Kérdés: Hálószobánkat szeretném még karácsony előtt felújítani, elsősorban textilekkel. Új függönyt vásárolnék, és úgy tervezem, ágytakarót, párnákat is készítenék ugyanabból az anyagból. Abban vagyok bizonytalan, hogy a falvédő miből készüljön. Lehetne az is a függöny anyagából vagy valami másból? Tudok varrni, így bármit elkészítek, ami megvarrható.

 

Textillel takarva 1Válasz: Lakástextilből olyan óriási a választék, hogy a megfelelő kiválasztása okozza a nehézséget: minták, színek összeválogatása, ráadásul úgy, hogy az illeszkedjen a meglévő berendezéssel is. Nem írta meg, milyen elképzelései vannak, és azt sem, milyen a szoba bútorozása. Ezért készítettem több eltérő hangulatú, kivitelezésű ajánlatot. Feltételezve, hogy franciaágy szolgálja pihenésüket, a falvédőnek az ágy fejénél lehet szerepe. Ha a textillel az ágy fejrészét is helyettesíteni szükséges, vastagabb, szőnyegszerű textilt ajánlatos használni, amelyhez kellemes nekitámaszkodni, mert puha, meleg hatású. Amennyiben a függöny anyaga vékony erre a célra, de abból varrná meg a falvédőt, bélelje ki vatelinnel, vagy ennek műszálas változatával, amellyel a kabátokat is bélelik.

 

Textillel takarvaA dekoranyag, a töltő flíz és a bélés alkotta három réteget steppeléssel is összedolgozhatja, így akár az egyszínű, vagy az egyszerű mintás textil is érdekesebbé, plasztikusabbá tehető. Ha fülekkel látja el, függönytartó rúdra vagy akár egy megfelelően felületkezelt partvisnyélre fűzve rögzítheti a falra. A felerősítés lehet láthatatlan is, ha pl. egy keskeny fa lécet csavaroznak a felvédő mögé, amelyre tépőzárat ragasztanak. Akár van fejvége az ágynak, akár nincs, elképzelhető a védő textil rögzítése az ablakoknál megszokott módon, a mennyezeten is. Ehhez a nagyvonalú hatást eredményező megoldáshoz csak a fal színével (és a többi textillel) harmonizáló, dekoratív mintájú anyagot érdemes választani, illetve a kiválasztott textilhez esetleg át lehet festeni a szóban forgó falat. (Ez a gyakorlat egyébként is követésre érdemes, mert ha megtalálták az elképzelésüknek megfelelő textilt, azt színmintának használva kikevertethető a helyiség különböző felületein alkalmazandó festékszín. Aki bizonytalan a színválasztásban, ezt a módszert követve biztosan harmonikus környezetet tud teremteni.)

 

Textil a szobábanA falvédőnek szánt textil akár az ágyvégre is rögzíthető, így nagyon egyszerűen levehető és mosható vagy tisztítható. Ha pl. erősebb vászonból a pontos méret szerint feszesre varrja, egyszerűen felhúzható, és nem igényel különösebb rögzítést sem. De ugyanez finomabb anyagokból is összedolgozható, esetleg a mintából adódóan megtűzött textilből is. Ha rögzíteni szükséges, lehet ebből is díszítő elemet alkotni: pl. megkötők, masnik, gombok alkalmazásával. De a rögzítés maradhat rejtve is, ha maga az alaptextil hangsúlyos. Ebben az esetben a cipzár és a tépőzár, vagy rejtett horgok, kapcsok ajánlhatók. Hogy a falra szánt textil a függöny vagy az ágytakaró anyagából legyen-e, azt a textil ismerete nélkül nehéz lenne megmondani. Mindkét megoldás lehet jó, és lehet elvetendő is.

 

Textil a szobában 1Ha a szoba minden textilje visszafogott színű, mintájú, valószínűleg nem lesz ízléstelen az összkép, de majdnem biztos, hogy unalmas lesz, és nem fogja elégedetten szemlélni a nagyobb anyagi áldozattal és sok munkával létrehozott eredményt. Ha túl bátran nyúl a különféle színű, mintájú anyagokhoz, zavaros környezetet teremt ott, ahol pihenni, feltöltődni kellene. Érdemes lenne tehát olyan lakástextil-forgalmazó üzletet keresnie, ahol segítséget nyújtanak a választásban (lapunkban mindig találhat ilyet), s nem csak egy-egy szép textil vásárolható, hanem textil-családok között lehet válogatni. Ezekben különféle színállásokban megtalálható ugyanaz a minta, illetve egy-egy színcsalád több kisebb-nagyobb léptékű mintázattal. Feltétlenül kérjen felvilágosítást arról, hogy az anyagok hogyan tisztíthatók! Különböző tisztíthatóságú textilt semmiképpen ne dolgozzon össze!