2011-ben megkaptam az „Év Lakberendezője ” címet a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt pályázaton, ennek különdíjaként januárban a MACEF meghívására Milánóba utaztam.

 

Milánó minden évszakban csodálatos, és szerencsére a kint töltött januári idő alatt végig sütött a Nap. Nekünk tervezőknek már bejáratott útvonalaink vannak a neves „treddiktáló” lakberendezési üzletek, dizájnboltok újdonságainak begyűjtésére. A Dóm melletti utcákban kezdtem, ahol a „fashion design” gyöngyszemei mellett egyből egy remek könyvesboltot is találtam. Külföldi útjaimról rendszerint lakberendezési szakkönyvekkel térek haza, gyűjteményem legújabb darabja a „The Great Lady Decorators: The Women Who Defined Interior Design” könyv, amely a lakberendezési szakmát anno megalapító hölgyekről szól.

 

MACEF 2012

 

 

A belvárosban található lakberendezési üzletek meglátogatása után a Fierra Miláno felé vettük az irányt. A MACEF International Home Show-t évente kétszer rendezik meg, az év elején januárban és ősszel. Az elsősorban szakmai rendezvényen kereskedők, dizájnstúdiók szerzik be az éves kínálatot. Így első kézből értesülhetünk, mik lesznek az idei év lakberendezési és dekorációs trendjei.

 

MACEF 2012

 

 

A kiállítást végignézve négy fő irányzatot találtam. A „burzsoázia luxus bája” töretlenül tartja magát, mellette megtalálhatóak a szintén kedvelt „indusztriál design” a „vintage” és a „city line” vonal mentén berendezett kiállítási standok is.

 

MACEF 2012

 

 

A luxust idéző kiegészítők és kisbútorok jellemzően a klasszikus eleganciát sugallták. Megtalálhatók itt üveg és porcelán díszek, csillogó kristálycsillárok friss, modern formatervezéssel. Kedvelt színek: fekete, fehér, arany. A tárgyak, bútorok esetében inkább az egyszínű visszafogott felület kedvelt, a dekorációban rengeteg virágot, állatfigurás porcelánt vagy különleges tengeri és ásványi kőzeteket használnak.

 

MACEF 2012

 

 

Az indusztriális dekorációs és berendezési elemek között natúr, fehérített, koptatott vagy öregbített fa felületekkel találkoztam. A festett bútorok a szürke összes árnyalatában készülnek, kiegészítőként kedvelt a kovácsoltvas, az antiknak látszó fém felületek, szegecsek. Hogy a mai kor kényelmének megfeleljen, ezekben az enteriőrökben a gyárépületek hideg hangulatát, puha textilek és szőrmék, vidékies faragott gyertyatartók, vagy elegáns üveg és fémtárgyak használatával semlegesítik. Ebben a stílusban találtam meg a tavalyi év nagy „blogfavoritját” a raklapbútort.

 

MACEF 2012

 

 

A vintage, amely néhány éve beköltözött a lakberendezésbe, idén a francia és olasz vidéki udvarházak pompáját vagy épp puritán báját hozza be az enteriőrökbe. Kecses lábú asztalkák, csábító szófák és fotelek, klasszikus könyves szekrények alkotják a berendezést. A bútorok felülete jellegzetesen natúr matt hatást kelt, a tölgy, fenyő és a dió a kedvelt fafajták. A festett felületek épp csak egy kicsit színesebbek az imént említett indusztriális bútoroktól, a fehér és a szürke mellett megtalálható a fáradt kék, sárga és korall szín is. Dekorációként minden olyan tárgy szóba jöhet, ami a vidéki életet juttatja eszünkbe, virágos porcelánok, vastag öntött üvegpoharak, fonott-festett kosarak, feliratos faládák. Itt tetten érhető az „öko gondolkodás” is, a természetes alapanyagok a kezeletlen felületek használatával.

 

MACEF 2012

 

 

A city-line vonalon a pop, a retro, az élénk színek vagy a híres dizájnmásolatok mind-mind arra hivatottak, hogy egy igazi nagyvárosi „pezsgős-pörgős” enteriőrt rendezhessünk be. A jelenlegi trend szerint itt aztán tobzódnak a színek, sziporkázik a vidámság, pimaszul mulatnak a tárgyak. Ezekben a terekben a nyolcvanas-kilencvenes évek felhőtlen gondtalansága lesz úrrá rajtunk.

 

 

A kiállításról és a vendéglátásról összességében csak jót mondhatok. Ismét megtapasztaltam a már megszokott professzionális színvonalat, az olasz dizájn jótékony hatását, kitekinthettem kis hazánkból, mi történik enteriőrfronton az olasz, francia, német és holland cégek háza táján. Sok névjegykártyával, webcímmel és reménnyel jövök haza. Itthon is így, ugyanezt…
Grazie mille MACEF!

 

« A 41 »