Megkérdeztük a lakberendező szakma legnagyobbjait (külföldi híres sztár-dizájnereket), hogy mik a leggyakoribb és legvégzetesebb tévedések, amit a lakberendezésre váró kliensek elkövetnek. Az alábbiakban az ő válaszaikból idézünk:

 

A legnagyonbb tévedések1. Az első, és talán a legnagyobb tévedés, az, hogy nem bíznak meg lakberendezőt lakásuk berendezéséhez. A második hiba a vone-stop shopping”, azaz az, amikor mindent egyszerre és egy helyről akarnak beszerezni. A lakás tárgyainak, bútorainak egy üzletből való beszerzése soha nem jó döntés – az így berendezett lakások mindegyike úgy fog kinézni, mint egy reklám katalógusból kivágott kép… (Roderick N.Shade)

 

2. Olyan lakberendezési tervhez ragaszkodni, és a tervezőt erre kényszeríteni, ami a ház vagy lakás szellemétől és építészeti stílusától idegen. Barokk-stílusú épületbe mediterrán enteriőrt terveztetni – a stílus megerőszakolása. Soha sem hoz szép és harmonikus (és ami rosszabb: nem élhető) végeredményt. (John Barman)

 

Elkövethető hibák a lakberendezésnél3. Az, amikor későn szólnak a lakberendezőnek. Olyankor fogadni enteriőr tervezőt, amikor a ház építészeti tervei készen vannak már rég késő! A lakberendezőnek már a tervezési fázisban be kell kapcsolódnia a projektbe, ha élhető és személyre szabott otthont szeretne a megbízó… (Craig M.Wright)

 

4. Az, amikor nem őszinték a lakberendezővel és nem közlik mekkora pénzt szánnak (vagy tudnak rászánni) a belsőépítészeti, lakberendezési kiadásokra. (Carleton Varney)

 

5. Az a legkiábrándítóbb, amikor a megbízó egy toszkániai villát akar megvalósíttatni egy falusi ház falain belül. Úgyszintén problémás az a kliens, aki mindent egy hét akar összehozni. A megfelelő tervezéshez idő kell, és sok (és őszinte) beszélgetés a lakberendezővel! (Karin Blake)

 

6. A bizalom a legalapvetőbb minden projektnél. Ha a lakberendezőt megbízták a feladattal bízni is kell benne! Óriási hiba a tervezőt csak az órabér (vagyis olcsósága) alapján választani – az ilyen döntés később mindig súlyosan megbosszulja magát… (Scott Snyder)

 

Lakberendezés tévedései7. Én nem engedem, hogy a klienseim tévedjenek! A tévedések túl sokba kerülnek. Nekem is árt (tönkre teszi a hírnevemet) és a megbízó is drágán fizet értük. Ha nincs meg a bizalom, akkor inkább nem is vállalom a projektet… (Marjorie Shushan)

 

8. A legnagyobb hiba? Talán a gyenge kommunikáció. Annak a felismerésnek a hiánya, hogy a tökéletes terv a megbízó és az enteriőr tervező összhangjának eredménye. Az unrealisztikus büdzsé is komoly gondot okozhat… (Charles Allem)

 

9. A lakberendező által javasolt építészeti, átalakítási munkálatok el nem végzése. A bármely pénzen kidekorált lakás messze nem lesz olyan szép és használható, mint a korrektül megtervezett és személyre szabott enteriőr… (Harry Schnaper)

 

10. Senkinek nem szabadna beerőltetnie olyan dolgokat a lakásába, amit már valahol valakinél látott és ott tetszett neki. Az más lakása volt – ez most a tiéd! Bízz magadban, és hallgass az enteriőr terveződre… (Mariette Himes Gomez)

 

+1. A legnagyobb hiba? Az amit én csak „all-in design”-nak hívok. Mindent bepakolni a lakásba, ami éppen akkor divatos – függetlenül attól, hogy illik-e a lakás és lakója személyiségéhez. A lakberendezés olyan, mint egy orvos-beteg, vagy ügyvéd-megbízó kapcsolat. Ha nem mesélsz el mindent magadról, ne várj érte gyógyulást…

 

Forrás:

Architectural Digest