A ház- vagy lakás átalakítás nagy kaland – kellemes és kellemetlen meglepetésekkel tarkítva. Megszokott, viszonylagos kényelmünkről egy ideig biztosan le kell mondanunk a szebb, jól használható és korszerűbb otthon reményében, de alapos felkészüléssel, átgondolt tervezéssel és némi piackutatással elérhetjük, hogy megtépázott idegek és megőszült hajszálak nélkül éljük túl az átalakítással járó tortúrát.

 

Mindannyian szeretnénk mihamarabb túlesni az átalakításon, kevesebb ideig „kempingezni” a rokonoknál vagy albérletet fizetni. Ne sajnáljuk a felkészülésre szánt időt, ez bőven megtérülő befektetés. Nézzük végig, mi várhat ránk.

 

KŐMŰVES MUNKÁK, FALAK, FESTÉS

 

Felújítás, átalakítás

 

Ha megváltoztak a szempontjaink, életvitelünk, érdemes a lakás átalakítást a korszerűsítéssel egy füst alatt lerendezni, így jóval kisebb költséggel jár, mintha néhány év múltán kellene újból szétbontani a falakat.

Ezúttal egy, 50 négyzetméteres, egyszobás, régi belvárosi lakás átalakítási költségeit vettük alapul (2006-os középárak).

 

Ebben a lakásban kevés falbontással járó átalakítást végeztünk, de az a néhány lépés is jelentős javulást eredményezett.

 

 – A praktikusabb helykihasználás miatt szükségessé vált egy ajtó áthelyezése is, a másikat kiszélesítettük, mert a 75 centis szobaajtó kényelmetlenül keskeny.

 

– A padló is megérett a cserére, ráadásul a lakás alatt egy éjszakai szórakozóhely működik, amelynek a zaja időnként zavaró, így hangszigetelő réteget fektettünk a padló alá. Ez a padló alatti salakréteg részleges eltávolításával járt. (egyúttal a radiátorokhoz is itt vezettük át a toldás nélküli vörösréz fűtéscsöveket.)

 

A kőműves munkák költsége: 1.100.000 Ft volt, (anyagköltség, munkadíj, sitt-szállítás, anyagbeszerzés, parkolás)

 

FESTÉS, MÁZOLÁS, GIPSZKARTONOZÁS

A falakra nemcsak a festés fért rá, hanem egy alapos javítás is, részben a vezetékvésések miatt.

Az ablakok régi spalettái rémes állapotban voltak, helyrehozni nem érte volna meg, leszedése után a faljavítás szintén költséges lett volna, így egyszerűen elburkoltuk gipszkartonnal – az ablak alatti kazettás faburkolattal együtt.

A falak lekaparása, újraglettelése, festési költsége 380.000 Ft-ba került (segédanyagokkal, festékkel együtt).

 

NYÍLÁSZÁRÓ-CSERE vagy JAVÍTÁS

Jól karbantartott ajtók-ablakok esetén is érdemes pénzt fordítanunk a megfelelő hőszigetelésre a külső üvegtáblák cseréjével, dupla üvegezésével.

 

Csere esetén figyeljünk a következőkre:

  • műemléki vagy műemlék-jellegű környezetben meg kell tartani az eredeti méretet, formát (a helyi önkormányzat műszaki osztályán érdeklődjünk)

  • lichthofra, belső udvarra néző fürdőszobák ablakát már csak kisebb, előírt méretűre lehet cserélni a legtöbb, társasháznak minősülő épületben (mert megszűnik a jogfolytonosság)

  • a nyílászárókat méretre, egyedileg kell készíttetni műanyagból vagy fából (a műanyag olcsóbb és nem kell festeni, könnyű takarítani, a fa sokkal szebb és színe igazodhat a berendezéshez és a belső ajtókhoz, ha azokat megtartjuk)

 

A csere hozzávetőleges költségei: (régi tokba, bontás nélkül beépítve)

  • FA AJTÓ (példánkban 103*224 cm-es tokméretű) félig üvegezett: hidrokróm (azaz időjárásálló), vizesbázisú felületkezeléssel, 185.000 Ft (ÁFÁ-val) plusz szállítás és beépítés

  • OPCIÓ: teli MŰANYAGAJTÓ üveg nélkül, imitált osztással 145.000 Ft (ÁFÁ-val)

  • (mindkét ajtó 5 ponton záródó biztonsági vasalattal szerelve)

  • FA ABLAK: (120*240 cm-es tokméret) hidrokróm (azaz időjárásálló), vizesbázisú felületkezeléssel, nyíló-bukó és bukó felülvilágító, sorolt szerkezet, régi tokba beépítve: 173.000 Ft (ÁFÁ-val) plusz szállítás és szerelés

  • OPCIÓ: MŰANYAG ABLAK, az illesztések körbeburkolásával együtt 115.000 Ft (ÁFÁ-val) plusz szállítás, szerelés

 

(A képeken látható lakás tulajdonosa a műanyag mellett döntött. 2 szobaablak, egy kicsi fürdőablak, 2 beltéri és egy bejárati ajtó szállítással, szereléssel, faljavítással közel 700.000 Ft volt)

 

FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS

Ezt valószínűleg összekötjük a vízvezeték rendszer cseréjével.
Ha teljes cserére szorul a rendszer, akkor ezzel érdemes kezdeni a tervezést, mert a szükséges engedélyek beszerzése időigényes és körülményes, ha kéménybe kötendő készülékekről van szó.

 

Mit kell tennünk: fontolóra venni a lehetséges alternatívákat:

Villanyfűtés esetén

  • a hűtő-fűtő klímákat is ideértve – tudni kell, elbírja-e a ház elektromos rendszere (nem mindig elég a villanyóra-csere!)

  • engedélyezi-e a helyi önkormányzat a kültéri egységek felszerelését (van, ahol ezeket egy új rendelet miatt utólag leszereltették!)

 

Gázfűtés esetén több lehetőségünk van

  • a régi, kéményes konvektort újra cseréjük

  • a régi radiátorokat felújíttatjuk vagy újra cseréljük

  • a korszerűtlen és veszélyes készülékeket sürgősen kidobjuk (pl. a cserépkályhába szerelt Héra gázkészüléket, mint amilyen a cikkben szereplő lakásban volt)

  • és (kombi)cirkót szereltetünk fel. A képeken látható lakás tulajdonosa emellett döntött. (kép kiindulási állapot: szoba, cserépkályha)

 

BURKOLÁS

A felújítás, átalakítás jó ok arra, hogy lecseréljük a régi, megunt burkolatokat.

 

-Tipp: ha szép, régi csempéink vannak, de nem lehet minden lapot sérülés nélkül leszedni, érdemes egy részét újra felhasználni – persze ehhez már kell némi kreativitás, művészi érzék, de megéri, mert nagyon egyedivé tehetjük vele a látványt.

 

-Egymás melletti helyiségekben – előszoba, konyha, fürdő – lehetőleg ugyannak a gyárnak vagy burkolatcsaládnak a lapjaival burkoltassunk. Inkább színben vagy méretben variáljunk, így egységesebb látványt, szellősebbnek, nagyvonalúbbnak ható tereket alakíthatunk ki.

 

-Egymásból nyíló vagy egyterű helyiségekben a pl. sötét/világos, vagy felületek, pl. fényes/matt arányok játékával jelezhetjük az eltérő funkciókat (pl. konyha és nappali – étkező)
Az előszoba-konyha-étkezőt sakkmintában és diagonálban raktuk le, mert a derékszögű falak hiányában így volt célszerű.

 

A fürdőszobában ugyanezeket a burkolólapokat használtuk, de máshogyan: a szép mosdót a falra felfuttatott sötétzöld padlóburkolattal is körberajzoltuk.

 

– tipp: a burkolatcsalád szép kis bordűrjével kereteztük körbe a zöld sávot. Ez egyrészt érdekes látványt nyújt, másrészt lényegesen kevesebb darab kell az amúgy drága bordűrből

 

– a zuhanyfülke falán is megjelenik a zöld csík, ezúttal falicsempéből, nem padlólapból
A szaniterek, csaptelepek, burkolat ára (konyhai-előszobaival együtt) kb. 380.000Ft-ot tett ki.

 

A hidegburkolás költsége: munkadíj (faljavítás, fülke-építés, stb.) + anyag (ragasztó, fugakereszt) 250.000 Ft (ÁFÁ-val) (ebben a konyhaszekrény mögötti fal burkolása is benne van.

 

A szobába laminált padló került, ennek színe a falszínnel is összhangban van.
A melegburkolás KÖLTSÉGE: munkadíj + anyag (ragasztó) 160.000 Ft. (ÁFÁ-val)
(A fenti költség a burkolat árát nem tartalmazza.)

 

KONYHAFELÚJÍTÁS

A konyhabútor, a készülékek és az étkezőasztal a két székkel (szállítást és szerelést is beleszámítva) kicsivel több, mint 500.000 Ft-ba kerültek.

 

Egyszerű a bútor, mégis szép az összhatás, mert a fehér mellé ezüstös alumínium színű munkapultot, bútorfogantyúkat és lábazatot, egységesen szálcsiszolt felületű készülékeket választottam a megbízóm számára.

 

Az elvégzett munkák kellő előkészítéssel és tervezéssel együtt közel 3 hónapig tartottak, folyamatos művezetést és gyakran azonnali probléma-megoldást igényeltek, mert a régi házak olyanok, mint az elvarázsolt kastély, nem várt meglepetéseket is tartogatnak. Kedvencem a 6 centis fal – két lakás között. Az 50-es 60-as években, „csináld magad” mozgalmában sok amatőr megoldás született – ez volt az egyik. (A téglák átzuhantak a szomszéd frissen felújított fürdőjébe…) A vakolatot nem lehetett leverni (csak lekaparni a tetejét), mert a másik szomszéd lakásában is megindult az első kalapácsütést követően. Sehol egy derékszög vagy függőleges fal; vasgerenda a födémben, elfeledett fekvőkémény és megannyi furcsa „meglepi”, amik miatt időnként borulni látszott a terv. Végül a mesteremberek és a lakberendező összefogása nyomán minden a helyére került, a Megbízó pedig örömmel vette át a kész lakást. Őszintén meglepődött, mert maga sem hitte, hogy a lerobbant lakást ilyen szépen fel lehet újítani.

 

Aki lakása átalakításába fog, számítson a hasonló helyzetekre, több-kevesebb pluszkiadásra és a lehetséges időbeli csúszásra. Ezek tudatában és a költségek közelítően reális felmérésével tisztességesen be tudja fejezni a felújítást, nem marad félbe semmi lényeges munka, bekötözés után már csak az utolsó simításokat kell elvégezni és élvezni a jól megérdemelt pihenést a megújult otthonban.