Épült, készült egy több szintes, több lakásos társasház… Már álltak a falak, a tetőszerkezetet készítették, amikor a tulajdonos úgy határozott, hogy a teljes tetőtéri szintet saját részére alakítja ki.

 

 

Tetőtér Szép nagy terület állt rendelkezésére, ám amikor a helyszínt felmérve szembesült a tetőtér adta bonyolult építészeti elemekkel, meghátrált a feladat elöl és szakemberhez fordult. Budai Ildikó lakberendező korábbi munkái elegendő biztosítékot jelentettek számára, hogy jó kezekben lesz készülő otthona.

 

 

Gyorsan kellett haladni, és dönteni, mert a munkások már rakták volna a falakat, a ház átadása nem csúszhatott. Az első ismerkedő beszélgetések után ki lehetett alakítani a lakás funkcionálisan jól működő alaprajzát, meghatározták a szükséges térkapcsolatokat. Gyakorlatilag mindent meg lehetett oldani, amire a tulajdonos vágyott, egyedül kamrát nem tudtak sehol sem elhelyezni, pedig mind a házigazda, mind Ildikó fontosnak és hasznosnak tartotta.

 

 

Végső megoldást a tetőtéri „folyosó-közlekedő” teljes bekebelezése jelentette. Így a lift egy külön kulcs behelyezésével felmegy a lakásba is, a konyha közelében pedig a közlekedőből leválasztva kialakíthattak egy ideális – Budai Ildikó-féle – kamrát is, ami igazából egy másod-konyha, nem csupán tároló hely. A kevésbé látványos konyhai tevékenységek és tárolni valók optimálisan kialakított helye.

 

Tetőtér A konyhából átlátás nyílik a nappali-étkezőbe, ami viszont valóban hatalmas: közel 70 m2, mégsem kelti egy üres hodály vagy zsúfolt bútorraktár érzését, a színek és a méretek jótékony hatása folytán. A hatalmas, (hihetetlenül kényelmes) bőr ülőgarnitúra és a dohányzóasztal mérete akkor válik nyilvánvalóvá, ha a ráhelyezett tárgyakkal (pl. újság) összehasonlítjuk.

 

 

Az ablakok alatti komód és az olvasólámpa szintén termetes darabok, de mivel gyakorlatilag több bútor az étkező asztalon és székeken kívül nincs is a térben, nem zavaróak. A könyvespolcok az építészeti tér részeként hatnak, gipszkartonból készültek. Az étkezőben pedig két, különleges csupa-üveg vitrin hívja fel magára a figyelmet, amit a 2005. őszi BNV-n már többen megcsodálhattak a Lakberendezők Országos Szövetségének egyik enteriőrjében.

 

 

Tetőtér A padló és a komód mögötti fal sötét, wenge színű faburkolatot kapott, és ezzel a színnel hangsúlyozták a tetőszerkezet fagerendáit is. A világos, tört-fehér és mogyoró színeket a függöny és a vele szemközti médiafal sötét bordós padlizsán-lilája élénkíti. Érdekes hangulati elem az épített falfülke-polc ez előtt a színes fal előtt, a könnyed, szinte láthatatlan üvegpolcával és a tetejébe rejtett, homok-fúvott üveglap mögül elősejlő világítással. Az üveg és a színek még több helyen szerepet kapnak a lakásban.

 

 

Legelőször az érkezőket lepi meg az előszoba sötét, csokoládébarna színe, amely előtt szinte elolvad a hatalmas komód. Csak a tetején lévő vastag üvegpolcon csillan meg a fény. Itt kapott helyet egy hatalmas, díszes keretes tükör, ami hatásosan duplázza meg ezt a szokatlanul megkomponált látványt.

 

 

Említésre méltó a hálószoba és a gardrób együttese is. Mindvégig, míg el nem készült a gardróbszoba bútora, aggódva gondolt a háziasszony arra, hogy esetleg nem lesz elegendő tároló helye. Kihasználva a ferde tetősíkok geometriáját, az akasztós ruhák mögötti kis zugokat is bepolcozta az ügyes asztalos, így biztosítva további pakolási felületet.

 

 

A hálószoba körüli tetőhajlatban kialakított „öltözőszobának” saját ablaka is van, de a hálószobával közös egyik falát üvegre cserélték. Ez mindkét helyiségbe plusz fényeket juttat, azontúl pedig különleges dekorációs elem. Egy kendő mintájának egyik motívumát nagyították fel és marta bele az üvegbe Ildikó kedvenc tükrös-üveges mestere. Egészen mesés hangulata lett így a hálónak, amit a meleg vöröses-barnás falszín csak tovább fokoz, az ágy fölötti rejtett világítás pedig sejtelmessé tesz. Érdekes kontraszt a hálószobák meleg, puha világában a durva, kültéri terméskő falburkolat, ami a sötét falszínnel találkozva megszelídül, és a könnyed LCD -tévével egészen XXI. századivá válik.

 

 

Tetőtér Ildikó „gondolkodás nélkül” döntöget tabukat. Nagyon szereti a különleges burkolatokat, és most is partnerei voltak a tulajdonosok. Így, nem lett a pici, sötét helyiség kisméretű világos lappal burkolva… Antracit szürke greslap került a WC-kézmosóba, amelynek dekorja megérdemel egy kis közelebbi megfigyelést. Olyan, mintha üveglap mögötti lepréselt, megtöredezett halvány rózsaszín virágok lennének.

 

 

A mosdó formája szintén első látásra szerelem volt. 110 cm széles, de finoman simul a falhoz, mindössze 40 cm-rel jön előre, és megdöbbentően sekély. Alul polccal és törölközőtartóval kiegészítve ideális. A fürdőszoba viszont világos, napsütötte. Halványsárga burkolatának játékossága különböző méreteiben rejlik. Kívánság volt, hogy épített mosdópultja legyen sok tárolóhellyel. A mosdó melletti áttört fal választja el a nagyméretű, kör alakú fürdőkádtól, amiben az ablak alatt a fényben is fürödhetünk.

 

 

Tetőtér Mellette kényelmes kis leülős, beszélgetős padka, és praktikus tárolóhely alakult ki. A belépő tekintetétől takarva, a zuhanykabin mögött kapott helyet a WC és a bide. A zuhanykabin szintén épített, belső zugában üvegpolcokkal kiegészítve és komfortosabbá téve. Két személy részére készült, hatalmas zuhanyfejekkel. Különlegessége abban rejlik, hogy két íves üvegajtaján keresztül a fürdőszoba felől is használható, és a szomszédos szauna térbe átjuthatunk rajta keresztül is, így annak a helyiségnek is szerves része.

 

 

Tetőtér Természetesen a több személy kikapcsolódását is szolgáló hidromasszázs medence került a középpontba. Kényelmesen, lépcsőn léphetünk bele és mellette is üldögélve nemcsak a pihenőszékekből élvezhetjük a sok ablak kínálta kilátást. A szaunázás élményét a már említett zuhanykabinon kívül a medence melletti fából készült merülő dézsa teszi teljessé. Itt kapott helyet a szauna faburkolatának folytatása mögött a klímatechnika teljes gépészete és a kis mosófülke is.

 

 

Tetőtér A lakást kiegészíti még egy dolgozó- és vendégszoba is. Kellemes hűvös zöldje friss gondolatokat ébreszt és az innen nyíló apró gardróbban további rejtekhelyeket fedezhetünk fel. A ferde tetősíkok nagy odafigyelést igényelnek tervezéskor. Bár az alapterület többet sejtet, a ténylegesen használható lakás ennél jóval kisebb, igaz néhány érdekes tárolási megoldás kialakítására is lehetőséget ad.

 

 

A kilátást két terasz biztosítja, amelyek még az utcáról sem látszanak. Hihetetlen, de lentről nézve senki sem gondolná, hogy milyen kényelmes, nagyvonalú lakást rejt a zegzugos tetőtér.

 

« A 17 »