2005. május 23-28. között DOMARK napok voltak a Bohémia Bútorboltban. A pénteki napon, délután több előadáson keresztül jártuk körül az ülőgarnitúrák, fotelek, pihenőfotelek piacát, a mai trenddiktáló forgalmazó cégek kínálatát, uralkodó divat-színeket, kárpitokat.

 

Első előadónk Pannonhegyi Katalin lakberendező, újságíró volt, aki egy nagyon jó hangulatú és rendkívül értékes előadást tartott, – képekkel illusztrálva – azoknak a nagy nevű cégeknek a kínálatáról, melyek a ma egyértelműen iránymutatónak számító minimál vonalvezetésű ülőbútorok piacán jelentős szerepet játszanak.

 

Bohémia Domark napok

 

 

Katalin előadása után Rákóczi Angéla lakberendező a minimál stílusú ülőgarnitúrákhoz gyakran választott kárpitokról, illetve a DOMARK cég saját készítésű ülőbútoraihoz választható kárpitos anyagokról tartott tájékoztatást.

 

 

Bohémia Domark napok

 

 

 

A következőkben egy összefoglaló előadást tartott Sápiné Márton Anikó lakberendező a kárpitozott bútorok tervezésének irányvonalairól. A XX. Században egy új stílusirányzat született, a század utolsó évtizedében melyet minimál vagy racionális lakberendezési irányvonalnak nevezünk. A minimál, mint lakberendezési stílusirányzat Olaszországból indult, szellemi elődje a hatvanas években teret hódító minimal art (minimális művészet). Egy végletekig személytelen, objektív, modellező irányzat ez, mely száműzi a művészetből az érzelmi tartalmakat és a megvalósítás kézhez kötöttségét. A minimalista berendezésben a tér szolgálja az embert és a benne lévő szükséges használati és berendezési tárgyak a természetes szimmetriarendben, egyensúlyban, ritmusosan vannak elhelyezve. A bútorok kiválasztásánál alapelv a kevesebbet, de jót. Így a legfontosabb feladat a kifogástalan alapanyag és a tökéletes, praktikus szempontoknak megfelelő szerkezeti megoldás.

 

 

Bohémia Domark napok

 

 

 

A matériák a maguk természetes szépségükben, kendőzetlenül jelennek meg, lehetőség szerint lakk és festék nélkül. A textíliák anyaga legtöbbször egyszínű és dekorációmentes, esetleg finoman mintázott, így a textília érdekes szövési módja, a szálak különféle vastagságában rejlő szépsége dominál. Ezt a nemesen egyszerű hatást tovább fokozza a felhasznált, finom színek széles skálája, melyek általában a fehér alap köré csoportosuló szürkék, drappok, barnák, valamint azok ezernyi árnyalata, de egyre gyakrabban találkozni a minimál vonalvezetésű ülőgarnitúrák kárpitjaként színes anyagokkal is. A vörös, a bordó, a padlizsán és a narancsos színek évek óta tartják magukat, megbolondítva, üde színfolttá varázsolva az amúgy igen szigorú, racionális minimált.

 

 

Bohémia Domark napok

 

 

 

A terek dekorálása is a minimálisan szükséges dísztárgyakra korlátozódik, melyekből egy darab sohasem áll a polcon vagy lóg a falon. A minimál szabálya szerint itt is a ritmus, a kitett vagy felfüggesztett tárgyak formai ismétlése, vagy azok sorba állítása teremti meg a kívánt esztétikai élményt. Kevés kiegészítő elem, pusztán csak a legszükségesebbek kerülhetnek be a minimalista térbe. Dísztárgyakból sohasem egy darab áll a polcon vagy függ a falon. A minimál szabálya szerint itt is a ritmus, a díszek formai ismétlése, vagy azok sorba állítása teremti meg a kívánt esztétikai élményt. A nemes anyagokból készült tárgyak előzőleg gondosan kiválasztott helyre kerülnek, így környezetükkel szinte „megtervezett” a viszonyuk.

 

 

Bohémia Domark napok

 

 

 

 

Az előadások után az üzletben végignéztük a DOMARK cég kínálatát, széles elemválasztékát, rendkívül jól és könnyen variálható formáikat. A szombati napon a Bohémia Bútorbolt adott helyszínt egy nyári hangulatot idéző LOSZ Majálisnak, melyen a nyár színei jelentek meg egy kellemes divatbemutató ruháin, valamint a meghívott virágkötő munkáin keresztül.

 

 

A programot a házigazda Laszkovszky László nyitotta meg, majd Peter Bohus a DOMARK cég designere beszélt a munkájáról, a keze alól kikerülő tervekről. Ezt követte a fantasztikus és finom anyagokból készült, nyárias hangulatú ruhabemutató. Házigazdáink finom falatokkal és kötetlen beszélgetéssel várták az érdeklődőket, miközben megcsodálhattuk a virágkötő alkotásait éppen készítésük közben. A programra érkező gyerekeknek pedig arcfestéssel kedveskedtek a vendéglátók.

 

 

Mind a pénteki szakmai előadások, bemutatók nagyon hasznosak voltak, mind a szombati vidám, nyári hangulatú összejövetel rendkívül jól sikerült. Akik ott voltak reméljük jól érezték magukat, akik nem voltak ott, azoktól pedig reméljük, hogy a következő rendezvényre örömmel jönnek el.

 

 

« A 17 »