„A LOSZ Trendsziget a maga igényességével UFO-ként szállt le a BNV megszokott környezetébe”, olvassuk az egyik látogató véleményét a lakberendezők vendégkönyvében.

 

Évről évre új koncepció alapján születik újjá az a 312 négyzetméteres terület, melyet a Hungexpo a Lakberendezők Országos Szövetségének rendelkezésére bocsát. Idén olyan tervezők kaptak felkérést e kreatív feladatra, akik az „Év lakberendezője” vagy más pályázaton sikerrel indultak. A múltból átmentett értékeken alapuló, jövőbe mutató, de akár már ma megvalósítható enteriőrök megalkotását kapták faladatul. Öt egymástól markánsan különböző enteriőrben tették láthatóvá, hogyan alkalmazkodik az „intelligens otthon” a lakók mindenkori igényeihez. Hol rejtve szolgál, a háttérben marad láthatatlanul, hol pedig hangsúlyos megjelenésével teremt sajátos hangulatot.

 

Központi tér: „Őselemek a jövőben”

 

BNV 2007 kreatív intelligencia

 

Lakberendezők:
Bakonyiné Varga Ágnes, az ÉV LAKBERENDEZŐJE 2006-ban,
tel.: 06 30 927 6848
web: www.bakonyi-org

Hámoryné Augusztin Tünde, az Aqua Stúdió pályázatának díjazottja,
tel.: 06 30 251 3816
web: www.hatdesign.hu

Lakberendező asszisztens:
Szinger Melinda
tel.: 06 20 966 1224

 

 

A munka és pihenés, feltöltődés komplementer fogalmak. Amilyen fontos egy jó munkahely ergonómiája, olyan elengedhetetlen az otthoni környezet kikapcsolódásra, relaxálásra, megújulásra alkalmas minőségének megteremtése. Paolo Pininfarina designdíjas formatervezésű íróasztala és széke egy csúcsiroda „ferrarijaként” vonzotta a látogatók tekintetét. Gömbölyded formáját követte a fonott, kárpitozott kerti bútor. S ha az idő múlásával fogynak is természetes tartalékaink, a természet megóvása érdekében helyettesíthetők új építőanyagokkal. A lényeg azonban változatlan: lakásunkat a jövőben is meleg, hívogató, megnyugtató otthonnak képzeljük el.

 

 

„Múlt és jövő találkozása”

 

BNV 2007 kreatív intelligencia

 

Lakberendezők:
Mazsaroff Zsuzsanna, az Év lakberendezője 2006. pályázat közönségdíjának 3. helyezettje,
tel.: 06 30 937 6711
web: www.mazsaroff.hu

Berzsenyi Márta, a Bútorszövetség pályázat 2. helyezettje,
tel.: 06 30 231 8865
e-mail: bmarta1@t-online.hu

 

 

Hagyomány és fejlődés, első pillanatra talán ellentétesnek tűnő fogalmak. Ebben az enteriőrben azonban remekül kiegészítik egymást a több ezer éves múltat idéző anyagok és formák a modern világ automatizált csúcstechnológiájával. Az egyiptomi kultúra jól ismert motívumai, az édesvízi kemény mészkő falburkolat, az alabástrom lámpaburák teremtette miliőbe szinte belesimul a méretes, natúr színű bőrgarnitúra és a káprázatos kép- és hangminőséget biztosító házimozi-rendszer. A hatalmas vetítővászon egy gombnyomással szinte láthatatlanná tehető, és ismét hangsúlyos dekorációvá lépnek elő a gipszlapra álmodott ősi motívumok.

 

 

„Az otthon képei”

 

BNV 2007 kreatív intelligencia

 

Lakberendezők:

Rubin Eszter, az Év lakberendezője 2006. pályázat közönségdíjának 2. helyezettje,
tel.: 06 70 946 8319,
web: www.rubineszter.com

Csanád Anna, okleveles lakberendező,
tel.: 06 30 520 2213,
e-mail: csanada@axelero.hu

Lakberendező asszisztens:
Boda Petra
Tel.: 06 30 292 3123

 

 

Ebben az enteriőrben a jövő olyan otthonába tekinthettünk be, ahol a hagyományosnak tartott formák és anyagok a legmodernebb technikával társulnak. A térbe állított kandallóban ropogó fahasábok látványa a nappaliból és az étkező felől is élvezhető, a zuhanyozás pedig felér egy trópusi eső élményével. Az enteriőr karakteres színei (vörös és csokoládébarna) és az anyaghasználat (üveg, fém, műanyag) igényes, friss életszemléletet közvetít az idelátogató felé. A látványt hatásosan emeli ki az egész padlófelületet beborító valódi tölgyfa burkolat. Az itt élők életét az „intelligens otthon” vezérlés láthatatlanul teszi kényelmessé, biztonságossá. A kiváló hangzás és a változatos megvilágítási módok azonban „árulkodóak”.

 

 

„Kódex a jövőben”

 

BNV 2007 kreatív intelligencia

 

Lakberendezők:
Krebsz Zsuzsanna, az ÉV LAKBERENDEZŐJE 2004-ben,
tel.: 06 20 917 6252,
web: www.krebszzsuzsanna.hu

Márton Zsuzsa, mester lakberendező,
tel.: 06 30 377 8616,
e-mail: mazsuzska@fibermail.hu

Lakberendező asszisztens:
Farkas Kriszta
tel.: 06 70 312 7834,
e-mail: richifam@interware.hu

 

 

Környezetünk, mint információk halmazát hordozó kód, nyitott könyvként szolgáltat információt rólunk. Ellentét párok határozták meg az enteriőr megalkotását: múlt és jövő, fekete és arany, kemény üveg és puha bőr, matt és fényes felületek, súlyos vas és pillekönnyű textil… Félévezredes motívumok mai vakolatban, a lámpák műanyag ernyőin és üvegmozaikból kirakva idézik a múltat. A ma megvalósítható jövőt az ágy mellé beépített kávéfőző, az elektronikus vezérlésű csaptelep és a megbízhatóan, halkan működő háztartási gépek. Kávéillatra ébredni, halk zeneszó mellett elmerülni egy kád vízben, majd a süppedős bőrfotelben egy jó könyvvel a kézben, egyedül vagy kettesben egyaránt élvezetes. Ez az enteriőr ehhez teremtett elegánsan otthonos környezetet.

 

„Crystal Room”

 

BNV 2007 kreatív intelligencia

 

Lakberendező:
Németh Gábor, az ÉV LAKBERENDEZŐJE 2006. pályázat közönségdíjának 1. helyezettje,
tel.: 06 20 941 1416,
e-mail: interior-design@freemail.hu
web: www.interior-design.hu

Lakberendező asszisztens:
Szentgyörgyi Ágota
tel.: 06 30 263 0262,
e-mail: agotaszentgyorgyi@yahoo.com

 

 

A középszerűtől igencsak eltávolodott ez a kristályként ragyogó enteriőr, mely érkezhetett a Star Wars-t idéző jövőből vagy a 70-es évek diszkók világából. A provokatívan szokatlan anyaghasználatnak (műszőrmével kombinált fém padlóburkolat, melyben szőnyegként van jelen egy fémforgáccsal megtöltött üvegdobogó) és a ma még a hétköznapokban ritkán alkalmazott fekete falszínnek, pink kárpitnak köszönhető leginkább az extrém megjelenés. Csak ráadás az egyedi világítás és az az ötlet, hogy mindezt megtöbbszörözik egy egész falat beborító, különböző síkokban megtört tükörburkolattal. Hogy lakható-e? Ez csak a lakóktól függ, a vendégkönyv beírásai alapján számos vállalkozó beköltözött volna azonnal – életkortól függetlenül!