Van egy különös épület Hollywoodban, amire fokozottan érvényes a mondás: „Ha a falak mesélni tudnának…!” A híres Sierra Towers épületében ugyanis nem kisebb nevek laktak, mint Elton John, Joan Collins, Sidney Poitier, Matthew Perry és sokan mások. Ide tekintünk be most, méghozzá abba a lakásba, melyet Cher ízlése szerint rendeztek be…

A Los Angeles-i Sunset Strip-en számos extrém épület található, ezek egyike a 32 szintes Sierra toronyház, melynek 1966-os átadása óta külön történelme van. Ebben található Cher egyik lakása. A kétszintes duplex közel 400 m2 alapterületű, és nem kisebb név volt a lakberendezője, mint a híres/hírhedt enteriőr-tervező Martyn Lawrence-Bullard, aki az eredtileg 12 szobából álló belső kétszintes ingatlant egybe nyitotta, hogy loft-szerű és óriási (mondanám: grandiózus) tereket alkothasson Cher-nek.

 

17371_0

 

 

„Etno-eklektikát akartam, abból is legjobbat” – mondja a lakberendező – „hiszen Cher buddhista életérzést és nyugalmat szeretett volna, így semmi színeset, és extrémet nem akart látni maga körül. Ezért lett a végeredmény egy fűszeres és romantikus etnikai hatású otthon.”
És valóban, a nappaliban egy óriási (és eredeti XIX. századi) indiai faliszőnyeg borítja a falat, melyet arany és ezüst szálakból szőtt készítője, a kanapé és az ópium asztal – a lakberendező tervei alapján legyártott – egyedi darabok, miként a XVIII. századból származó tibeti szobrok és a kézzel faragott, majd’ 200 éves fekete elefánt is az „etno-feelinget” erősítő különleges és drága darabok. A rengeteg trópusi fa, a barnák és fehérek kontrasztja, a természetes anyagok használata nyugalmat áraszt, ám nem hagy kétséget lakója anyagi helyzete felől.

 17372_0

 

A csigalépcső a sarokban az emeleti részbe vezet.

 

 17378_0

 

A konyhabútor sem más, mint a lakás egász: eredeti indiai famunka.

 17382_0

 

„Különleges élmény a város közepén ilyen kilátással rendelkezni, de nekem megadatott” – nyilatkozta Cher a körpanorámás teraszról, melyen néhány kínai lampion, és elefántcsontszínű kárpitozású ülőbútor gondoskodik a lazításról. A kilátás pazarságát pedig az biztosítja, hogy a Sierra Towers épülete 15 emelettel magasodik minden épület fülé több mérföldes körzetben, így Malibutól egész Hollywood-ig zavartalan a panoráma…

 17373_0

 

Az énekesnő hálószobája is egyedi tervezésű, ahol a lakberendező egy indiai palotából származó – és aprólékos kézi munkával faragott – falpanelből alakította ki a franciaágyat, és az azt körülvevő íves tükörfalat, ami mögött egy méretes gardrób bújik meg. (Azt talán már mondanom sem kell, hogy a kopott tükör is évszázados példány.) Még az éjjeli szekrények is elefántcsont berakású mestermunkák, melyek fölött a Marrakesh-i bronzlámpák egyáltalán nem hatnak idegenül. Amerre nézünk berakásos bútorok, faliszőnyegek, bronz-fogantyúk és egyéb csodálatos tárgyak, melyek mindegyikének évszázados történelme van, és egy letűnt korszak aprólékos kézimunkáinak emlékei.

 17374_0

 

A fürdőszoba mérete is lenyűgöző, ám a szarkofágszerűen középre állított, faragott mészkővel burkolt kád és a lakás többi részére jellemző különleges famunka ellenére sem teátrális. (Na, jó, a rózsaszirmok a vízben talán túlzás – bár Cher-t ismerve, ha belegondolok, akár szamártej is lehetne…)
„Olyan Klopátrásra sikerült a fürdő” – mondja a tervező, ne de mi más illene Cherhez jobban, mint ez?
A fehér szárit idéző függöny egy gombnyomásra elhúzható (naná, hogy elektromos), így leválasztja a kádat a lakás többi részétől – biztosítva a fürdés privát szféráját.

 17375_0

 

Távol-kelet a Nyugati-parton. Nem egy tipikus Hollywood-i otthon, ám mégis azzá válik, amint kiderül, hogy mibe is került mindez…
Etno-eklektika? Sikerült, és már megint egy mestermunka! (Igaz, Martyn Lawrence-Bullard-tól nem is vártam mást.) Nekem máris megvannak a kedvenc darabjaim Cher lakásában. Önök mit választanának?

2013-ban az énekes/színesznő Cher eladta a cikkben szereplő belső kétszintes lakását, a vételár: 5,25 millió USA dollár

 

Martyn Lawrence Bullard:

17377_0Nagy-Britániában született, ám évek óta Los Angeles-ben elő sztár-designer, aki kizárólag A-listás celebeket tudhat kliensei között (Cher, Elton John, Tamara Mellon, és sokan mások). Lakásai különleges hangulatot árasztanak, melyekben mesterien keveri az orientalizmust a modern kor termékeivel, és a különböző régiókból származó antik tárgyakkal, megspékelve mindezt saját tervezésű bútoraival.

A Sierra Towers címe:
9255 Doheny Road
West Hollywood, California
USA

És néhányan a Sierra Towers jelenlegi, ill. korábbi lakói közül. Elég illusztris névsor, nem?
(a kép kattintással felnagyítható!)

Courteney Cox, Karyn White, Lily Collins, Joan Collins, Diahann Carroll, Vincent Gallo, Cher, PJ Harvey, Jim Morris, Brody Jenner, Elton John, Matthew Perry, Lindsay Lohan, Rachel Zoe, Evander Holyfield, Peter Lawford, Fred Durst, Sidney Poitier, George Hamilton, David Geffen, Bill Shoemaker, Nino Tempo, Edith Flagg, Ozzy & Sharon Osbourne…

 

 17379_0