A rengeteg lehetőség miatt, amit a legjobb és ízlésünknek legmegfelelőbb padlóburkolat kiválasztása okoz „lejárjuk a lábunkat”, egyeseknek a padló tisztíthatósága – különösen ott, ahol kutya/macska vagy kisgyermek van -, másoknak a tartósság a lényeg. Ismét mások a szépséget, esztétikumot, vagy a költséget veszik számításba.

 
A forgalmi adatok szerint az idehaza legnépszerűbb padlóburkolat a hidegpadló, más szóval a padlócsempe. Nem árt azért tudnunk az egyéb opciókat is:

 

Kerámia lapok

Padlóválasztás a konyhában Európában (így nálunk is) a kerámia lapok állnak az első helyen a képzeletbeli slágerlistán. Köszönhető ez a végtelen szín, forma és méretválasztéknak – amiből gyakorlatilag minden konyhastílushoz (és pénztárcához) megtalálható a kívánt burkolat. További előnyük, hogy könnyen tisztíthatók – ami a konyhában alapvető követelmény. A nagy forgalmat és az evvel járó kopást jól bírják. Az átlagos padlócsempe 20×20 vagy 30×30 cm méretű lapokból áll, de léteznek ettől eltérő méretű (pl. mozaik kockák) és formájú (pl. téglalap alakú) padlólapok is. Burkoláskor fontos a megfelelő kopásállóság, az esetleges padlófűtés figyelembe vétele. Lerakáskor vigyázzunk, hogy csak ép lapok kerüljenek lefektetésre, törés vagy repedés ne legyen a padlócsempében. A mázas padlócsempe használatával a konyhánk padlója vízálló lesz, ami az esetleg kifröccsent folyadék csempébe szívódását és foltos elszíneződését akadályozza meg. A fugákat azonban ilyenkor is célszerű kezelni impregnálni. A matt felszín előnye viszont az, hogy a mázas felszínnel szemben nem csúszik (gondoljunk csak a plázák márványpadlóján tipegő hölgyek magas-sarkú cipőben való „egyensúlyozás” örömeire). Ez a felszín a nagy igénybevételnek kitett konyhák, fürdőszobák, zuhanyozók, és mosókonyhák padlójaként lehet hasznos és bírhat balesetmegelőző funkcióval. A padlócsempék közötti fuga színe lehet a lapokkal harmonizáló, avagy éppen attól elütően kontrasztos.

 

Laminált padló (szalag parketta)

Padlóválasztás a konyhában Ez Amerikából származó, az ottani fapadlót megidéző padlóburkolat ma még különlegesnek hat idehaza. Erjedése azonban megállíthatatlan, főleg az újra nyitott, a szokványostól eltérőt keresők és a világot bejáró sokat tapasztaltak körében. A laminált padlólapokat speciális eljárással, műgyanta és szálas anyag (papír, vagy fa) egymásra rétegelésével készítik. A legfelső, látható réteg egy rányomtatott dekoratív minta, ami legtöbbször fát utánoz, de lehet kő, vagy más mintájú is (a valódi fához tehát vajmi kevés köze van, ám az illúzió tökéletes). A speciális gyártási eljárás révén vízálló, nagy kopás- és karcolás-állóságú darabok is beszerezhetők ma már. Egyes típusai padlófűtés fölé is fektethetők. Burkolás előtt itt is célszerű a kopásállósági adatok ellenőrzése, hogy a saját igénybevételi szintünknek megfelelőt választhassuk. Jelenleg a famintás (parketta vagy hajópadló hatású) laminált padló a legnépszerűbb, de léteznek más felszíni mintájúak is. A laminált padló nagy előnye, hogy már meglevő padlóburkolat fölé (pl. szőnyegpadló) is lefektethető – jelentős bontási költséget takarítva meg a lakását átépítőnek. Akár a ragasztandó, akár a pattintós „snap”-rendszerű változatát használjuk, a szalagparketta gyorsan és tisztán fektethető. A sarkokba, vagy akár a szabálytalan szélekhez könnyen szabható, homogén burkolatot ad. A kész padló nem igényel speciális kezelést, viaszolást, vagy polírozást, egyszerű porszívózással és nedves (nem csöpögően vizes!) ronggyal való áttörléssel könnyen tisztántartható. Ha a laminált padlóval a fürdőszobánkat kívánjuk burkolni, akkor vásárlás előtt feltétlenül konzultáljunk a gyártóval, vagy annak hazai képviseletével, ám átlagos igénybevételnek kitett, egyszerű „családi” konyhába bátran fektethető.

 

Vinil

 

Padlóválasztás a konyhában

A vinil padlóburkolatok (melyeket sokan tévesen csak PVC-ként, vagy linóleumként – bár e kettő messze nem ugyanaz – emlegetnek) a petrolkémia rohamos fejlődésének köszönhetően egyik sztárjai, melyek a konyhaburkolás modern lehetőségét hordják magukban. Számtalan színben és mintával kaphatók, sokszor az eredeti kő, vagy faburkolatot megszégyenítő élethűségben. Felszínük lehet sima, vagy dombornyomású – tovább fokozva a változatok számát. Megbízható, járásra a kőnél, padlócsempénél puhább, kényelmesebb. Minden helységben használható, így a konyhában is kiváló szolgálatot tesz. A vinil-burkolat a hiperaktív, soktagú családok ideális választása. Gyakorlatilag vízálló, a kidőlt étel, ital, a felborult kutya/macska tányér tartalma, a koszos tappancsok és sáros cipők hagyta lábnyomok maradéktalanul feltörölhetők, anélkül, hogy nyomot hagynának rajta. A kopásállósági fokozatokat itt is ellenőrizzük, mielőtt megvásárolnánk a kiválasztott padlóburkolatot. Nagy előnye, hogy nem csak egyben fektethető (nagy terület résmentes fedése!), hanem kikockázva padlócsempe-szerűen is – ezzel gyakorlatilag végtelenre növelve a variációs lehetőségek számát. Ezen utóbbi burkolás – bár idő és munkaigényesebb – de azzal az előnnyel jár, hogy később az esetleg sérült lapok egyenként is felszedhetők és pótolhatók (azaz nem kell a teljes burkolatot kicserélni).

 

Padlóválasztás a konyhában A természetes kő a konyha talán a legszebb és legtermészetesebb padlóburkoló anyaga. Igen tartós és strapabíró. Meg kell azonban említenünk, hogy keménysége miatt sokáig járva, illetve állva rajta a szakács számára ergonómiailag a legmegerőltetőbb változat. Minden kőlap egyedi, még az azonos tömbből hasított márvány vagy gránitlapok sem adnak egyforma erezetű mintát – ám éppen ez teszi egyénivé a természetes kővel burkolt padlót. A rusztikus kőlapok felszíne sokszor egyenetlen (nem teljesen sima), a matt felszínt érő színes folyadékok (kávé, tea, kóla, vörösbor…) nyomot hagyhatnak, ha nincsenek azonnal feltörölve. Fontos előrelátnunk, hogy milyen forgalom lesz az adott helyen: A magas polírozottságú gránit, vagy márvány nedvesen erősen csúszós lehet, magas-sarkú cipőben (vendégek!) igen kellemetlen, óvatos lépteket igényel és idővel a por, homok dörzsölő hatásától megmattul. Míg a gránit a nagy forgalmú területek (lásd plázák) kiváló, és komoly igénybevételt elviselő, elpusztíthatatlan burkolata, a márvány és mészkő inkább a gyenge forgalmú helyek (családi konyhák) burkolására alkalmas. A konyhai mészkőburkolatoknál igyekezzünk az egyes konyhai szerek (pl. lecsöppent ecet, vagy citromlé) maró hatását elkerülni, mert ezek maradandó nyomot hagyhatnak rajtuk.

 

Parafa

A parafa puha, kényelmes – vastagságától függően – padlószőnyeg-szerű járást ad. Igen új keletű anyag, ezért évtizedes tapasztalat híján konyhába, fürdőszobába nem igen javasolt. Elsősorban az extrém design kedvelőinek ajánlott. Vízhatlanságát megfelelő sealer-rel való impregnálással biztosítani kell.

 
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a rendelkezésünkre álló anyagok széles arzenáljában mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelőt. Választás előtt azonban vegyük figyelembe az alábbi pontokat is:
Allergének szempontjából legjobb: olyan burkolatot választani, ahol a poratkák és a penészgombák nem tudnak megtelepedni. Erre a célra leginkább a természetes kő és a padlócsempe jöhet elsődlegesen szóba. A laminált padló is könnyen tisztántartható, és mivel a műgyanta alapú szalagparketta szorosan zárt elemekből épül össze, gombásodás itt sem nem várható. A vinil padló gyenge pontjai a ragasztási szélek, itt a felpödrődés és alánedvesedés elkerülésére kell különös gondot fordítani.
Élettartam szempontjából: a természetes kő és a padlócsempe vitathatatlanul a leghosszabb életű, ám a modern laminált padló és parafa is tartós. Más burkolatok sajnos előbb-utóbb cserére szorulnak.
Kopásállósági szempontból legjobb: természetes kő (a gránit elpusztíthatatlan!), padlócsempe, laminált padló a sorrend. Ezek mindegyike jól bírja a nagy forgalmat, a háziállatok karmai és a gyerekek kisautói okozta megpróbáltatásokat.
Tisztíthatóság szempontból legjobb: a vinil és a padlócsempe. Mindkettő egyszerű felsöpréssel, porszívózással vagy felmosással könnyen és gyorsan feltakarítható. Különösebb kezelést nem igénylő burkolat még a laminált padló is, ám itt a felmosást kellő óvatossággal végezzük (soha ne vizes, hanem csak nedves ronggyal).
Vízállósági szempontból: a padlócsempe az elsődleges választás, de a természetes kő, a vinil és a laminált padló is szóba jöhet. Bármelyiket is válasszuk, nagyon fontos a megfelelő fugázás és ragasztás. A kiömlött folyadékot soha ne hagyjuk a padlón, hanem azonnal töröljük fel. Fentiek betartásával biztosítható, hogy szép és hosszú életű lesz a konyhánk padlója.