Az a tetőtéri lakás egy nyeregtetős, régi ház padlásán kialakított négy lakás egyike, ablak így csak az egyik oromfalon van, de a bőségesen elhelyezett tetősíkablakokkal kifejezetten napos, világos és tágas hatást sikerült elérni. Alacsony parapetmagasságban dupla (egymás fölé kapcsolódó) ablaksort helyeztem el, ami a tetőtér alsó szintjét látja el fénnyel, ezen kívül a galériát megvilágítandó, emelt magasságban újabb ablaksort terveztem. Ezek az ablakok a galériáról elérhető magasságban vannak. A tetősíkablakokat az alaprajzon is jelöltem.

 

A lakás körülbelül 88 m2 alapterületű, a tetősík dőlése 34 fok, a belmagasság lehetővé teszi egy galéria kialakítását, ahova a hálóhelyet képzeltem el. A lakók fiatalok, nyüzsgő életet élő pár, akik szellős, levegős, jól áttekinthető otthon kialakításával bíztak meg, úgy, hogy a család bővülését azért követni tudja majd a beosztás. (A jelenlegi olvasósarok és női dolgozó terhére.)

 

A tetőtér kialakítása

 

A szarufák és a gerendák jó állapotban maradtak fenn, ezeket nem akartuk elfedni, viszont a túlzott rusztikus hatás elkerülése érdekében a lambériákat szürkésfehérrel lazúroztuk.

 

Tetőtér alaprajza

 

A szabadon hagyott gerendákkal tágasabb a belső tér, és a természet is közelebb kerül. Az ilyen padlás alapanyagot nem szabad falakkal felszabdalni, minél nyitottabban kell hagyni.

 

Tetőtér tervrajza

 

A sok napfény lételeme egy ilyen típusú tetőtérnek, ezért nagy bevilágító felületek kellenek. A belső, sötétebb tereket felülvilágítóként elhelyezett tetősíkablakok világítják meg.

 

Az étkező terve

 

A lakásba lépve az étkezőn át szinte akadálytalan a kilátás a környező fák lombjára és a háztetőkre. Az előtér oldalában viszont a hálógalériára vezető légies lépcső található.

 

A belsőtér alaprajza

 

Ettől eltekintve több fal nincs is. Tagolást a lakásban csak a térbe állított bútorok jelentenek, főleg a konyha bútora. Egymással szemben két toronyban helyeztem el a hűtő-fagyasztó készülékeket (a legalsó elem úgynevezett pincehideget biztosít), illetve a sütő-gőzpároló-mikro kombinációt. Mindkettő mellett egy-egy kihúzható kamraszekrény rejtőzik. Az ablak alatt keresztben egy alacsonyabb előkészítő pultlap húzódik, ami előtt kényelmesen, ülve lehet dolgozni. Maga a lap szükség esetén kiemelhető. A zárt szekrények végében, a tetőhajlatban egy-egy forgó elem biztosít könnyű hozzáférést az edényekhez. A jobboldali felső, polcos elem ügyesen rejti az elszívó kivezető csövét is. A pultok fölött és végében opálüveg biztosítja a sejtelmes elhatárolást.

 

Az étkezőben a székek vidámságot csempésznek az alapvetően elegáns térbe. A nappalitól az elhatárolást a kanapénak háttal fordított, alacsony tálalószekrény biztosítja. A nappali ablakai alatt végighúzódó hosszú, széles rakodófelület ad helyet a virágoknak, a könyvek -nek és a tévének.