Az egész a gyöngyházfényű vinylpadlóval kezdődött. Zoltán meglátta, és tudta, hogy majdani otthonának főszereplőjévé válik. Gyűjtögette az ötleteket, a tárgyakat, és közben új otthont keresett. De Budapesten hiánycikk az igazi loftlakás. Így várt. Keresett, tovább gyűjtögetett, és megint csak várt…

 

 

Szabadság és ipari luxus - Gázgyárból fényűző loft

 

 

Szabadság és ipari luxus - Gázgyárból fényűző loftAmikor meglátta a gyárépületet vendéglátónk, amint méltóságteljesen mosolyog a Dunára, az ő szíve is megtelt vidámsággal. És izgalommal. Műemlék épületről lévén szó, a beruházó mindent eredeti állapotában varázsolt újjá. De milyen lehet belül? A csupasz falak, a kiálló kábelek, vasak és ipari padok láttán Zoltán víziója életre kelt. Tudta, hogy hazaérkezett. Költözött volna. Azonnal. Azonban a költözést hosszú hónapokig tartó lázas munka előzte meg. És szerencsés találkozások sorozata. Így ismerte meg Szilas Ádám belsőépítészt, akivel nagyon erős csapatot alkottak. Rögtön egymásra hangolódtak.

 

Első lépésben homokfújással letisztították a mennyezetet és a falakat, hogy eredeti szépségükben mutatkozhassanak meg a szürke betongerendák és a téglák. Abban is gyorsan konszenzusra jutottak, hogy a belsőnek elegánsnak kell lennie. A hatalmas ablakokon beözönlő fény, a nagy belmagasság, az egybefüggő terek és a páratlan panoráma a megrendelő elképzeléséhez nagyszerű keretet adtak. A cél egy olyan otthon kialakítása volt, amely modern és nyugodt, amelyet tiszta vonalak, egyszerű formák és nyugodt, férfias színek jellemeznek. Ahol a térnek is kulcsfontosságú szerepet szántak. Itt nem csak az esztétikai minőség első osztályú, hanem a rejtett műszaki megoldásokban is a legkiválóbb technológiát alkalmazták.

 

Szabadság és ipari luxus - Gázgyárból fényűző loft

 

 

A teret kiemelt, süllyesztett síkok teszik mozgalmassá. A dobogó elkülöníti egymástól az étkező és a nappali terét. Az elkülönítést hangsúlyozva padlóburkolatot is váltottak. De a váltás nem csak ezt a célt szolgálta. A dunai panoráma ülve rejtve marad a 90 centiméteres parapetmagasság miatt, a pódiumra helyezett nappaliból viszont ülve is gyönyörködhetünk a Margit-sziget folyóparti látványában. Az emelvény egyik oldalát szegélyező könyvespolc nem csak térelválasztó, hanem hasznos tárolóhely is egyben. A tér egységét szolgálja a galéria szimmetriája és az alatta elhelyezkedő fürdőszoba üvegfala. A szokatlan térhasználat a fürdő tolóajtajában tovább folytatódik, mivel a 4,5 méteres tolóajtó az üvegfal előtt elhúzva engedi be a lakót. A vizes helyiség padlóján is a megálmodott gyöngyházfény tündököl – Zoltán álmait, kitartását megcsillantva… 

 

Szabadság és ipari luxus - Gázgyárból fényűző loft

 

 

Fotókkal elmesélve

 

Szabadság és ipari luxus - Gázgyárból fényűző loftA múlt és jelen szimbiózisa, régi tárgyaink, emlékeink újragondolása és újrafogalmazása inspirálta a fürdőszoba falán lévő montázst, amelyet a gyárépület egykori és mai fotóiból állított össze a tulajdonos. Nem csak egyedi és stílusos, de tisztelgés is múlt és jelen előtt.

 

 

Tervezőasztal

„A lakás egy műemlék gázgyárépületben helyezkedik el. Homlokzata vakolatlan, tisztított téglaburkolat, ezért helyreállítottuk mi is az összes belső téglaburkolatot. Mivel a betonfödém kis javítással helyreállítható volt, ezért minden épületszerkezeti elemet felújítottunk és láttatunk. A galéria üvegfalait is úgy terveztük, hogy mutassa meg az épület szerkezetét. A bejárat feletti üvegfolyosó, amiről a felső tárolókat érjük el, már nem is olyan szokatlan jelenség a mennyezeten lógó öreg motor mellett, amellyel a tulajdonos engem, tervezőt is meglepett.” (Szilas Ádám vezető tervező). Szeretem a tágas összefüggő tereket, a nagy belmagasságot, amelyek a szabadság érzését erősítik. És nem kevésbé azt az érzést, amit a régi, omladozó épület „újjászületésével” megtapasztalhat az ember. Az értékmentés jó hangulatba hoz. Változtatnék a fürdőszobák számán. A galérián, a hálószobák szintjén is kialakítanék egyet. – Ez a konyha csakúgy, mint a lakás egésze, letisztult, erőteljes és kortárs. Az ízléses diófa konyhabútor nagy tárolókapacitással rendelkezik, a határozott megjelenésű téglafallal drámai hatást nyújt. A high-tech króm konyhagépek mellett jól kihasználható a térbe fordított konyhasziget is. – A madárfészek rajzolatú tapéta a tervező egyedi ötlete alapján készült, a motívumot az óvodás kislánya inspirálta. Öt rajzolat ismétlődik, amit a tulajdonos saját nyomdájában kiviteleztek. Következetesen használták a lakás egészében, ahol az ipari jelleget oldani szerették volna. Így került a nappali egyik falára, a hálószobába, de ez a kép fogadja a belépőt az előszobában is.

 

Szabadság és ipari luxus - Gázgyárból fényűző loft

 

Praktikus

Az elektromos kapcsolókat és dugaljakat a padlóból kiálló energiaoszlopokra helyezték, hogy ne kelljen a vezetékeket a falba süllyeszteni. A látvány mellett a másik érv: kényelmesen elérhetők.

 

Szabadság és ipari luxus - Gázgyárból fényűző loft

 

Logikus

A tervezés gazdaságossága nem ment a berendezés rovására. Minden kézre áll, és éppen akkora helyen, amennyi a nyugodt munkavégzéshez elegendő.

 

Szabadság és ipari luxus - Gázgyárból fényűző loft

 

Extrém

A nyugalmat sugalló színek, karakteres bútorok és a puha bőrkanapé hívogató nappalivá állt össze. A dobogó különleges felületű padlója remekül egészíti ki az elegáns enteriőrt. -A láttatás és a könnyedség jegyében készült üvegből a fürdő fala is, amely szükség szerint rolóval takarható. A mosdó is az átláthatóság elgondolásából került a térbe, ahol a víz a fürdőszobapult lábain keresztül érkezik a mennyezetbe, hogy aztán onnan csoboghasson a mosdótálba. Konyak színű bőrhatású burkolólapok és bútorok, bőrkapcsolók és bronzszínű tükör emeli rangjára a helyiséget. – Egyedi megoldás a térbe lógatott bronz tükör, amelynek hátoldala rozsdamentes acél, így a külső térből szemlélve is díszítő értékű. Körbefutó, foncsorozatlan sávja engedi át a beépített világítás fényét.

 

 

Szabadság és ipari luxus - Gázgyárból fényűző loft

 

Szabadság és ipari luxus - Gázgyárból fényűző loft

 

 

Forrás:

A Mi Otthonunk
Lapszám: 2011/10
http://amiotthonunk.hu/lakasbemutato/gazgyarbol-fenyuzo-loft-szabadsag-es-ipari-luxus.html

 

 

« A 15 »