A 20. század a bútorok történetében is soha nem látott változást hozott. Fiona Baker, a Phillips Aukciósház egykori munkatársa és Keith Baker, a BBC Antiques Roadshow sorozatának műsorvezetője igazán átfogó művet hozott létre, felvonultatva a modern design több mint 320 klasszikus alkotását. Köztük Phillipe Starck, Brauer Marcel és La Corbusier műveit.

 
Fiona&Keith Baker: A 20. század bútorai - Lakberendezési könyvA könyvet lapozgatva, úgy tűnik, mintha kiállítóteremben sétálnánk. Hiszen a bútorokat nem enteriőrbe rendezve látjuk hanem legtöbbször fehér háttér előtt a „levegőben lógva”. Sétánk a remekmívű kézműves lakberendezési tárgyaktól, a kezdeti modernista törekvéseken, a popkultúra zaklatott, színes formavilágán át a mai lakberendezés kisérleti alkotásáiig vezet. E könyvben összefoglalva is megtalálhatjuk a múlt század emblematikus már-már közhelyszerű alkotásait is. Minden bútordarabhoz részletes, technikai információkat sem nélkülöző kommentár tartozik.

 
Az itt bemutatott tárgyak egyben társadalomtörténeti dokumentumok hiszen stílusuk híven tükrözik a korokat amelyben születtek, vagy – ami még érdekesebb – a fejlődés lépcsőfokait, egymást feltételező vagy tagadó trendjeit. A modernizmust a szecesszió antitéziseként, a posztmodernt a klasszikus modernizmussal való szembefordulásként értelmezhetjük.

 
A mű segítséget nyújt abban is, hogy megértsük mi járhatott a fejükbenben azoknak a tervezőknek akik anno silány minőségű tárgyakkak árasztották el iskoláinkat és az egyéb közintézményeket otthonainkról nem is beszélve.