Olvasói levél: Meglévő régi, de teljesen felújított házam mellé egy szinteltolásos nappali-dolgozó és fürdőszoba-gardrób együtteséből álló épületet emeltettem, amelyet csak egy szélfogó köt össze a régi szárnnyal. Az új épület helyiségeinek berendezéséhez szeretném lakberendező munkatársuk segítségét kérni.

 

Középkorú, elvált férfi vagyok, a házat többnyire egyedül, máskor élettársammal lakom. Időnként nagyobb társaságot is fogadunk, amihez kényelmes feltételeket szeretnék teremteni. Meleg, barátságos, igényesen berendezett otthon a vágyam, sok növénnyel, textillel, fölösleges bútorok nélkül, ahol meglévő régi, szép szekrényem, ágyam és cserépkályhám is méltó környezetbe kerülne. A házban padlófűtés van. A fürdőszobában szükség lenne kádra és WC-re, és ide kerülne a mosógép is.

A nappali berendezése

 

A lakberendező tanácsa

A megrendelő által elképzelt hangulathoz alkalmazkodva meleg színeket, bőven omló textileket, magas színvonalú berendezési tárgyakat (bútorok, burkolóanyagok, világítótestek stb.), burjánzó növényeket alkalmaztam a terv elkészítésénél. Alapvetően az elegáns, belakott, mediterrán hangulat megteremetése volt a célom, de a falburkolatoknak köszönhetően a végeredmény magán viseli az angolos berendezkedés jegyeit is.

 

Bútorok elrendezése a házban

 

 

Mivel a nappali elsősorban a vendéglátás és az esti tévézés színtere, a tárolás gondja pedig a régi épületben már megoldott, ide elsősorban ülőbútorokat terveztem asztalokkal, amelyeket nagyméretű, natúr színű gyapjúszőnyeg fog össze, lágyítva a kerámia burkolat adta hangulatot. A megépült kémény kijelöli az örökségből származó cserépkályha helyét.

 

A ház elrendezése

 

Mellette kellemes lehet téli estéken olvasgatni a kényelmes, lábtartóval kiegészített füles fotelban. A régi bútordarabokhoz alkalmazkodva az asztalok cseresznyefa furnérosak. Ugyanebből az anyagból készült a falburkolat és a dolgozó asztala és széke is. Ilyen színű páccal kezelhetők a nyílászárók és a dolgozóra vezető lépcső járólapjai, a korlát kapaszkodója. A meglévő ágyat is a dolgozóban helyeztem el. Párnákkal kiegészítve nappal a kanapét helyettesíti, máskor vendégágyként is szolgálhat. Kézzel varrott vagy szőtt szőnyegekkel, olvasólámpával javaslom kiegészíteni.

A fürdőszobában éppen elférnek a kívánt berendezési tárgyak. Mivel a szárítás és a tárolás máshol történik, s a hálószoba közelében van egy zuhanyzós fürdő a napi használatra, ebben a helyiségben fokozottan fontos volt a dekoratív berendezés. Az íves falba két, tükrös hátfalú fülkét képzeltem el, fölülről megvilágított üvegpolcokkal.

 

A fürdőszoba elrendezése

 

A mosdónak és a mosógépnek falazott fülkét javaslok. A falburkolat és a padlóburkoló egy része mozaik, a szekrény megfelelő védelemmel ellátott, cseresznyeszínűre pácolt fa. A mosógép fölötti falon fűtött törülközőszárító kapott helyet, kiegészítve a padlófűtést. A központi mennyezeti világítást az egész épületben falikarok, álló- és asztali lámpák, valamint álmennyezet mögé rejtett lámpák egészítik ki.