A tárolási gondok minden lakásban – függetlenül attól, hogy egy szoba-konyhás garzon, vagy több szintes villa-e lakóhelyünk – előbb utóbb felütik fejüket.

 

Természetesen ezek a gondok rendelkezésünkre álló tértől és az elpakolni kívánt dolgoktól függően más és más mértékben jelentkeznek. (Ám higgyék el ugyanolyan gond tárolni a Porsche kabrióhoz illő körömcipő, táska és kalapgyűjteményt, mint elpakolni a porszívót és kissöprűt.) A lényeg: kihasználni minden négyzetcentimétert.

 

Tárolási gondok - Segítség a mini lakáshoz

 

Az alábbiakban egy pár ötletet szeretnék adni a tárolási gondok enyhítésére. Remélve, hogy az itt leírtak nemcsak a kis lakásban lakók problémáira jelentenek gyógyírt, hanem mindenkinek négyzetmétertől függetlenül. Ne felejtsék, ha rend van lakásunkban, mindjárt sokkal nagyobbnak látszik a minket körülvevő tér!

 

Gond: A cipők mindent eltorlaszolnak a bejáratnál.
Megoldás: Szereljünk fel olyan polcrendszert, mely minden pár cipőnek külön fiókot biztosít. Ennek egyik fiókjában tárolhatjuk a cipőtisztítási kellékeket is. A cipőtároló legjobb helye a kabátok beakasztására használt előszobai gardróbszekrény aljában van. Tartsunk rendet! A szezonális használaton kívüli lábbeliket dobozoljuk be, és tároljuk máshol. (Kis lakásban erre kiváló a bejárati ajtó fölé szerelt álmennyezet feletti tároló.)

 
Gond: A kutyasétáltató póráz a fogason lóg, a vendégek kabátjaival együtt.
Megoldás: Tegyünk a kutyakosár alá egy azzal megegyező méretű, fából készült dobozt. Ebben – kihúzható fiókkal – tárolhatjuk a kutyus személyes dolgait: pórázt, teniszlabdát, stb. Fessük be a „dobogót” az előszobánkhoz illő színűre, ügyelve a könnyen tisztíthatóságra is.

 
Gond: A takarítószerek mindig szem előtt vannak.
Megoldás: Szereljünk fel akasztókat, kampókat egy beépített szekrény belső oldalára. Ezekre felakasztható a seprű, partvis, kislapát, sőt a speciális, kifejezetten erre a célra gyártott drótkeretre a porszívócső is fellógatható. Szereljünk drótkosarat az ajtóra, amibe a műanyag flakonos tisztítószerek tárolhatók. Ennek a szekrénykének a legjobb helye a konyha közelében van, de a villanyóra/gázóra szekrénye is kiválóan hasznosítható.

 
Gond: Óriási rumli van a gyerekek szobájának padlóján.
Megoldás: Készítsünk minden gyereknek saját szekrényt a játékai tárolására, vagy ha a hely nem engedi egy közösen használt nagyobb szekrényt. Ebben címkézzük fel a polcokat, fiókokat (a fiók könnyebben rendben tartható, mint a polc!) a bennük tárolandó tárgyaknak (pl. játék katonák, barbi ruhák, lego, stb.). Számítógéppel írjunk (a kicsiknek rajzoljunk) és nyomtassunk ki címkéket az adott fiók tartalmára vonatkozólag. Vagy ragasszuk fel az adott fiók tulajdonosának és felelősének nevét (pl. „Bence autói” vagy „Zsuzsi hajcsatjai”). Igyekezzünk egyforma méretet biztosítani a gyerekeknek a későbbi viták elkerülése érdekében!

 

Gond: A gyerekek szekrényében rendetlenség van, nem találja meg a ruhát.
Megoldás: Biztosítsunk minden gyereknek saját szekrényt. Ha a hely nem engedi, használjanak közösen egy nagyobb szekrényt. Ebben címkézzük fel a polcokat, fiókokat a bennük tárolandó ruháknak (pl. zoknik, pólók, nadrágok, pulóverek). A kicsiknek, vagy a már olvasni tudó, de lustább nagyobbaknak jelent segítséget, ha „színkódolunk”. A reggeli öltözést is játékosabbá teszi, ha a „piros polcról és a zöld fiókból” kell felöltözniük. A gyerekek büszkeségét és felelősségérzetét erősítendő, illetve az „én polcom – te polcod” vitát elkerülendő, az adott fiók tulajdonosának nevét is ráírhatjuk.
Ez után már csak arra kell ügyelnünk, hogy mosás után minden a helyére kerüljön.

 
Gond: Akkora rumli van a ruhás szekrényben, hogy senki nem találja meg a cuccát.
Megoldás: Készítsünk a padlótól a plafoning érő gardróbszekrényt. Ezen belül fiókos, tároló-rekeszes beosztás segít abban, hogy használat után minden a helyére kerüljön vissza. Külön fiókba kerüljenek a férfi, és külön a női alsóneműk, zoknik, harisnyák. Játékosabbá tehetjük a szekrényt, ha a fiókokra egy a tartalmára jellemző apró tárgyat, vagy tulajdonosa fényképét ragasztjuk fel.
A nyakkendők tárolására alkalmazzunk kihúzható/kihajtható vékony fém rudakat, melyeken áttekinthető a választék, segítve a gyors válogatást. A szekrényajtó belsejére felszerelt drótkosárkák az apróbb tárgyak tárolásában is nagy segítséget jelenthetnek. A padlóról szabadkézzel el nem érhető részbe tegyük a ritkán használt ruhákat.
Fontos, hogy használat és/vagy mosás után minden a helyére kerüljön vissza!

 
Gond: A ruhatároló polcok örökké rendetlennek látszanak.
Megoldás: A káosz a padlótól a plafoning érő szekrényajtóval eltűntethető. Ez a gyakran használt függönynél is jobb megoldás (könnyebben tisztán is tartható). Kiváló megoldás, ha a gardróbszekrény fölé szerelt spot-lámpát kicseréljük álmennyezetbe süllyesztett világításra. Ez utóbbiba nem akadunk majd bele állandóan az ajtónyitáskor.

Gond: A szezonális használatú ruhák összekeverednek a mindennapos ruházattal.
Megoldás: A legjobb megoldás, ha a gardrób szobában külön szekrényben tároljuk őket. Ennek híján a padlástérben a dőlt tetősíkú helyek kihasználása lehet kiváló alternatíva. A maximális mélységű helykihasználás érdekében alkalmazunk tolóajtót e szekrényeken. Ha nincs padlásterünk, akkor szóba jöhet egy dupla mélységű gardróbszekrény létrehozása is. Ebben egy belső (tükrös) tolóajtó mögött rejthetjük el a télikabátokat (és a karácsonyi ajándékokat). A tükör külső ajtón is kiváló szolgálatot tehet a tér vizuális megnövelésében és a sötétebb zugok napfényessé tételében.

 
Gond: Egyes ruháspolcok túlzsúfoltak, és az apróbb kiegészítőknek sincs helyünk.
Megoldás: Ez a probléma az akasztós és polcos szekrények megfelelő arányú kombinálásával orvosolható. Számba kell vennünk a család ruhatárát (ingek, zakók, nadrágok, blúzok, kosztümök és pulóverek), majd az azok tárolására leginkább megfelelő tárolókat kell kialakítanunk. Miből van több? Akasztós vagy polcos helyre van-e inkább szükségünk? Ezek közé beépíthető egy-egy fiókos elem is, az apróbb öltözék kiegészítők (kézelőgombok, nyakkendőtűk, brossok, stb.) tárolására. Szintén itt kaphatnak helyet az ékszerek és órák is. Ha elég helyünk van, alakítsunk ki külön férfi és női fiókokat, így mindenki azonnal megtalálhatja saját csecsebecséit.
Fontos: A rozsdásodó, lekopott kézelőgombokat kár őrizgetni – de vonatkozik ez az elszakadt láncú bizsukra is. Selejtezzünk! Hihetetlen, mekkora helyünk lesz hirtelen.

 
Gond: Az otthoni íróasztalon káosz uralkodik, nem találjuk a számlákat, dokumentumokat.
Megoldás: Ennek a problémának a megoldása is a selejtezéssel kezdődik! A profi irodisták tudják, alapvető fontosságú, hogy soha ne vegyünk kézbe semmit kétszer. Postabontás után döntsük el azonnal, mi lesz a levél, számla, hirdetés további sorsa. Ha érdektelen, azonnal dobjuk a papírkosárba. Amivel további teendőnk van, osztályozzuk és „könyveljük le” haladéktalanul. Hozzunk létre fel különböző dossziékat (pl. „Sürgős”, „Intézendő”, vagy más nekünk megfelelő funkciót takaró felirattal). Ezek lehetnek fémdobozok, kartonból vagy fából készült papírtartók (pl. az IKEA-ban mindegyikből nagy választék található), vagy fiókok. Segítségükkel minden időben elintézésre kerül és később könnyen visszakereshető.
Fontos: Hogyan kérjük számon a gyerekek íróasztalán a rendet, ha a sajátunkon is káosz uralkodik? (!)

Gond: Az otthoni számítógép asztalon már nem férünk el, nem találjuk a lemezeket.
Megoldás: Ennek a gondnak a megoldása hasonló az előzőhöz. Alakítsunk ki polcot, vagy fiókot a CD-k, floppy-k tárolására. Kategorizáljuk őket: munka, játék, stb. Ha lehetséges időnként selejtezzünk. Tartsunk rendet!
Gond: A fürdőszobában összekeverednek az férfi/női illatszerek.
Megoldás: Ha elég helyünk van a fürdőszobában, szereljünk fel egy-egy üvegajtós szekrényt a mosdókagyló(k) felett jobbra és balra a férfi-, és női illatszereknek. Ha a fürdőszoba kicsi, alakítsunk ki külön polcokat a férfi és női illatszereknek a fürdőszoba szekrényben. A tükrös ajtó segíthet a tér nagyobbnak láttatásában. Tartsunk rendet, csak az legyen elöl, amit épp használunk.

 
Gond: Nem fér el a földön a szennyesruha gyűjtő kosár.
Megoldás: Lógassunk fel vászonzsákokat (külön szortírozva a fehér és színes ruhákat) a mosógép fölé, vagy szereljünk fel polcokat, melyeken fonott kosarakban tárolhatjuk a szennyest. Mindkét megoldás biztosítja a ruha szellőzését, a szétválogatva tárolás segíti az aktuális mosás gyorsításában. Ha a fentiekre nincs elegendő helyünk a mosókonyhában, vagy fürdőszobában, akkor más megoldás után kell néznünk. Kis fürdőszobában szóba jöhet még a mosdó, vagy kád „bedobozolása” is, amivel értékes tárolóhelyet nyerhetünk.

 

Fentiek csak néhány, leggyakrabban felvetett tárolási problémát foglaltak össze. Természetesen ezen gondokra lakásonként (mérettől, a család nagyságától és igényétől függően) más és más megoldások is elképzelhetők.
További, személyre szóló segítséget az Önöket szorító probléma megoldására képzett lakberendezőtől kaphatnak.