Március 29-én a Koperta Kft. meghívására, a XIII. kerület, Lomb utcában lévő Milora exkluzív lakástextil szalonba látogattunk el. A megérkezésnél pezsgővel, üdítővel kínáltak minket a vendéglátók és amíg gyűltek a meghívottak, bútortextilek, függönyök, tapéták, kiegészítők bő kínálatában és szép klasszikus vonalú bútorokban gyönyörködhettünk az üzletben.

 

15 órától a Heim Textil kiállításról hozott újdonságokat mutatták be számunkra a szalon munkatársnői. Új technológiákkal készült termékeket, figyelemre méltó anyagokat és mintákat láthattunk. A teljesség igénye nélkül néhányat megemlítenék. Nagy érdeklődést keltett a 270cm széles és 10m hosszú texliltapéta, melyet ragyogó színekben és mintákkal láthattunk. Előnye, hogy toldás nélkül lehet vele a falat beborítani. Különleges felületet kölcsönöz a falnak a sokféle színárnyalatú fatapéta, mely hátoldalán papírréteggel, 90cm széles, 10méteres tekercsekben kapható. Felülete leginkább a bambusz rolóra emlékeztet, mert vékony falécecskékből fűzték össze. A kollekcióban a színek és a lécecskék szélességének váltogatásából kifolyólag, érdekes csíkos mintázatokat is találunk. Meglepetésként ért minket, hogy ismét divatba jön a gigantposzter. A jövőben óriás virágok, egész falat betöltő mesefigurák, képregény alakok, állatkölykök, sport jelenetek díszíthetik a tini- és gyerekszobákat. Láthattunk textilhatású szalagfüggönyt, szebbnél szebb színekben a Miloránál.

 

 

A termékbemutató után magunk is megtapogathattuk a bemutatott anyagokat, feltehettük kérdéseinket, majd szendviccsel, kávéval, üdítővel frissülhettünk fel a következő előadásra melynek címe „Újdonságok a lakástextíliában” volt.

 

 

Dr. Kokasné Palicska Lívia a Budapesti Műszaki Főiskola textil tanszék tanára vetítéssel egybekötött előadását élvezhettük végig. Néhány érintett témát kiemelnék. Az előadás első részében a lakástextíliák különböző szempontok szerinti csoportosításáról, készítési módjairól, tulajdonságairól szólt. A második részben egy izgalmas téma került sorra. A kutatások és a technológia fejlődése lehetővé teszi hihetetlen tulajdonsággal rendelkező textilek előállítást. Az úgynevezett intelligens anyagok képesek külső hatásra a tulajdonságaikat megváltoztatni. Először az űrtechnológiában használt klímatizáló textil a megváltozott közeg hatására hol meleget, hol hideget sugároz. Az öntisztítő textil felülete olyan nanorészecskékkel kezelt, melyen a piszok nem tud megtapadni, a vízcsepp nem tud felszívódni, így a piszokkal együtt legördül róla. Az egészségmegőrző, welness textilek lehetnek antiallergének, szaglekötők, nedvesség felvevők, elektroszmog kiszűrők, UV sugárzás ellen védők vagy gyógyhatású anyagokat kibocsátók. A „kaméleon anyagok” fény, hő, elektromosság, nyomás vagy folyadék hatására megváltoztatják a színüket. Megtudhattuk, hogy a textilekbe processzor, szenzor építhető észrevétlenül, mely újabb tulajdonságokkal ruházza fel a textileket. pl.: A síruhából kibocsátott jelek a mentőket a lavina alá szorulthoz vezetik. A világító textilekről még nem is beszéltem.

 

 

Az információ áradatot követően a házigazdák meglepetéssel kedveskedtek. A jelenlévők közül kisorsoltakat megajándékozták, de hogy senki se érezze magát csalódottnak kifelé menet a búcsúzkodásnál mindenki kapott a Milora textiléiből készített tarisznyát az útra. Tartalmas, hasznos délután volt. Mindenkinek ajánlhatom, ha a jövőben ilyen meghívást kap, éljen a lehetőséggel!

 

 

 

« A 6 »