„A tisztaság fél egészség!” – tartja egy régi mondás, és valóban, Semmelweis óta minden orvos tudja, milyen fontos szerepe van a kézmosásnak. A modern kori fürdőszoba azonban már nem csak a kézmosás, vagy egyszerű tisztálkodás helyszíne, mai igényeink szerint a lazító alámerülés, a relaxáló pezsgőfürdős masszás is egyre gyakoribb sajátja fürdőszobáinknak. A fürdőszobának, amiből egy fogorvos többel is rendelkezik, hiszen van egy mosdó a rendelőben a pácienseknek, van egy a személyzetnek, és természetesen van fürdőnk otthon és a nyaralónkban is.

 

Fürdőszoba a frissen épülő családi házakban

Idehaza is egyre gyakoribb az amerikai gyakorlat, azaz a több fürdőszoba kialakítása. Mielőtt azonban belevágnánk az építkezésbe, tisztáznunk kell hányan, mire és mennyit fogjuk használni a fürdőszobá(ka)t. Az elrendezést, a választott csempét, továbbá a berendezési tárgyakat, a szanitereket és a szerelvényeket, illetve a kialakítandó hangulatot mind ennek kell alárendelnünk. Napjaink divatja szerint a fürdőszoba lassan fontosabb már, mint a nappali, és ez az igényességben meg is nyilvánul. Hol van már az egyszerű sarokkádak korszaka. A ma embere pezsgőfürdőnél és színterápiás zuhanyozónál nem adja alább.
Legalábbis odahaza, mert a rendelőben azért továbbra is a praktikum és tisztántarthatóság uralkodik.

 

Frissen épült fürdőszoba

 

A fogorvosi rendelő vizes helységei

A fogászat egy igen vízigényes szakma: vízhűtéssel működnek a fúrok, és egyéb kézidarabok, de vízzel öblít a beteg is a kezelés során. Eszközeink tisztítására, lemosására is vizet használunk mielőtt a fertőtlenítő oldatba kerülnek. A rendelőben található konyha és fürdőszoba is sok vizet fogyaszt (az öltőzőben lévő zuhanyozóról most nem is beszélve). A fogorvos élete legnagyobb részét rendelőjében tölti, alapvetően fontos tehát, hogy minden kényelemmel körülvegye magát.

A fogorvosi rendelő vizes helységei

Mindezen túl a betegek közérzete is lényeges, rájuk is jó benyomást akarunk gyakorolni. Ezért hát a páciens mosdónak is jól felszereltnek és esztétikusnak kell lennie. Az alapvető fogászati higiénia része a tiszta száj és lepedékmentes fogazat. Gyakori, hogy a beteg a rendelő vendégmosdójában mos fogat, mielőtt a székbe beülne, és kezelő-orvosának nagyra tátaná száját.
A fogorvosi rendelőben még kesztyűhasználat mellett is gyakori az alapos kézmosás. Az implantáláshoz és szájsebészethez alapvető, ám hagyományos praxisokban is fontos lehet az érintés nélkül működő vízcsap. A korábbi könyökkel nyitható karos orvosi csapok helyett ma már célszerű előnybe részesíteni a szenzoros vízcsapokat. Ezekből csak akkor indul meg a víz, ha kezünket alátartjuk, és addig folyik, amíg a csap alatt van, a kézelvétel után azonnal meg is szűnik a vízfolyás.

 

Az infrás vízcsap másik nagy előnye

Előnye, az érintésmentesség mellett, hogy használatával rengeteg vizet meg lehet takarítani, ami a hóvégi számlában üdvözölhető. (Segítségével a víz- illetve energiafelhasználás akár 50%-kal is csökkenthető!)

Az infrás vízcsapot azonban nem csak a fogorvosok használhatják, hanem a vendégeik is. A német HANSA cég által idehaza is forgalmazott technológiát kihasználva biztosíthatjuk azt is, hogy ne terjedjen páciensről páciensre semmilyen kórokozó – még a náthás, influenzás időszakokban sem – célszerű tehát egy ilyen csapot a páciens mosdóba is felszerelni.

 

Pár szó a lakásunk fürdőszobáiról

A bevezetőben már említettem, hogy mielőtt nekifognánk a megvalósításnak, gondoljuk át, mit szeretnénk otthoni fürdőnkben csinálni. Van-e rá mód, hogy a wc-t és mosógépet kitegyük innét máshová, vagy lakásunk kis mérete miatt kénytelenek vagyunk megtartani? Zuhanyozunk-e inkább, vagy a pihentető alámerülést választjuk? Mekkora a sürgés-forgás reggelente munkába induláskor, elég-e az egy mosdókagyló vagy többre van szükség?

Lakásunk fürdőszobái

És még egy sor tisztázandó kérdés merülhet fel, mielőtt lakberendezőt hívunk. Ő majd segít eligazodni a zavarba ejtő választékban, ami csempéből, mosdókagylóból és egyéb szaniter áruból, illetve csaptelepből és kiegészítőkből kapható.

 

Néhány jó tanács: feltétlenül figyeljünk a jó megvilágítás kialakítására. Kerüljük a túl erős szúró fényt, ám a pipere tükörnél legyen elég fény a borotválkozáshoz, sminkeléshez. A fürdőszoba többi részét általános, hangulatvilágítás érje inkább (fürdőzéshez, relaxáláshoz a lágyabb, szórt fény kellemesebb). Ezt legjobban a mennyezetbe süllyesztett spotlámpákkal valósíthatjuk meg, melyek a párás helységben biztonságosabbak is, mint a lelógó lámpatestek.

A relaxáció szigete

 

A mosdószerek (szappan, szivacs, törülközők)

Legyenek karnyújtásnyi közelségben a mosdóhoz, kádhoz, zuhanyhoz. Használjunk ki minden cm2-t a lehető legokosabban – egy lakberendező ebben is óriási segítséget jelenthet.
Használjunk bátran nagy és sok tükröt, a fürdő általában kis méretével ezek csodát tesznek, és megnyitják a teret.

 

Vízcsapok

Modern vízcsapHasználjunk hőmérséklettartó (termosztátos) zuhanycsapot, amely ± 1 fokon belül tartja a kifolyó víz hőmérsékletét, így nem forrázzuk le magunkat akkor sem, ha a szomszéd szobában valaki lehúzza a wc-t.
A vízcsapok és kifolyók mára korábban soha nem látott formagazdagságban kaphatók. Létezik falra szerelt (akár a tükör közepéből kiömlő) változat, de lehet pultra szerelt álló, modern és minimalista stílusú, vagy hagyományos, mosdókagylóba integrált vízcsap. Formája szerint lehet egykaros, több tekerő gombú, sőt érintés nélkül működtethető is.
Az egyik legszebb ma kapható vízcsap a vízvezetés új ötletét valósítja meg nyitott vízfolyással, ahol a víz szabadesésben – szélesen, és levegő hozzákeverés nélkül hullámzuhanyként ömlik alá A vízsugár az elektronikus vezérlésű megvilágítás által széles, fenségesen folyó áramnak látszik, és a hőmérséklettől függően kéktől (hideg) a vörösig (meleg) változtatja színét. A másik igen népszerű különleges vízcsap exkluzív muránói üvegtányérból önti a vizet a kézre. E vízcsap a legmodernebb szenzoros technológiával működik. Ha a kéz közeledik az üvegtányér közepén elhelyezett szenzorhoz, megindul a víz. A vízáram egy egyedileg beállítható időtartam után automatikusan, vagy az érzékelő újbóli működtetésével áll meg. És ez még nem minden, gyártója kérésre olyan egyéni gravírozással, különleges színváltozatban vagy bevonattal is el tudja készíteni a csapot, amilyent Ön megrendel. Így garantálva, hogy minden esetben egy személyre szabott alkotás születik, ami a fürdőszobáját különleges helyiséggé változtatja.

 

Mosdó

Úgy tűnik a hagyományos, pultba süllyesztett fehér porcelánmosdók felett eljárt az idő.
Ami ma divatos, az a mosdópultból kiemelkedő, tál vagy lavór formájú mosdókagyló (ami anyagát tekintve leggyakrabban fém, üveg, kő, mozaik, vagy fajansz). Lehet hagyományos kerek, vagy ovális, esetleg divatosan szögletes, ám akár különlegesebb formák is kaphatók már (pl. átlátszó, akváriumhoz hasonló tartályú mosdókagyló). Az extrémebb formák kedvelőinek a lakberendezők szívesen segítenek a „művészi önmegvalósításban”.

Tálszerű mosdókagyló

 

Kádak és zuhanyok

A legújabb (régi) divat a különálló, karmos mancsokon álló kád, mely az újra népszerű barokkos irányzat képviselője. Divat ide, divat oda, továbbra is tartja magát a sarokkád – igaz, hogy már „feltuningolt” befúvókás, pezsgőkád változatban.
A modern fürdőszoba kádja lehet ovális vagy szögletes, nagy vagy kicsi, fehér vagy fekete (illetve gyakorlatilag bármilyen színű) – a választék óriási, szinte minden kapható.

Lépcsős fürdőkéd

 

 

Csempe, burkolat

Ha valahol, hát akkor a csempéknél szinte végtelen a méret és színválaszték. Kapható trendi minimál vagy retró mintás, de nem mentek ki a divatból a mediterrán hangulatot sugárzó csempék sem, és igen népszerű a mozaik is.

Csempeválasztásnál alapvető szabály, hogy kerüljük a túlzott divatos szín-kombinációkat (hacsak meg nem engedhetjük magunknak, hogy 5 év múlva újracsempézzük az egész fürdőszobát). Padlóburkolatnál ne csak az esztétikum, hanem a praktikum is játsszon szerepet: ügyeljünk a csúszás biztonságra.
Fürdőszobába javasolt a padlófűtés. Igen kellemes a kádból vizesen kiszállva a langymeleg padlóra lépni, ám legyen törülközőszárítós rács-radiátorunk is, ami „előmelegített” fürdőlepedővel kényeztet.

Nos, egy pár bekezdésben mindent leírni a fürdőszobáról lehetetlenség, ám remélem hasznos ötletekkel sikerült segítenem. És búcsúzóul fogadjanak el még egy tanácsot:
A fürdőszoba létrehozása nem olcsó mulatság, de érdemes rá áldozni, hiszen nem mindennap rendezi át az ember. Ám, ha valamit elrontott, az végeleges, – ezért feltétlenül kérje ki lakberendező tanácsait mielőtt belevág…

 

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/gallery/rendelo-furdoszoba-a-fogorvosi-rendeloben/4939_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/gallery/rendelo-furdoszoba-a-fogorvosi-rendeloben/4943_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/gallery/rendelo-furdoszoba-a-fogorvosi-rendeloben/4946_0.jpg[/imagetab]
[/tabs]