Tér-Szín-Ház – így már hallottam róla – néhány éve . Legyintettem is, hogy hiszen ezt én is tudom, ismerem, sőt alkalmaztam/zom is munkáim illetve utána a fotózások alkalmával.

 

home stagingA hasznáról, létjogosultságáról egy percig sem kellett meggyőzni, azt azonban nem értettem illetve nem gondoltam volna, hogy mi újat tudnak nekem mondani, és hogy ilyen „egyszerű” munkáért lehet-e olyan pénzt elkérni, amiért érdemes vele foglalkozni a lakberendezés mellett vagy helyett ? Sőt, még egy külön oktatáson is részt venni, pénzt, és a legfontosabbat, az időmet áldozva rá – két egész napomat. De : belevágtam – mert kíváncsi voltam, mert nem akartam lemaradni az elsőktől, és mert már a néhány évvel ezelőtti „találkozás” is felkeltette az érdeklődésem. Azt pedig különösen fontosnak tartottam, hogy az ingatlan-szakma végre szervezetileg közeledik, „nyit” a lakberendezők felé!

 

 

Pár szóban csak magáról az oktatásról :

 

1. nap : – ELMÉLET

Home staging- amerikában (hol máshol) teremtették meg az alapjait annak, hogy önálló és elfogadott, keresett (!) szakmává váljon.Természetesen egy lakberendező volt aki továbbgondolta a benne rejlő tudás és ismeretanyag más módon való kamatoztatásának lehetőségeit – majd nem kevés idő, 38 év alatt kidolgozta, és formába öntötte a működés módját. A gyakorlati tapasztalatok és sikerek pedig biztosították, hogy elismert és keresett szakmává váljon. Az, hogy az oktatáson ingatlan-szakértők és lakberendezők is részt vettek , bizonyítja, hogy nálunk is van kereslet erre a tevékenységre. Mire is ? – felkészíteni az eladásra szánt ingatlant az ELADÁSRA, azaz „színpadra állítani” a nagyközönség számára. Furcsa módon, míg lakberendezőként a lakásokból Otthont alkotunk, úgy hogy az ott élők igényeinek megfelelően „személyre szabjuk”, most épp az ellenkezőjét kell tennünk – a lakásokat „neutralizálni” kell, azaz mindenki és bárki számára vonzóvá tenni, úgy hogy személytelenné tesszük. Erre kaptunk (elméletben) tanácsokat, praktikákat – a végrehajtáshoz, tárgyaláshoz követendő útmutatókat. Felkészültünk a következő napra, ahol gyakorlatban szerezhettünk további fontos tapasztalatokat.

 

 

2. nap : – GYAKORLAT

Óbudán, kertvárosi övezetben egy igazán impozáns , 3-szintes családi házat kellett felkészítenünk az eladásra. 20 fő – 3 szint , 3-4 fős kis csapatok dolgoztak 2-2 helyiségen. Miután megismerkedtünk az ingatlannal, alaposan körbejártuk a házat, megismerkedtünk a helyiségekkel – elkezdtük először csak gondolatban letisztítani, összepakolni – majd miután az otthon maradt egyetlen tulajdonossal egyeztettünk, meggyőztük szándékaink helyességéről, (érdekes és tanulságos, igazi pszichológusi feladat volt) elkezdődhetett a tényleges dobozolás, szelektálás. Meglepő volt az eredmény , de maga a folyamat is, míg odajutottunk.
A kiértékelés során hihetetlen értéknövekedéssel kellett szembesülnünk, amit csak ingatlan-szakemberekkel szorosan együtt működve lehet hitelesen bebizonyítani a tulajdonosoknak, illetve a leendő megbízóknak. Ha ezt mindannyian megértjük, nem kétséges, hogy a jó értékesítés elengedhetetlen feltétele az eladásra szánt ingatlan szakszerű felkészítése.

 

Tanulságos volt a gyakorlati-nap több szempontból is – a közös munka, együtt dolgozás, és gondolkodás, kompromisszumkészség, munkamegosztás (akárcsak egy kiállítás szervezésekor) sok mindenre megtanít bennünket. Az ingatlannal kapcsolatban is sok érdekes gondolat fogalmazódott meg bennünk. Az Otthon megteremtéséhez nem elég egy jónevű építésziroda terve, nem elég a pénz, – (a jóízlést, arányérzéket, stílusérzékenységet ne is említsük) – egyetlen nap alatt egy hatalmas értékű ingatlanban sok érdekes dolgot tapasztalhattunk. (Néha a pénz sem elegendő ahhoz, hogy a természet és időjárás okozta extrém, helyzeteket kezelni lehessen, illetve, hogy az otthonteremtés, illetve idegen emberek beengedése az otthonunkba nem is olyan egyszerű feladat.)

 

 

Nagyon hálás vagyok, hogy sor kerülhetett erre az oktatásra , és nagyon örülök, hogy még időben jelentkeztem. Igazán sokat tanultam – mind egy másik (ám hasonló) szakmáról, mind magamról és egymásról az együttműködés során, mind a megbízókról, akikben már megszületett a költözés gondolata, ám a valós elszakadásra nem mindig készek. Biztosan van még mit finomítani az oktatás menetén, módján – de így is rengeteg tapasztalatot, ismeretet szereztünk, kaptunk. Nagyon jó együttműködés első lépése volt ez a két nap, amiből kár lett volna kimaradni. Köszönöm a lehetőséget ! (Még sok hasonlót! Ha tudok valamiben segíteni, vagy akár nekem eszembe jut valami, ne habozzatok – én sem fogok.)

 

 

Az elkészült képek magukért beszélnek
🙂

 

« A 30 »