Észak-Amerikában, újabban pedig Nyugat-Európában is alig épül ház, lakás központi porszívó nélkül. A különböző típusok gyártói, forgalmazói, használói meggyőződéssel állítják: hatékonyabb, mélyebbre hatoló tisztítás érhető el a kényelmes, halk működésű eszközzel.

 

Hordozható porszívóA kereskedők szerint ez a berendezés elősegíti az ingatlan értékesíthetőségét, mivel sokak számára ennek megléte is fontos vásárlási szempont.

 

A környezetünkben felhalmozódó finomabb hulladékok, részecskék, morzsák, porok eltávolításának hatásos módja a porszívózás. Ez a művelet a zajos, piszkos és kimerítő házimunkák egyike. Kínálkozik azonban egy már nem is egészen új módszer e nem szeretem házimunka korszerűsítésére.

 

Nincs visszaporzás
A hordozható porszívó használatakor a finom, mikroszkopikus por részecskék, mint a talajból származó spórák, virágporok, a poratkák allergiát keltő anyagcseretermékei stb. visszakerülnek a kitakarított helyiségbe, mert a legtökéletesebbnek reklámozott szűrőjű porszívók is visszaengednek valamennyit a légtérbe.

 

Talán csak a víztartályos, aeroszolos lecsapató rendszerrel működő, speciális készülék képes igazi biztonságot nyújtani a visszaporzással szemben. Egy ilyen csodamasinánál jelentősen kedvezőbb áron kiépíthető egy száz négyzetméteres lakást ellátó, szinte örök életű központi porszívó. A lakóhelyiségen kívül elhelyezett szívó-működtető egység lehet szűrőt nem tartalmazó, ciklon rendszerű ülepítést alkalmazó, vagy papír-, szövet-, illetve habszűrővel ellátott. A portól megtisztított levegő a szerencsésebb konstrukciók esetében kivezető csövön távozik el a szabadba.

 

Zajtalan, hatékony, kényelmes
A központi porszívók nem okoznak kellemetlen zajt, mivel a rendszer működtető egysége a ház távoli pontján található. A központi gépet akkor is használhatjuk, ha ugyanabban a helyiségben alszanak, telefonálnak, beszélgetnek, vagy televíziót néznek. Csupán az elszívott levegő sustorgó hangja hallatszik.

 

A berendezés a nagyteljesítményű motor jóvoltából igen hatékony, a takarítás gyors és alapos, a szőnyegekbe mélyen beletaposott, beragadt szennyeződések is eltávolíthatók.

 

A központi porszívó kényelmesebb, kevesebb fáradságot és időt igénylő elegáns megoldás a takarításra. Nincs robusztus készülék, akadályt képező elektromos vezeték. A berendezés használatához a teendő mindössze annyi, hogy a szívótömlőt csatlakoztatjuk a helyiség falán elhelyezett valamelyik kiálláshoz. A rendszerhez tatozó takarítókészlet, a különböző fejadapterek által mindenfajta apró hulladék könnyedén eltávolítható, a legeldugottabb sarok is elérhető. Segítségükkel sok minden megtisztítható: a bútorzat, a takarók, plédek, drapériák, fedetlen padlók, lépcsők, a falak, a mennyezet. A gardrób adapterrel ruhatárunkat is portalaníthatjuk, szöszteleníthetjük. Üvegdarabok, fűrészpor, homok, sőt speciális tartozékkal még folyadékok is eltávolíthatók, és a szőnyegek nedves takarítószerekkel is tisztíthatók.

 

Beépítés, költségek
Ha épülő házunkba központi porszívót szeretnénk, az első lépés a csőhálózat és a csatlakozó kiállások helyének megtervezése. Szerkezetkész stádiumban az antisztatikus, belül polírozott PVC-csöveket helyezik el az aljzatba, a födémbe, vagy a falakba mart hornyokba, ezzel egyidejűleg a csövek mellé a gyengeáramú kapcsolóhálózat vezetékeit is. A harmadik lépésre akkor kerül sor, amikor teljesen felépült a ház, helyükre kerültek a kapcsolók. Ekkor szerelik fel a falakra a tömlőcsatlakozókat, és bekötik a meghajtó egység elektromos vezérlőit. A csatlakozóhelyek egymástól mért távolsága nem lehet 15 méternél több, mert csak ez alatt érhető el a helyiség minden pontja a 9 méteres gégecsővel. A rövidebb gégecsövekkel a kisebb szobákban takaríthatunk.

 

Egy száz négyzetméteres, három szobás családi házba a beépítés a rendszer minőségétől függően 250-400 ezer forintba kerül. A vizesen takarító rendszer (mivel ennél fokozott biztonságú elektromos hálózatra, a víz hozzá, illetve a szennyvízhálózatba való vezetésére van szükség) meglehetősen drága. Létezik panel- és tömbházi lakásokba utólag is beépíthető változat. Itt a csöveket gipszkartonnal, vagy stukkóval takarják el, a turbinát az erkélyen, vagy a lakótérben helyezik el, gondoskodva a levegő kivezetéséről.

 

A rendszer alig igényel karbantartást, gondozást, mindöszsze évente három, négy alkalommal szükséges kiüríteni, kitisztítani a gép tartályát. Az elszívó egység részeihez könnyű a hozzáférés, a csőhálózat hosszabb idő után sem tömődik el.