Korábbi írásomban már említettem, hogy a gipszkarton rendszerbe épített halogénvilágítást minden ügyfelemnek szívesen ajánlom…

 

A gipszkarton anyag felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok. Vizes vagy alacsony páratartalmú helyiségekbe egyaránt van megfelelő fajtájú, még hajlítható kivitelű is. Könnyü kezelhetősége miatt, szinte bármilyen álmennyezetet készíttethetünk belőle.

 

Főleg magasabb belmagasságú helyeken tudjuk tervezési elképzeléseinket megvalósítani, ilyenkor akár a szoba közepére is készíthetünk több szintbeli eltéréssel érdekes megoldásokat, de egy átlagos 2,70-es belmagasságú helyiségben is nyugodt szívvel alkalmazhatjuk, például a fal mentén végig vezetve, akár ívesen vagy egyenesen megtörve a lakás hangulatának, stílusának megfelelően.

 

Gipszkarton fal használata

 

Festhetjük a mennyezethez igazítva fehérre, vagy pont eltérő színűre, esetleg még mintázattal is elláthatjuk.

 

Gipszkarton álmennyezetek

 

Nemcsak látványnak szép, de a benne elhelyezett halogénlámpa testek nagyon jól be tudják világítani a teret. Ezek a kis lámpák lehetnek trafósak és lehetnek 230 V-ról működtethetők is. Általában 50W-ig lehet hozzájuk izzót választani. Annyira nagy választékban kapható színben és formában, hogy nagyon változatos és egyedi kivitelezést tudunk elérni. Kiválasztásánál ne hagyatkozzunk a nagy építőanyag és barkács áruházak kínálatára!

 

A kapcsolókra való kötést is alakíthatjuk izlésünknek, életvitelünknek megfelelően.
Hiszen köthetünk akár 1 db. lámpatestet is külön kapcsolóra, ami a szoba valamelyik részletét világítja meg! Vagy a falmentén végig vezetve megoldhatjuk azt is, hogy minden második lámpatest van működtetve egy kapcsolóról, így megadva azt a lehetőséget, hogy sötétedésnél még csak az egyik sort működtessük.

 

Magával a lámpatestek megjelenésével is lehet játszani. Hiszen lehet, hogy a fal mentén elvezetett gipszkartonba például sima u.n. békaszemes /állítható/ spotot teszünk, de ha egy íves részt is készítünk, mondjuk a kémény körül, abba elhelyezhetünk díszesebb pl.: üveglappal ellátottat, ami külön kapcsolóról működtethető!

 

Lakásoknál azért módjával kell eljárni a tervezés során, hiszen kialakításánál figyelembe kell venni, hogy otthonunk főleg a nyugalmat, a békét kell, hogy sugározza, ahová az ember pihenni tér haza. Így a túl sok felületen elhelyezett ilyen-olyan íves kialakítások akár zavaróak is lehetnek.

 

Vendéglátó egységeknél azonban, ahol az ember csak pár órát tölt el, akár élénk színűre festett több szintes megoldások is szóba jöhetnek, itt a különleges megjelenés kerülhet előtérbe, természetesen a funkció igényeinek kielégítése mellett, vagyis a megfelelő világítás elérésének figyelembevételével.

 

A halogénvilágításon kívűl egy igen közkedvelt alkalmazás az úgynevezett flexibilis világítás is, ami rejtett, diszkrét fényt adhat egy kellemes este eltöltéséhez, vagy egy kis tévénézéshez vagy rejtett kivitelezése esetén figyelemfelkeltő és egyben díszítő jellegű is lehet.

 

Ezek a flexibilis csövek, színes kivitelben is kaphatóak, akár több színűt is végig lehet vezetni, több kapcsolóra kötve és a család programjának megfelelően lehet őket használni.

 

Gipszkarton álmennyezetek 1

 

Alkalmazhatjuk még az űrtechnikában feltalált üvegszálas megoldást is, ami egészen pici pontszerű megvilágítást ad, és a mennyezet egy részét kialakíthatjuk úgy, mintha a csillagos eget néznénk.

 

Használhatjuk térelválasztó gyanánt is. A következő képnél pl.: egy garzont láthatunk, ahol az előszoba és a konyha, valamint a nappali egyterű volt, a nappali és a konyha közé készült egy térelválasztó bútorlapból és a mennyezetre jelzés értékűen , de mégsem falat építve egy kisebb méretű gipszkartonrendszer.

 

Gipszkarton álmennyezetek 2

 

Ezeknek a gipszkarton álmennyezeteknek az elkészítését érdemes szakemberre bízni, vagyis gipszkarton szerelővel elkészíttetni, mert pontos szép, egyenletes kivitelezéshez szükség van olyan kézre, aki nap, mint nap ezzel foglalkozik!

 

Örülök, hogy újra velem tartott lakása csinosításának érdekében! Ha felkeltettem érdeklődését, várom szíves megkeresését elérhetőségeim egyikén.