Tavaly decemberben meghalt Gábor Zsazsa (eredetileg Gábor Sári, Budapest, 1917. február 6.) Golden Globe-díjas magyarországi származású amerikai színésznő.

Gábor Zsazsa

 

Gábor Zsazsa 02

 

Gábor Zsazsa Budapesten született második gyerekként. Apja, Gábor Vilmos, katona volt, 1962-ben hunyt el és a Kozma utcai temetőben nyugszik. Anyja, Gábor Jolie (született Tilleman Janka) 1896-ban Budapesten született, és 1997-ben, 101 évesen hunyt el Kaliforniában, Rancho Mirage-ben.

 

 

Gábor Zsazsa 04Nevét Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának neveztek, mert a kislánya nem tudta kiejteni a nevét. Édesanyja rokonságban állt Annette Tillemannal, Tom Lantos feleségével, míg édesapja eredeti neve Grün volt. A Gábor lányok (Magda, Zsazsa és Éva) kiemelkedően szépek voltak és már Budapesten extravagáns életstílusukról voltak ismertek. Gábor Zsazsa egy svájci internátusban tanult, majd 1936-ban elnyerte a „Miss Hungary” szépségkirálynő címet. Még ebben az évben Bécsbe utazott, ahol a híres tenor, Richard Tauber felfedezte és meghívta, hogy énekeljen egy szubrettet a „Der singende Traum” (Az éneklő álom) című operettben a Theater an der Wienben. Ez volt Gábor Zsazsa első nyilvános szereplése. 1941-ben, miután házasságának Burhan Belge-gel, egy török diplomatával vége szakadt, követte testvéreit Hollywoodba. Itt színésznőként dolgozott (1952-től több mint 50 filmben szerepelt) és hamar hírnévre tett szert legfőképpen szépsége, afférjai, botrányai, milliomosokkal kötött házasságai és válásai, valamint egyszeri rövid letartóztatása miatt. A sajtóban gyakran párhuzamot vonnak közte és Paris Hilton között, akivel egyébként Conrad Hiltonnal kötött házassága révén rokonok.

 

Gábor Zsazsa 03Gábor Zsazsa első filmszerepét 35 évesen a „Lovely to Look at” (1952) című filmben játszotta, majd a Ginger Rogers főszereplésével készült „We’re Not Married!”-ben szerepelt. Az Oscar-díjas John Huston rendezte „Moulin Rouge”-ban már a női főszereplőként tünt fel a mozivásznon. 1953-ban a „Lili” című musicalben Mel Ferrer oldalán szerepelt. 1958-ban Orson Welles „A gonosz érintése” (Touch of Evil) című filmjében játszott Orson Welles, Charlton Heston, Janet Leigh és Marlene Dietrich oldalán. Ezt követően 65 filmben szerepelt kisebb-nagyobb szerepekben. Legutolsó szerepét 1993-ban, 76 évesen a „Beverly Hill-dili” (The Beverly Hillbillies) című amerikai vígjátékban játszotta, melyben többek között Rob Schneider és Dolly Parton is szerepet kapott. 1996-ban A „Brady család 2” (A Very Brady Sequel) című vígjátékban önmagát alakította.

 

Gábor Zsazsa volt az egyetlen a Gábor lányok közül, aki gyereket szült- Lánya Francesca Hilton már Conrad Hiltontól (a híres szállodalánc tulajdonosa) való válásuk után született, 1947. március 10-én.

 

Ami a lakberendezést illeti:

 

Zsazsa Bel Air-i (Los Angeles, Kalifornia) birtoka eladó, cirka $28 millióért. Tekintsünk be a kerítés mögé, és járjunk körbe a házba, hogy megérezzük a sajátos „Zsazsa-stílust”, ami fogalommá vált lakberendezői és rajongói körökben egyaránt.

 

 

Jellemzően nagyzoló, zsúfolt, habos-babos és gyűjtögető (vagy inkább semmit kidobni nem képes) stílusról beszélünk, íme:

 

Gábor Zsazsa 07

 

Bár a művésznő stílusa (lakberendezési szempontból) megkérdőjelezhető, ám e francia regency-stílusból bőven merítő villa néhány enteriőr fotója révén betekinthetünk a lakásba, és ezzel együtt Zsazsa életstílusába.
Számos antik tárgy és (magáról szóló) festmény található benne, ám sehol egy szőnyeg!

 

Gábor Zsazsa 09

 

A ház maga jó állapotban van, ám a helyi ingatlanosok szerint „ráfér majd egy kis renoválás”, ha új tulajdonos kezébe kerül. Talán nem véletlen, hogy sehol sem találtam a konyháról, vagy fürdőszobáról szóló képet a weben. Az átépítés mellett szól az is, hogy nemrég az ingatlan árát (az eredeti 28 millióról) 15 millió USD-re módosították. Ez azért elég „combos” különbség, főleg, ha azt vesszük, hogy mégis csak egy ikonról, ZsaZsa Gabor-ról és birtokáról van szó. (Szerintem a különbség simán rákölthető majd a renoválásra, ha új tulajdonosa a mai kornak megfelelő házat szeretne kihozni belőle.)

 

Az 1955-ben épült, 6393 köbláb méretű ház korábban Elvis Presley tulajdona volt, és eredetileg a híres repülős és iparmágnás, Howard Hughes száméra készült. Található benne 26 szoba, egy kerti medence, és páratlan panoráma az alant nyüzsgő Los Angeles-re. Zsazsa a birtokot magától, Elvis-től vette az 1970-es években, akkor $600,000-ért.

Gábor Zsazsa 06

 

Az eladásra kínált birtok Los Angelesben található egy domboldalon. A közel 600 négyzetméteres házhoz 1,05 hektáros kert tartozik. A luxusingatlanban 4 vendégszoba, (plusz cselédszobák, étkező és számos kiszolgáló helyiség), illetve 4 háló- és 5 fürdőszoba található, na és persze a hatalmas gardrób Gábor Zsazsa ruháival (amitől az ingatlannal együtt a színésznő jelenlegi férje meg szeretne szabadulni). A bejárat előtt akár 24 autót befogadó parkolóval…

 

És mindez páratlan panorámával az óceántól a szomszédos Catalina Island-ig, a Bel Air-i domb tetején, sziklaszirt peremén.

Gábor Zsazsa 08

 

Az eladással egyébként Zsazsa egyetlen lánya, Francesca Hilton egyáltalán nem ért egyet, úgy gondolja Friedrich von Anhaltnak semmi joga eladni a házat, amit az év elején még 28 millió dolláros eladási áron hirdettek meg (most 2011 októberében már „csak” 12,9 millió dollár).

 

A süllyesztett bejáratú, manzárd tetős ház az ódivatú luxus minden elemével rendelkezik. A tulajdonos gazdagságát hivatott reprezentálni az intarziás parketta, a kristály csillár és a márvány kandalló is. A bútorok stílusa leginkább a francia rokokó irányzatra emlékeztet: ebben a korban volt a legnagyobb befolyással a díszítés a bútorokra. Gábor Zsazsa otthonában is kissé túlburjánzik a díszítés, és már-már giccsbe hajlik.

 

Gábor Zsazsa 10

 

(további képek alul, a képgalériában)

 

S, bár születése (1917) óta eltelt egy pár évtized, Gabor Zsazsa híressé tette a magyarokat és persze saját magát. (Sőt, ha külföldivel találkozom, és be kell mutatkoznom, sokszor őt említem, és azonnal megértik a keresztnevemet…)
Vagyonát és nemesi rangját kétes módon szerezte, botrányaitól, házasságaitól és válásaitól hangos volt Hollywood és a sajtó (egyik leghíresebb mondása is erre utal: „Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát.” illetve „Mindegy, hogy igaz vagy sem, csak beszéljenek rólad!”)

Gábor Zsazsa 05

 

Nos, mi most beszélünk – sőt képekkel demonstrálva be is kukucskáltunk e híres hazánk lánya otthonába…

 

És Zsazsa, ha most ezt az írást olvasod, ne nézd meg a képeket, mert van olyan is köztük, amin már nem vagy fiatal! Hiába, 90 év felett már látszanak a ráncok…

 

Szerző:
Dr. Németh Gábor
Az „Amerikai-stílusú” lakberendezés szakértője
www.interior-design.hu és www.amerikai-lakberendezes.lap.hu

 

Forrás:
életrajz – wikipedia
fotók – www.zsazsagaborbelairmansionforsale.com (itt egy videó is található a lakásról)

 

Képgaléria:

 

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-11.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-12.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-13.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-14.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-15.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-16.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-17.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-18.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-19.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-20.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-21.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-22.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-23.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/01/Gábor-Zsazsa-24.jpg[/imagetab]
[/tabs]