„Fiatal pár vagyunk (34, 35) egy kisfiú (10 hónapos) szülei. Tavaly megvásároltuk azt a házat, amelyre már régóta vágytunk… Segítségüket leginkább a fürdőszoba praktikus kialakításához szeretném kérni.” – Mit tanácsol a lakberendező?

 

Idézet a SzépLak magazin szerkesztőségébe érkezett levélből:

 

„Fiatal pár vagyunk (34, 35) egy kisfiú (10 hónapos) szülei. Tavaly megvásároltuk azt a házat, amelyre már régóta vágytunk. A felújításba hamarosan bele kezdünk, ami nagy munkának ígérkezik, és úgy szeretnénk elvégezni, hogy hosszú évekig kényelmes otthonunk legyen, s ne kelljen sok olyan kompromisszumot kötnünk, ami a jó használhatóságot befolyásolja. Jelenleg egy fekete csempés, sarok kádas, hosszú, keskeny fürdőszoba és egy pici, kézmosó nélküli WC van a kb. 105 m2-es lakásban. Ezt szeretnénk praktikusabban kialakítani. Tetszenek nekünk a természetes anyagok, és mivel az asztalos munkák családon belül megoldhatók, beépített bútorokat tervezünk a fürdőbe is. Férjem a zuhanyzás híve, de kádra is szükségünk lenne, viszont a sarok kádhoz nem ragaszkodunk. Amerikai konyhás nappalit, háló- és vendégszobát, valamint két gyerekszobát tervezünk kialakítani a házban. A pincében garázs, tárolók, „kocsma” és mosókonyha van. Segítségüket leginkább a fürdőszoba praktikus kialakításához szeretném kérni. ”
Pál Tünde, e-mail

 

Otthonos lakás kialakítása

 

A lakberendező tanácsa

Véleményem szerint egy ekkora alapterületű lakáshoz, amelyhez ráadásul vendégszoba is tartozni fog, nem elegendő egy fürdőszoba. Ha két fürdő kialakítására nincs lehetőségük, legalább két WC elhelyezéséről gondoskodjanak! Az elküldött építész terven egy 613 cm hosszú, 135 cm széles, bútorozásra kevéssé alkalmas előszoba látható, mely helyiségből öt ajtó nyílik. Ha a bejárattal szemközti falat annyival előrébb hoznák, hogy még éppen elférjen a 60 cm mély beépített szekrény, nem csak gardróbot nyernének és jobb arányú előszobát, hanem a hálószobájukat is intimebbé tehetnék. Ráadásul a rajzról leolvasható módon kialakíthatnak egy kádas családi fürdőt, valamint egy kézmosós, zuhanyzós WC-t is, ami mellett még marad annyi hely, hogy egy-két személy számára használható, szeparált vendégszobájuk is legyen.

 

A fürdőszoba kialakítása

 

Ha a két vizes helyiség között a válaszfal 30 cm-es, süllyesztett öblítőtartály és tároló szekrényke is megvalósítható. Csempét csak a legszükségesebb helyekre (zuhanyzó, kád környéke) ajánlok, mivel valószínűleg sok kiadásuk várható, s a legjobb festék is alacsonyabb árú, mint egy kevésbé jó minőségű csempe. A beépített bútorokat selyemfényűre festett és natúr színű, de alaposan felületkezelt fából képzeltem. A padló burkolata kerámia, de ha nem várható nagy „árvíz” a fürdőkben (a zuhanyajtó pedig befelé nyílik, így a víz a tálcába csöpög róla), hajópadló is szépen illene a berendezéshez. A fehérre vagy krémszínűre festett bútorhoz a kék és a melegebb beige illeszkedne legjobban. A kissé sötét és nem túl tágas helyiséget mindkettő tágítaná. A belmagasságot a kellemesebb térérzet és a könnyebb befűthetőség érdekében esetleg csökkenthetnék 260-265 cm-re. Ebben az esetben az álmennyezetbe süllyesztett lámpákkal oldhatnák meg egyszerűen és költséghatékonyan az általános világítást, de ehhez a stílushoz (és a tükör mellé) a falikarok is szükségesek. Natúr kiegészítőkkel, növényekkel, képekkel fokozható az otthonos, szobaszerű hangulat.

 

A fürdő

 

Natúr kiegészítőkkel (fonott kosarak, fából készült dobozok, bambuszárnyékoló), fakeretes képekkel (pl. természetfotók), az ablak közelében elhelyezett növényekkel fokozható a szobaszerűen otthonos hangulat ezekben az északnyugati fekvésű fürdőkben is.

 

Otthonosan bútorozva

 

Otthonosan bútorozva - a fürdőszoba