„Mi visz rá valakit, hogy ezt a hosszú utat másodszor is vállalja azért, hogy itt legyen?” Ezt a kérdést szegezte nekem egyik útitársam, amikor a Parador bemutatótermébe megérkeztünk. Utólag talán ő is úgy gondolja, érdemes volt vállalni a megpróbáltatásokat, hiszen egy olyan profi módon szervezett bemutatónak lehettünk részesei, amilyen rendezvényen részt venni itthon nem-igen van módunk.

 

Parador 2011

 

 

A hajnali 4 órás találkozó híre megrázó volt, viszont este 9 körül már meg is érkeztünk a Mercure Hotelbe. Útközben meghallgattuk, néztük vendéglátóink és néhány útitársunk (lakberendezők, belsőépítész, tapétaforgalmazó) érdekes bemutatkozó előadását. Vacsora után dugóhúzó híján még komolyan megküzdöttünk egy-két borosüveggel, de aztán a reggeli indulás már szinte zökkenőmentes volt, s a Paradornál kávé és sütemény várt minket még a látnivalók megtekintése előtt. (Ez minden félórában így volt ott tartózkodásunk ideje alatt, kiegészítve hideg, meleg ételekkel, gyümölccsel, italokkal.)

 

Parador 2011

 

 

A Parador eredetileg ajtógyártásra szerveződött, de azzal soha sem foglalkoztak. Laminált padlóban és parkettagyártásban viszont világviszonylatban is magas színvonalat képviselnek. Akárcsak a hulladékok újrahasznosításában és a természetes alapanyagok felhasználásában. Kiállításokon ritkán vesznek részt, helyette kétévenként 11 napon keresztül vendégül látják a világ minden tájáról érkező forgalmazókat, felhasználóak, ahogy minket is. Minden igényt kielégítő bemutatótermük nem csak a melegburkolatok megcsodálására nyújt kivételes lehetőséget, hanem számos egyéb, már klasszikussá vált design tárggyal is közelebbi kapcsolatba kerülhet a látogató. Például számos szék és fotel (Eero Aarnio, Eames, Grau stb.) kipróbálható a gyakorlatban szinte csak mellékesen.

 

Parador 2011

 

 

A Parador mindig is követte a trendeket, de néhány éve szeretne inkább trenddiktálóvá válni. Ennek érdekében kéri fel a világ legismertebb designereit egyedi laminált padlók tervezésére. A bemutatóterem központi részén ismét e neves designerek alkotta laminált padlókat csodálhattuk meg. Itt látható pl. az Iván közvetlen stílusú kalauzolásával bemutatott két érdekes padló, melyet a „kislány” (Zaha Hadid) álmodott meg.

 

Parador 2011

 

 

De láthatók Hadid mellett Aisslinger, Berkel, Bouroullec, Grcic, Lissoni, Lovegrove, Massaud, Nouvel, Ora-Ito, Rashid és Thun egyedi és egymástól nagyon eltérő megjelenésű munkái is. Majd az emeleten további újdonságokkal ismerkedhettünk a laminált padlók, a fapadlók és a készparketták területén.

 

Parador 2011

 

 

Kiemelt téma idén a kültéri padlók melegburkolata volt. Ehhez kapcsolódva a Parador hazai üzlete tavasztól minőségi kerti bútorok forgalmazásával bővíti kínálatát. A laminált padlók szinte teljesen automatizált gyártási folyamatát is végig kísértük a hdf alapanyag beérkezésétől a becsomagolt késztermékig. Komoly szakmai tanácsokat és gyakorlati bemutatót kaptunk a felhasználási területek, a kiegészítő termékek és a kivitelezés fontos tudnivalóiról is. És természetesen sokféle prospektussal segítették a további munkánkat.

 

Parador 2011

 

 

Majd vendéglátóink figyelmes meglepetéseként ellátogathattunk az egyébként szombaton zárva tartó Hülsta gyár bemutatótermébe. (A Parador is a Hüls csoport tagja, mint pl. a Hülsta és a Rolf Benz) Eltérő hangulatú, rendeltetésű enteriőrök keretein belül próbálgathattuk az egyedi, minőségi szerelvényekkel, vasalatokkal készült bútorokat kedvünkre. S hozhattunk új katalógusokat kilószámra.

 

 

Parador 2011

 

 

Ezen a napon sehol sem volt tilos a fotózás, amit sokan ki is használtunk. Mellékelve láthattok most a fotókból egy kis ízelítőt. Ha kedvet kaptatok, a két év múlva esedékes újabb bemutatóra feltétlenül jelentkezzetek! Roland fontolgatja, hogy a hosszú buszút helyett repülőt választ, ahogy néhányan már most is tették. Ebben az esetben a páratlan adottságokkal és építészeti emlékekkel rendelkező Münster városának megismerésére is több idő maradna, ahol a szállásunk volt. Ne hagyjátok ki!

 

« A 38 »