítótornyot ábrázoló bögrék, a bútorfogantyúk ezüstszínű halacskák. A tükrök méretre készültek képkeretezőnél. A fali, bifold-lámpák (IKEA) és speciális vízcsapok (Rapetti Italia) egyaránt újvilági-stílusú darabok. A lambériára hajósboltban vásárolt, vastag, fehér kötél került díszítésül. A csigák-kagylók az elmúlt nyaralások alatt összegyűjtött emlékek. A világítótorony makettek, a faragott gázlómadarak és a hajómodell, valamint a falon függő képek, mind tudatos és célirányos „dekoráció-vadászat” eredményei. Még a falióra is egy hajós boltból származik.

A megbízó/tulajdonos célja Észak-Amerika keleti-parti hangulatának visszahozása volt. Búcsúzóul még egyszer körbetekintek: Végtelen, vakítóan kék ég, hullám-habos sziklák, világítótornyok, halászhajók kürtje… Az illúzió tökéletes, hol is vagyunk?

New englandi fürdőszoba kellékA lakás második fürdőszobája valójában nem is igazi fürdőszoba a szó valós értelmében. „Mi csak púder-szobának hívjuk” – mondja vendéglátónk – „hiszen egy mosdó, WC kombináció az egész”. És valóban, ez is volt a célunk: egy olyan helység létrehozása, ami leveszi a terhet a hálószobákhoz tartozó, és ezért sokkal intimebb, fürdőszobáról.

 

 

A helyiség az előszoba, konyha, étkező hármasa között foglal helyet, így megalkotásakor az étkezések előtti kézmosás, illetve az indulás előtti sminkigazítás lebegett szemünk előtt. Itt kapott helyet a gyógyszeres szekrényke is, melyben a gyógyszerek és kötszerek lapulnak. „Nagyon logikus hely ez a medicine cabinet-nek” – nyilatkozza házigazdánk – „mert hol máshol kellhet leginkább a kötszer, mint a konyha mellett? Arról nem is beszélve, hogy a gyógyszerek bevétele is leginkább az étkezésekhez kapcsolható. Nem is tudnék máshol elképzelni a lakásban jobb helyet ennek a funkciónak.”
Fürdőszobai csapA szobácska berendezése – természetesen – szervesen illeszkedik a lakás stílusához, a konyha és fürdőszoba burkolatához, és ugyanaz az „amerikai-feeling” hatja át, mint a lakás egészét. Az asztalossal méretre gyártatott bútor minden négyzetcentijét kihasználták. A mosdó alatti kétajtós szekrény tisztítószereket rejt. A fal futását követő, háromszög alakú fiókok kifordíthatók, illetve kihúzhatók a maximális tárolókapacitás érdekében.

A fürdőszoba „szobasága” itt is kifejezett kívánság volt. Ezért kerültek ide a mártott papírra festett, virágokat ábrázoló festmények, melyek aranyszínű fakerete tökéletesen harmonizál az óriási tükör rámájával. A kerek, harmonikaszerűen kihúzható piperetükör a már említett sminkeléshez elengedhetetlen. A felettük megbúvó, álmennyezetbe rejtett spot-lámpák bőséges fénnyel árasztják el a mosdó környékét.

FürdőszobaA Grohe-márkájú, rejtett WC-tartályt a lakás nagy fürdőszobájából már ismert, fehér, fa-lambéria fedi. A mosdókagyló környezete – amerikai szokás szerint – csempével borított, és épphogy csak felkúszik a falra. A padlóburkolat parkettának látszik, ám valójában zöld, famintás padlócsempe, ami alatt padlófűtés gondoskodik e kicsiny helység melegéről.

„Igyekeztünk ebben, a lakás egyik legkisebb helységében is a tágasság, harmónia és összhang érzését megragadni, és az Amerikában tapasztalt minőséget visszaadni. Hála a lakberendezőnek – aki megértette elképzeléseinket – mindez maradéktalanul sikerült is.” – mondja vendéglátónk. És ezzel csak egyetérteni tudok…

 

 

Termékek származása (konszignáció):

Master Bathroom/Nagy fürdőszoba:

Kád: Sikló Kft. Budapest III. kerület és méretre gyártott asztalos munka
Vízcsapok: Rapetti Italia
Bútor: IKEA konyhabútor-család
Pult: méretre gyártatva
Fogantyúk: BricoStore barkácsáruház
Folyékonyszappan tartók: IKEA
Fali lápmák: IKEA karos bifold-lámpa
Lambériázás: a tulajdonos saját munkája
Padlócsempe: EGESeramic (török) mozaiklapok
Falióra és egyes dísztárgyak: Maritime hajózási szaküzlet, Budapest III. Szentendrei út

Powder Room/Kis fürdőszoba:

WC: Hans Grohe rejtett tartályos
Mosdópult és gyógyszeres szekrényke: méretre gyártott asztalos munka
Vízcsap: Kludi
Fogantyúk: BricoStore barkácsáruház
Folyékonyszappan tartó: IKEA
Nagytükör: méretre kereteztetve
Fali tükör: KIKA karos harmonikatükör
Lambériázás: a tulajdonos saját munkája
Padlócsempe: EGESeramic mozaiklapok
Képek és dísztárgyak: tulajdonos saját gyűjteménye