A konyhabútorok elrendezésének számtalan variációja létezik. A lehetőségek közül azt az formát kell kiválasztani, amely elegendő helyet biztosít a konyhai munkák kényelmes végzéséhez, a közlekedéshez.

 

Az elrendezést meghatározza a konyha alapterülete, alakja, a nyílászárók mérete, elhelyezkedése. Általánosan alkalmazott az egysoros, a kétsoros, az L-alakú, az U-alakú, a G-alakú és a szigetes kialakítás.

 

A beépített konyhák elrendezési formái

 

Az egysoros konyha

A beépített konyhák elrendezési formái A hosszúkás, keskeny konyhában a bútorelemek és a háztartási gépek az egyik oldalon sorban követik egymást.
Egy olyan egysoros konyha, amelyben a hűtő, a mosogatótál, a mosogatógép és a tűzhely mellett még munkavégzésre is marad szabad felület, legalább 3 m hosszú. Ergonómiailag kedvezőtlen, ha 5 m-nél hosszabb, mert munkavégzés közben sok az „üresjárat” (a megteendő út hosszú, mert az optimális munkaháromszög egyenessé változik).
A kényelmes közlekedésre akkor marad hely, ha helyiség legalább 180 cm széles (ebből 60 cm a bútormélység, 100 cm a közlekedőút). Étkezési lehetőséget, ez a konyhaelrendezés legfeljebb egy lehajtható asztallappal biztosít.
A berendezés egyhangúsága különböző magasságú elemek, eltérő színek, polcok közbeiktatásával törhető meg.
Az egysoros konyha csak olyan kis lakásokban, garzonokban vagy nyaralókban ajánlott, ahol csak egy falfelület áll rendelkezésre a bútorok elhelyezésére. Az ilyen konyhaelrendezésnek egyetlen előnye, hogy minden vezeték egy oldalra kerül és a konyhának csak az egyik oldalát szükséges csempézni.

 

A kétsoros konyha

A beépített konyhák elrendezési formái A kétsoros elrendezésnél a konyha két egymással szemben levő oldala bútorozott. Alkalmazása ott ajánlott, ahol a konyha keskenyebb végeinek beépítése valamilyen oknál fogva (nyílászárók, fűtőtest stb.) nem lehetséges. Kialakításának feltétele a minimum 240 cm széles konyha (2 ×60 cm konyhabútormélység + 120 cm közlekedőrész). Ez a forma az elemek elrendezésének nagyobb variációs lehetősége mellett jobb térkihasználást biztosít, mint az egysoros.
A munkaszervezésben lehetővé teszi az optimális munkaháromszög alkalmazását, ami jelentősen lerövidíti a munkavégzés közben megtett utak hosszát. Így a konyha használata kényelmesebbé válik. A tisztítási és főzési fázis elkülöníthető, ha egy oldalra kerül a mosogató és a tűzhely, és a másik oldalon kap helyet a munkafelület és tároló helyek. Hátránya, hogy munka közben 180°-os fordulatokat kell tenni, ami a munkafolyamatot megszakítja.
Étkezősarok kialakítására az ilyen elrendezésű konyhában sincs lehetőség.

 

 

 

Az L-alakú konyha

A beépített konyhák elrendezési formái Az L alakú elrendezés akkor alkalmazható, ha a helyiségben két egymásra merőlegesen elhelyezkedő falfelület építhető be konyhabútorral. Az ilyen konyha minimális helyigénye 240×280 cm. Ahhoz, hogy sarok jól kihasználható, esetleg étkezőrész is beépíthető legyen legalább 240×365 cm-es konyhahelység szükséges.
Az L alakú konyha funkcionálisan éppen olyan jó, mint a kétsoros elrendezés. Az L alakban elrendezésnél kiszélesedik a rendelkezésre álló munkatér, ami a munkaháromszög elvének megvalósulást segíti. Kényelmes munkaterületet ad a tipikus megoldás, amikor az „L” alak egyik végébe a hűtő, másik végébe a tűzhely, középre, pedig a mosogató kerül.

 

 

 

 

 

Az U-alakú konyha

A beépített konyhák elrendezési formái Az U alakú, három oldalról beépített konyhában a párhuzamos szárak, és a sarkok jó helykihasználást, többféle látványos elrendezést tesznek lehetővé.
Az ilyen konyha kialakításához viszonylag tágas helyre van szükség. Megfelelő, ha az U-alja minimálisan 240 cm széles, a szárak legalább 250-300 cm hosszúak, de a sarkok jó kihasználása 420 cm-t igényel. A helyiség adottságaitól függően a szárak lehetnek egyenlő vagy aszimmetrikus hosszúságúak.
Az U-alakú elrendezésnél körben elhelyezve, minden kéznél van a fontos konyhai funkciók (a tárolás – előkészítés – főzés – mosogatás) ellátásához. A sarokszekrényekkel sok hely nyerhető a tároláshoz. A változatos sarokmegoldások élesebb vagy lágyabb formát kölcsönöznek a bútoroknak.

 

 

 

 

A G-alakú konyha

A beépített konyhák elrendezési formái
Az ilyen elrendezésű konyhában gyakorlatilag az ajtót kivéve minden oldalon bútorelemek állnak. Nagyméretű, reggeliző résszel vagy étkezővel bővített lakókonyha praktikus kialakítási formája. Megfelelő funkcionálásához minimális térigénye 300-350×350-400 cm.
Jól alkalmazható azokban a lakásokban, ahol a konyha egy légtérben található az étkezővel és a nappali helyiséggel. Gyakran a G szára, avagy a térbe nyúlva kialakított, mindkét oldalról használható félsziget képezi a különböző funkciók választóvonalát. A fantázia, no meg a gyártók által kínált választék határozza meg, hogy ennek a térelválasztó pultnak étkező, előkészítő, főző vagy éppen mosogató funkciója van.

 

 

 

 

 

A konyhasziget

A beépített konyhák elrendezési formái Belsőépítészetileg remek megoldást kínál a tér jó optikai és funkcionális kihasználására a konyhasziget.

A fallal nem határolt, elkülönült munkaterületet alkotó konyhaszigettel a konyha tágasabbnak tűnik. Lehet térelválasztó szerepe, de plusz munkafelületet vagy tárolási lehetőséget is adhat. A félszigethez hasonlóan elhelyezhető itt mosogató, főzősziget, de használható étkezőpultként vagy előkészítő felületként is. Kialakítása legalább 15 négyzetméter teret igényel.
A „nyitott” lakások félsziget és sziget alakzatai lehetővé teszik a konyhát használó személy számára a munkavégzés közbeni kommunikációt, a részvételt a családi életben.

 

 

 

 

 

A konyhabútorok méretigénye

 

A konyhabútorok kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés. Több órát töltünk ott naponta, nagyjából azonos testtartásban végezve hasonló munkafolyamatokat, ezért csak akkor lehet számunkra kényelmes és praktikus, ha a bútorok szélességi, magassági méretei, a polcok, fiókok helye az emberi testméreteknek, a munkához kapcsolódó mozdulatoknak, az úgynevezett ergonómiai követelményeknek megfelelnek.

  • A munkalap magassága: 80-90cm, de ez testmagasságtól is függ, a lábazat minimum 10 cm magas és 5 cm-rel visszaálló kell, hogy legyen, mivel a pult előtt dolgozó lábfeje így fér el.
  • Az alsó és felső szekrény közti távolság: 40-45cm.
  • Felső szekrény magassága akkor megfelelő, ha a földön állva kényelmesen elérjük a felső polcot, ez általában 170-190 cm magasan lehet, a legalsó polc pedig 15 cm magasan a padló síkja felett.
  • A tűzhely fölött szabadon hagyandó rész magassága: 60 cm, ha van páraelszívó, 75 cm.
  • A tűzhely előtti terület 110 cm, a lenyitható ajtóval rendelkező sütők miatt azonban 120-140 cm lenne az ideális távolság, hogy kényelmesen ki tudjuk nyitni az ajtaját.
  • A szembenálló szekrények közti terület: 120 cm.
  • A kihúzható munkalap, amely mellett ülve dolgozunk, minimálisan 62 cm, amely mellett étkezünk is, minimum 72 cm magas kell legyen.
  • Az asztallap és az alsó szekrények 60 cm-es mélységmérete a tűzhely, a mosogatógép méretéhez igazodik.
  • A falra szerelhető felső szekrények mélységmérete 28-30 cm. Ez elegendő az étkezőedények elhelyezésére és nem zavarja az előtte dolgozót. A magasságméret bútortípusonként változó.
  • A konyhabútorok szélességméretei általában a 10 és 15 többszörösei, vagyis 30, 40, 50, 60, 80, 90 cm-es elemek.
  • A beépíthető elektromos készülékek méretei általában megfelelnek a szerkények befogadó méreteinek.
  • A tűzhely mindkét oldalán érdemes legalább 30-40 cm szabad felületet biztosítani.
  • A mosogató és a tűzhely között legyen legalább 80-120 cm távolság.
  • A konyha lakásunk egyik legfontosabb része. Számos stílusban, és annál is több berendezési tárggyal, pulfelülettel, illetve ajtófronttal alkothat a lakberendező. Megtervezése ezért nem kis feladat. Semmiképp ne vágjunk bele egyedül – hívjunk egy lakberendezőt, aki a konyhastúdiókkal konzultálva személyre szabja családunk részére konyhánkat…

 

A LOSZ honlapján megtalálhatja az Önnek megfelelő stílusban alkotó kollégát.

 

Forrás:

www.bernhardtbutor.hu