A bécsi Messezentrum területén tartott 2005.03.12.-20.-ig tartó kiállításon látottakról szeretnék beszámolni. Gondoltam, ha már ilyen közel kerül megrendezésre egy külföldi, szakmánkhoz kapcsolódó kiállítás mindenképpen el kell menjek megnézni.

 

Lakás és enteriőr kiállítás Bécsben

 

 

A kiállítók 4 pavilonban mutatkozhattak be. Az A pavilonban főként konyhabútor forgalmazó és gyártó cégek standjait láttuk. Köztük kisebb-nagyobb cégek igen magas minőségű bemutatkozását. A legtöbb konyhabútoros cég többféle stílusú berendezést állított ki, ám ezek közül egyértelműen a minimalista irányzatú, letisztult vonalvezetésű, nemes anyagokat használó bútorok voltak többségben. Akadt néhány tradicionális konyhai beépítés is, de ezt a stílust főképp az épített konyha jelenítette meg.

 

Lakás és enteriőr kiállítás BécsbenMeglepően sok konyhánál találkoztunk magas fényű ajtófrontokkal, de olyannal is, ahol csempe helyett a falon is magas fényű dekorlapot alkalmaztak. Szinte minden standon megjelent valamilyen egzotikus fa vagy fafurnér használata. Hol csak egy-egy dekor megjelenéseként, de akár teljes ajtófrontok is készültek ilyen fafurnérral. A wenge, mint a minimalista irányzat egyik meghatározó színe minden ilyen stílusú konyhabútornál megjelent valamilyen formában. De a wenge mellett erőteljesen használtak zebrano, teak, afrikai dió, fehérített tölgy és még sok más különleges fadekort, fafurnért.

 

Nagyon sok stand felépítésén látszódott, hogy alkotói, tervezői igyekeztek rendkívül izgalmas, látványos és igényes megoldásokkal odavonzani a közönséget. Közéjük tartozott az egyetlen magyar cég kiállítói standja is, a Bányai Bútorok Kft.-é. Ők elsősorban konyhai beépítéseket és emellett 1-2 különleges fürdőszoba bútort mutattak be. A stand közepén egy érdekes formájú, Corian anyagból készült konyhai és hozzá kapcsolodó étkezőpultot találtunk, 4 db szintén Corianból készült karfás székkel. Kipróbáltuk, a székek meglepően kényelmesek voltak, igaz mozgatásuk egy kis erőt is igényelt. Ehhez a konyhai pulthoz tartozott egy nagyon ötletes és nívós konyhabútor beépítés, amelynél a főzőlap köré épített főzőblokk egy falba csúsztatható tolóajtóval eltűntethető a szem elől. A tolóajtó egzotikus színe megegyezett a falba épített polcos, üveges tárolók anyagával, így mintegy észrevétlenül simult a konyhabútorok látványa közé.

 

Lakás és enteriőr kiállítás BécsbenA B pavilon érdekessége volt számunkra a KIKA standja, akik Magyarországi kiállításokon nincsenek jelen, igaz itt a bécsi kiállításon egyértelmű volt a szerepük, hiszen két magas kategóriájú márkát képviseltek a Hüllsta-t és a Nicoletti-t. Kiállítói standjukon nagyon kellemes hangulatú, ötletes enteriőröket rendeztek be, harmonikus, szép textilekkel felöltöztetve és izgalmas világítási módokkal kiemelve a bútorok szépségét. Ebben a pavilonban ezenkívül még egy nagyobb bútoráruház képviselte magát a Leiner, ahol közvetlenül rendelni és vásárolni is lehetett. Szintén ebben a kiállítói teremben láttuk a kerti bútor forgalmazó cégek standjait, valamint egy Musterring standot és más lakberendezési stúdiók bemutatkozásait különböző hangulatú és stílusú enteriőrökkel.

 

Lakás és enteriőr kiállítás BécsbenA C pavilon már egy picit vegyesebb képet mutatott. Itt az ajtóktól, lépcsőktől elkezdve, a melegburkolatokon át a szőnyegekig elég sokféle standot láttunk. Matracforgalmazó cégek bemutatkozása mellett jelen voltak kisebb háztartási gépek, varrógépek, de még helyi borkészítők standjai is. Néhány kandalló készítő, forgalmazó cég közül két standon találtunk igazán egyedi, már-már megdöbbentő formájú kandalló beépítéseket. Az egyik standon egy retro hangulatú kanapé volt összeépítve egy rejtett, kerek ablakú tűztérrel. Egy másik standon kézi készítésű, modern kerámia díszítésű kandallókat találtunk. Ennek a standnak rendkívül kellemes hangulata volt, pedig az aljzat egyszerű csiszolatlan hajópadlólapokból állt, a teteje pedig OSB lemezzel volt borítva, mégis az eltalált világítás, a kandalló beépítések és díszítések különlegessége, az üresen maradt falakon kifüggesztett kandalló terveik rajza olyan egységes képet adott, ahol jó volt elidőzni.

 

Lakás és enteriőr kiállítás BécsbenEbben a pavilonban találtunk két különös hangulatú standot, az egyik a Grange nevű bútorbolt bemutatkozása volt, akik saját készítésű francia bútorokat gyártanak, forgalmaznak, és elsősorban a provence-i hangulatot tükrözik termékeik. A másik cég az olaszországi ITAS, akik klasszikus stílusú bútorokat, berendezési tárgyakat forgalmaznak. Körbejárható standjukon egy lakás főbb helyiségeit rendezték be, sötét színű faajtókkal készített épített konyhát, hozzá méretes étkezőasztalt, tálalóval, valamint egy nappali és egy tévéző helyiséget láttunk. Érdekes színfolt volt mindkét stand, hiszen szinte egyedülállóan ők ketten voltak, akik a kiállításon nem a mai, modern minimalista stílust képviselték.

 

 

Az utolsó, a D pavilon standjai a design világa köré épültek. Ebben a pavilonban mutatkoztak be különleges, egyedi termékeikkel, munkáikkal tervezők, designerek, alkotók. Valamint néhány nagy név a design és topbútorok képviselőjeként, mint a Rolf Benz, a COR Interlübke, a Brühl, a B&B Italia. Ez utóbbi 4 cég neve is önmagáért beszél, csakúgy, mint hatalmas standjaik, azok berendezése, megvilágítása, egyszerűségükben rejlő vonalvezetésük. Persze a nagy cégek bútorai mellett különleges berendezési tárgyakat, fantasztikus formájú lámpákat is láttunk. Volt világító bútor, volt egy stand, ahol a bútorok dekorációja, vagy akár 1-1 főbb része, mint pl. asztalláb plexi alá préselt fakéreg, vagy valamilyen növényi termés, esetleg szárított rózsaszirom volt.

 

Lakás és enteriőr kiállítás Bécsben

 

Összességében elmondható, hogy a kiállítás a sok-sok nívós, látványos, érdekes megoldásokat bemutató standjaival a különböző stílusú enteriőrökkel, kiemelkedően magas színvonalú bútoraival, a design világába való betekintéssel együtt rendkívüli élményt nyújtott.

 

« A 34 »