Botrányos alaprajzokkal találkozhat az, aki ingatlanvásárlásra adja a fejét. A hirdetési portálokon megjelenő skiccek többnyire a hazai ingatlanközvetítők hozzánemértéséről tanúskodnak.

 
Siralmas a helyzet a hazai ingatlanközvetítői piacon és a lakáshirdetések terén. Az ingatlanhirdetésekben megjelenő rossz fotók, a helyesírási hibáktól hemzsegő, értelmezhetetlen ajánlók mind-mind a magyar ingatlanközvetítői szakma dilettantizmusáról árulkodnak. Szakértők véleménye szerint a legnagyobb problémát mégis a hirdetésekben megjelenő alaprajzok kritikán aluli minősége okozza. „Sajnos a hazai ingatlanpiacon jellemzően a valóságtól eltérő, a vásárlókat megtévesztő, az ingatlan problémáit, korlátait elfedő rajzok jelennek meg a hirdetésekben. De hatalmas probléma a területszámítás is, amelynél a vitát legtöbbször a teraszok, erkélyek, loggiák okozzák” – mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Nagy Zsolt, okleveles építészmérnök.

 

Botrányosan megtervezett alaprajz
Egy lakás, két alaprajz

 

 

Az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálon tett látogatásunk alátámasztja a fent elhangzottakat. Mivel ritka, mint a fehér holló a kizárólagos szerződés a magyar piacon, így egy adott ingatlant több közvetítő is kínál. Így az sem meglepő, hogy ugyanazon ingatlant különböző árakon, eltérő fotókkal, s ajánlókkal is megtalálhatunk a kínálatban. A különböző közvetítők pedig eltérő alaprajzokat csatolnak a hirdetések mellé, melyek gyakorta igen megtévesztőek lehetnek (tisztelet a kivételeknek – a szerk.). Az alaprajzok jobb esetben egy könnyen kezelhető célszoftver, rosszabb esetben pedig „Ms Paint” segítségével készülnek, de találkozni beszkennelt ceruzarajzzal is a felhozatalban. A legtöbb típus közös jellemzője ugyanakkor, hogy nélkülöznek szinte minden szakmaiságot (ismét tisztelet a kivételeknek – a szerkesztő).

Pedig egy tudatos vásárlónak ennél többre van szüksége. Arról nem is beszélve, hogy a pontos alaprajz az eladó, így az ingatlanos szakember munkáját is megkönnyíti. „Az ingatlanról készített jó rajz mind az eladónak, mind a vevőnek hasznos lehet. Fontos szempont a méretek, területek, szerkezeti vastagságok valós ábrázolása. Ez nem csak a helyiségek elrendezésénél, hanem az ablakok ajtók pozíciójánál is lényeges, mivel ezek nagymértékben befolyásolják a későbbi használatot, berendezhetőséget” – mondta el a lapunk által megkérdezett tervező mérnök.

Borzasztó lakáshirdetések

 

 

Egy lakás, két alaprajz

A komolyabb átalakítások miatt azonban már olyan részletezettségű tervek szükségesek, amelyek már nem lehetnek részei a hirdeteseknek. Komolyabb érdeklődés esetén tehát mindenképp kérjük ki szakember – építész, belsőépítész, lakberendező – véleményét, aki szakmai tapasztalatai alapján gondolatébresztő ötletekkel szolgálhat álmaink ingatlanjának kialakításához. De az első helyszíni szemle során bizalomra adhat okot az is, ha a lakás komplett műszaki dokumentációját meg lehet nézni, esetleg le lehet másolni. A fentebb vázolt helyzet tehát semmiképp sem rózsás. Egy azonban biztos, az ingatlanpiac mélyrepülése mindenképp tisztíthatja a jelenleg működő ingatlanos „szakember”-gárdát is.

 

 

Forrás:
penzcentrum.hu
ingatlan.com