Sokunknak – ha már elfogyott a lakásban a hely – nem marad más választása, mint beépíteni a ház padlásterét. A ferde tetősík miatt azonban ez nem szokványos lakberendezést kíván…

 

A padlás kialakításaAzok, akik tetőtérben laknak tudják, mit jelent a ferde falsikokkal határol szoba berendezése. Bár az alaprajz alapján gyakran elég volna a négyzetméter a kellemes élettérhez, ám e ferde tetősíkok jelentősen csökkentik a hasznos négyzetmétert.

 

Hogyan tudunk mégis széppé és otthonossá tenni tetőterünket? A kérdésre az alábbiakban adok néhány ötletet.
Először is próbáljuk megemelni az oldalfalakat. Ha építészileg nem megoldható, kérjük lakberendező segítségét, aki minden bizonnyal talál rá vizuális trükköket – melyek egyben javítják a szobák praktikusságát is.

 

Pakoljunk ki minden beépíthető bútort a szobák szélére, növelve ezzel a szoba közepének egybefüggő terét.

 

Ne féljünk a falak erőteljesebb szinezésétől. Használjunk bátran vadabb színeket, vagy mintásabb tapétákat. Emeljünk ki egyes sarkokat és tüntessünk el másokat. Hozzunk létre fokuszpontokat! (Ebben is sokat segíthet egy képzett lakberendező.)

 

Vigyünk fel a tetőtérbe minden olyan funkciót, amit kevésbé (értsd nem minden nap, vagy nem olyan gyakran) használunk. Kiváló helye a padlásszoba a házi irodának, konditeremnek, gyermek „dühöngőnek” és játékszobának, de idekerülhet a vendégszoba is, ha már lent nincs helyünk ilyesmikre. Gyakori a hálószobák felköltöztetése is – ilyenkor persze egy fürdőszobának is kísérnie kell (ha megoldható).

 

Használjunk ki minden sarkot, és egyéb – a szokatlan tér adta – lehetőséget. Kovácsoljunk a hátrányból előnyt!
Hívjunk egy lakberendezőt, aki tapasztalatát és fantáziáját a szolgálatunkba állítja, és olyasmit alkot, amire önmagunktól soha nem lennénk képesek…
Higgyék el : megéri!

 

A padlás berendezése
« A 8 »