85 éves korában meghalt Tony Curtis, magyar származású színészlegenda, a Van aki forrón szereti, a Spartacus, A megbilincseltek, A siker édes illata című filmek és a Minden lében két kanál című tévésorozat sztárja.

 

Sztárok otthona - Meghalt Tony CurtisA színész lánya Jamie Lee Curtis megerősítette a halálhírt, de nem szolgált további részletekkel. A The First Post nevű brit lap értesülése szerint Curtis Las Vegas-i otthonában halt meg, szívroham következtében.
Tony Curtis Bernard Schwartzként született New Yorkban, 1925-ben, egy Mátészalkáról kivándorolt magyar zsidó házaspár, Emaunel és Helen Schwartz legidősebb fiaként. Keserű gyerekkora volt: a szülei örökké marták egymást, anyja verte, állandó pénzszűkében éltek és a világgazdasági válság idején annyira elszegényedtek, hogy öccsével, Juliusszal együtt a szülők rövid időre árvaházba is adták őket.

Curtis, hogy elmeneküljön a nyomasztó otthoni légkörtől, a második világháború alatt beállt a haditengerészethez. A hadsereg támogatását kihasználva drámaórákra járt és a zsidó színház tagjaként turnézni kezdett. Feltűnően szép férfi volt; hamar felfedezték maguknak a hollywoodi stúdiók és leszerződtek vele. Ekkor változtatta nevét Anthony Curtisre. A huszonhárom éves színész Burt Lancaster 1949-es filmjében, a Criss Cross-ban tűnt fel először, a névtelen dzsigoló szerepében.

1953-ban eljátszotta a szabadulóművészt a Houdini című filmben, az igazi kiugrást azonban az 1957-es A siker édes illata jelentette számára, amelyben egy manipulatív ügynököt formált meg. Az 1958-as A megbilincseltek-ben egy szökött fegyencet játszott, ezért az alakításáért Oscar-díjra jelölték. Az 1960-as Spartacus-ban egy szicíliai rabszolgát formált meg, aki elhagyja a gazdáját és Spartacushoz (Kirk Douglas) csatlakozik, azonban a film végén arra kényszerül, hogy élet-halál harcot vívjon vele.

Sztárok otthona - Meghalt Tony CurtisLeghíresebb szerepe mind a mai napig az 1959-es Van, aki forrón szereti Joe-ja, a zenész, aki barátjával (Jack Lemmon) együtt tanúja lesz egy leszámolásnak, ezért kénytelen női ruhába öltözve menekülni a szemtanúkat eltüntetni akaró gengszterek elől. Így ismerkedik meg a bájos Sugarral (Marilyn Monroe), akihez kétféle álcában is közel férkőzik, mielőtt a film végén egymáséi lesznek.

Hiába játszott a legnagyobb hollywoodi sztárok oldalán, Curtis a magyarokban leginkább talán a Minden lében két kanál pimasz Danny Wilde-jaként maradt meg, aki Roger Moore brit arisztokratája mellett osztogatta a pofonokat és fektette le sorra a hosszúcombú nőket. Az eredetileg 1971 és 1972-ben futó sorozat elképesztő siker lett Európában.
Az utolsó jelentős főszerepét A bostoni fojtogató-ban játszotta 1968-ban. Curtis arra számított, hogy ezért az alakításáért megkapja az Oscar-díjat, de még csak nem is jelölték. „Azután nem voltak különösebben érdekesek a filmjeim, viszont a gyerektartást kellett fizetnem” – nyilatkozta 2000-ben a Seattle Timesnak.

F. Scott Fitzgerald Az utolsó filmcézár-jának 1976-os adaptációjában Robert De Niro oldalán szerepelt. Utolsó filmes munkája a 2008-as David & Fatima című, Rómeó és Júlia történetét izraeli-palesztin környezetbe áthelyező dráma egyik mellékszerepe volt.

Curtis a színészkedés mellett sok időt szentelt a festészetnek is, szürrealista stílusú festményei darabonként körülbelül 25 ezer dollárért kelnek el. Festményeiből tavaly Budapesten kiállítást rendeztek.

2003-ban Magyarországra jött, hogy országunkat népszerűsítő reklámspotokat forgasson, amelyekkel elsősorban az idősebb amerikai turisták érdeklődését akarták felkelteni a Magyarországra utazás iránt. Az elkészült filmben az idős Curtis a Gerbeaud cukrászdában élvezi a kávét és a csinos nők látványát.

Amikot tavaly (2009-ben) tavasszal Magyarországon járt, így foglalta össze életfilozófiáját az [origo] riporterének: „Egy titka van az életnek, egy módon lehet túlélni: soha nem szabad hagyni, hogy feldühítsenek. Ne mérgelődj semmin, soha.”

 

Forrás:

ORIGO

 

A szomorú hírre – lakberendezőként – egykori házának bemutatásával emlékezünk

Tony Curtis egykori háza eladó: 1.295.000 USD-ért.

Tony Curtis egykori Palm Springs-i bitroka kalapács alá kerül.
Az 1960-ban épült házat erdetileg Tony Curtis és első felesége, a szintén szinész Janet Leigh építtette. Az épület kb. 320 négyzetméteres területtel bír, egy közel1/3 acre méretű birtokon, a Movie Colony szomszédságában. Az egyszintes épületben található 5 hálószoba, 5 fürdőszoba, és egy különálló vendégház. Az enteriőr elegáns, de nem hivalkodó – alaposan megtervezett lakberendezéssel. Kapcsolódik hozzá egy uszoda és egy csodálatos kert is.
És mindez most vevőre vár, csekély 1,295,000 dollárért.

 

Forrás:

www.homeqn.com

 

Sztárok otthona - Meghalt Tony Curtis

 

Sztárok otthona - Meghalt Tony Curtis

 

Sztárok otthona - Meghalt Tony Curtis

 

Sztárok otthona - Meghalt Tony Curtis

 

Sztárok otthona - Meghalt Tony Curtis

 

Sztárok otthona - Meghalt Tony Curtis

 

Sztárok otthona - Meghalt Tony Curtis