Mindenkinek jól jön egy-egy lakberendezői ötlet, nincs is más teendőnk, mint ezeket az egyszerű ötleteket saját otthonunkban megvalósítani…

 

Clifton-Mogg, Caroline: Textilek a lakásban

Clifton-Mogg, Caroline: Textilek a lakásbanA Textilek a lakásban a világ különböző tájaira jellemző, szebbnél szebb kelméket vonultat fel. Mivel sokszor a legapróbb anyagmaradék is elég egy szoba újjávarázsolásához, és kis képzelőerővel szinte bármely textília hasznosítható, a kötet arra szeretné ösztönözni az olvasót, hogy felkutasson és alkalmazzon minden darabot, amiben kedvét lelheti, akár még a szekrény mélyére száműzött régi vásznakat is.

A textilek alkalmazása nélkülözhetetlen a lakberendezésben. A középkor óta ismerünk bizonyos eljárásokat, melyek során az anyagok segítségével a legunalmasabb, legkomorabb lakásbelsőt is izgalmassá, derűssé alakíthatjuk át. A textilek szövéséből, színeiből és mintázatából kiolvashatjuk a lakberendezés történetét. Az évszázadok alatt a Közel-Keleten, Európában vagy Amerikában felhalmozott ismeretek és kialakult szokások ma is hasznunkra válhatnak környezetünk textíliákkal való díszítése során. Caroline Clifton-Moggnak köszönhetően elleshetjük a régi mesterek és a modern designerek titkait egyaránt, s olyan tudásra tehetünk szert, amelyre támaszkodva hamarosan saját elképzeléseink szerint gyarapíthatjuk majd eszköztárunkat. A szakemberek tisztában vannak a szokatlanul elhelyezett anyagok kínálta lehetőségekkel: megadhatják vagy kihangsúlyozhatják egy-egy terv alaptémáját. A kötet illusztrációi bemutatják azokat a fogásokat, amelyekkel a belsőépítészek a színeket és a textúrákat kombinálják. Meglepőbbnél meglepőbb belső terek tárulnak elénk; láthatunk asztalterítőként használt szőnyeget, képként díszelgő festett anyagokat, bútorhuzatként pompázó vásznat és csipkét, s a lehető legváltozatosabb kelmék harmonikus együttesét. Nincs is más teendőnk, mint ezeket az egyszerű ötleteket saját otthonunkban megvalósítani!

 

Spencer – Churcill, Henrietta: Belső terek művészete

Spencer - Churcill, Henrietta: Belső terek művészeteHenrietta Spencer-Churchill, akinek a magyar olvasóközönség több könyvét megismerhette – Antik enteriőr, Klasszikus vendéglátás, Klasszikus és modern -, sikeres pályája során mindig a különböző történelmi korok enteriőrjeivel, a klasszikus lakásbelsők ma is hasznosítható tanulságaival foglalkozott. Legújabb kötetében érdeklődése elsősorban az enteriőrökben meghatározó szerepet játszó építészeti részletek felé fordult. A szerző óriási szaktudása és gyakorlati tapasztalata alapján átfogó képet kapunk a barokk kortól a 19. század végéig tartó három évszázad legmaradandóbb stílusait jellemző belsőépítészet és lakberendezés sajátosságairól. A történelmi visszatekintésen túl azonban a szerzőnek most is, mint mindig, az a célja, hogy a klasszikus európai és amerikai enteriőrök példáján megmutassa, miként lehet történelmi stílusjegyeket a mai kor otthonainak kialakítása során felhasználni. Stíluskorszakokra bontva az egyes részek pompásan illusztrált bevezetéssel kezdődnek, a történelmi viszonyoknak, az uralkodó művészeti stílus és a belső berendezés legfontosabb ismérveinek, kölcsönhatásainak jellemzésével. Ezt követi a világ különböző részein található kétszáz illusztráció kíséretében a téma kifejtése: a házak belső, architekturális részleteitől (lépcsőházak, padlózatok, ablakmegoldások, falak dekorálás) kezdődően a szobák bebútorozásáig, a világítás és a kárpitok összhangjának követelményét bezáróan, a klasszikus korokat megidéző márványoszlopoktól a fényűző barokk díszpárnákig. A kötetben sok-sok ötletet kaphatunk a múlt szépségeinek és hangulatainak újraélesztésére. Mint a szerzőnő valamennyi műve, ez is művészeti ismereteinket és ízlésünket fejlesztő, gyönyörűséges olvasmány.

 

Spencer-Churchill, Henrietta: Klasszikus lakberendezés

Spencer-Churchill, Henrietta: Klasszikus lakberendezésBlenheim Palace barokk pompájában, történelmi levegőjének bűvöletében felnővén Henrietta Spencer-Churchill érdeklődése sinte szükségszerűen fordult a régi korok építészeti stílusai, lakáskultúrája felé. Ebben a könyvben tíz, tartós hatású európai és amerikai építészeti és díszítő stílus jellegzetességeit elemzi és illusztrálja gyönyörű képanyaggal, a középkortól a tizenkilencedik századig terjedően. Megmutatja, miként használhatók és adaptálhatók e klasszikus stílusok elemei a mai lakásokban, hogyan varázsolhatjuk saját otthonunkba – hiteles módon – a régi korok hangulatát, életérzését.

 

 

 

 

 

 

Hyndman-Sabados: Legény-lakás (Valósítsd meg álmaid otthonát)

Hyndman-Sabados: Legény-lakás (Valósítsd meg álmaid otthonát)A könyvben a két tapasztalt és tehetséges belsőépítész abban nyújt segítséget, hogy mindenki megtalálja saját, egyéni stílusát. Chris és Steven tizenkét különböző és egyedi teret rendez be; többek között gyerekes családoknak, szórakozást kedvelő embereknek, állattulajdonosoknak és gyűjtőknek. Segítenek, ahol kell: legyen az városi vagy külvárosi ház, egykori gyárépület, tetőtér vagy bérlakás. Mindenkinek jól jön egy-egy lakberendezői ötlet, ezenkívül a szerzőktől rengeteg tanácsot is kapunk , például megtudhatjuk, hogyan kezdjünk műtárgygyűjtésbe. Hiszen otthonunk nemcsak fedél a fejünk fölött, hanem az is nagyon fontos, hogy kellemesen érezzük magunkat a díszletek között.

 

 

 

 

 

Cerver, Francisco Asensio:Modern lakberendezés – A kortárs lakberendezés és design kézikönyve

Francisco Asensio Cerver: Modern lakberendezésEz a vaskos, ezer oldalas kötet felöleli a kortárs belsőépítészeti tervezés valamennyi területét. Házak és lakások sorát vizsgálva tárja fel mindazon kérdéseket, amelyekkel otthonunk berendezése során találkozhatunk. Külön fejezetben tekinti át az előteret, a nappalit, az étkezőt, a konyhát, a lépcsőházat, a hálót és a fürdőt, a gyerekszobát, a világítás kérdését és a teraszt. A 2500 színes fotóval illusztrált könyv kimeríthetetlen mennyiségű ötletet nyújt a színekkel, formákkal, anyagokkal, felületekkel, bútorokkal és textíliákkal kapcsolatban, így hasznos gyakorlati segédeszközként is szolgál a nagyközönség számára. Országonként is elemzi a kortárs formatervezés helyzetét. A kötet a huszadik század 50 legjelentősebb tervezőjének portréjával, legjellemzőbb munkáik bemutatásával zárul.

 

 

 

 

Zöllner, Frank: Leonardo da Vinci összes festménye és rajza

Zöllner, Frank: Leonardo da Vinci összes festménye és rajza„Végignézve ezt a pazarul illusztrált könyvet, részesei lehetünk Leonardo csodálatos képi világának.” The Art Newspaper, London
A mű
– első része 10 fejezetre bontva mutatja be Leonardo életét és munkásságát levelei, naplója és egyéb írásai alapján
– a második rész műveinek teljes katalógusa, fennmaradt és elveszett alkotásainak leírása
– a harmadik rész művészi rajzait tartalmazza. A 663 színes reprodukció több mint fele a windsori kastélyban található és nyomtatásban ebben az összeállításban jelent meg először

A reprodukciók, köztük a maga teljességében először ebben az összefoglaló műben közölt grafikai munkák minősége olyan tökéletes, hogy az olvasó – még a kicsinyített formát lapozgatva is – egy exkluzív kiállítás kivételezett látogatójának érezheti magát

(Forrás: Bookline.hu)