New York egy nyüzsgő metropolisz, ahol mindig van valami a levegőben. Bár másik kontinens és (mondhatnánk) messze van, ám ami most ott divatos, az hamarosan hozzánk is begyűrűzik. Nézzük, épp most milyen lakberendezési trendeket fúj az őszi szél NYC felől… Nos, az a szerencsés amerikai polgár, aki elhatározza „itt az idő átrendeznie lakását” most igen jól jár: ugyanis a top-trend most odaát a lakás „perszonalizálása”, azaz a személyre (családra) szabás. Nézzük meg egy kicsit részletesebben, mit is jelent ez az ottani lakberendezőknek:

 

Az élénk és fényes színek trendje Manhattan-szigetén

Manhattan

 

SZÍNEK, színek, és újra csak: színek! Ez most a trendi dolog a Nagy Almában. Ez, a festék fényével megbolondítva igen divatos odaát. Használjunk egy helységben fényes és matt felületeket: mondjuk, legyen három falunk matt és a negyedik ugyanaz a szín, ámde fényes. Megrendelőnk imádni fogja a kontrasztot és azt, ahogy a fény megcsillan az egyedi falon. Vagy mi lenne, ha a plafont festenénk magas fényűre? Mondjuk, az étkezőben, hogy a csillár fényét visszaverve lenyűgözze kliensünk vacsora vendégeit. Vagy a hosszú, keskeny folyosókon, ahol magas-fényű festékkel tágíthatjuk a teret. Ráadásul mindez könnyen ki is vitelezhető.

 

Na jó, de milyen színnel?
Talán most lágy, pasztellszínű festékekre gondolsz: víz-zöld, tenger-kék, halvány-levendula… De nem! A trend eltolódott a vörös, az arany irányába. De festhetjük a fókuszba állítani kívánt falat vidámabb, világos színűre is. Mondjuk, legyen „nyalóka-zöld” vagy „rágógumi-kék”, és tegyünk elé egy jól kiválasztott bútordarabot, hogy felfrissítsük azokat az uncsi fehér falakat. Egy új (és élénk) szín bedobása jó trükknek bizonyult, és garantáltan feldobja a lakást.

 

Szürke színárnyalat a padlónakÉs mi van a padlóval?
New York lakberendezői az utóbbi években egyre nagyobb előszeretettel alkalmazzák a szürke színárnyalatokat, a korábbi – hagyományos – faburkolatok helyett. Új trend a fémek használata is padlóként. A matt vagy krómozott fémfelszínek mindig is kedveltek voltak a világítótesteknél, ám most mindez lekerült a padlóra: fémpadló és „fémszőnyeg” – olyan kifejezések, amiket érdemes megtanulnia annak, aki lépést akar tartani a trendekkel.

 

A fémek használata azonban nem merül ki a fényes, ipari aluminium-, vagy acél-padló (bordáslemez) alkalmazásával. Fém-fém mindenütt, legyen az csillogó, vagy koptatott antik hatású, legyen bár réz, cink, ezüst, vagy másmilyen fémből, ha fémesen csillog akkor mérget vehetsz rá, hogy divatos. És „lehalkított”, kissé matt felszínű fémek igen jól illenek a tradicionális stílusban berendezett lakásokhoz is, a lényeg a fények és színek kontrasztján van.

 

Az se csüggedjen azonban, aki nem akarja feladni a megszokott és megszeretett faburkolatait, nem szeretné lecserélni parkettáját. Az ő számukra számos cég kínál speciális festékeket, melyekkel a korábbi „hardwood floor” (azaz keményfából készült parketta) bármikor gond nélkül átfesthető a kívánt rendi színre. A piacvezető cégek újabbnál újabb pasztell színárnyalatokat hoztak forgalomba, sőt mára már keverhetők egymással a színek, ami a bevezetőben említett személyre-szabást segítik elő.

 

Fűszeres színek, az új trendÉs mi lehetne személyesebb, mint az egyénileg színezett falfelszínek. A szürkének befellegzett, a mai Manhattan-i trendek egyik fő irányvonala a „fűszeres”színek használata: vibráló zöldek, rózsás árnyalatok, meleg terrakotta színek – mind-mind a spanyolajkú amerikai bevándorlók hatása a New York City nyüzsgő, multikultúrájú metropoliszára. A trend azonban nem áll meg New York határánál, és lassan, de észrevehetően terjed tovább az Egyesült Államok területén – illetve szivárog át hozzánk, Európába is.

 

Újdonság a megállíthatatlan erővel terjedő „intelligens otthonok” terjedése is. itt már nem csak a fényerő állítható, de az összes világítási scenário, illetve minden elektromos készülék programozható. A falakból zene szól, és minden szobában más – köszönhetően a zenékkel gazdagon feltöltött, mp3-technológián alapuló központi agynak. Könnyű megjósolni, hogy ez a trend sem fog megállni az óceán túlpartján, és hamarosan nálunk is meg fog jelenni.

 

A magam részéről biztos vagyok benne, hogy a hazai szakemberek is felkészültek ennek a trendnek a fogadására is.

Mi – lakberendezők – már alig várjuk!

 

Divat a fémpadló
« A 5 »