PÁLYÁZATI  KIÍRÁS
„AZ ÉV PÁLYAKEZDŐ LAKBERENDEZŐJE 2012.” cím elnyerésére
a Lakberendezők Országos Szövetsége nyílt pályázata –

Pályázati feltételek:

 • Pályázhatnak mindazok, akik minimum középfokú, folyamatban lévő OKJ-s lakberendező tanulmányokat folytató hallgatók, valamint azon személyek, akik OKJ-s lakberendező végzettségüket 3 évnél nem régebben szerezték meg.
 • A pályázaton való részvétel LOSZ tagoknak díjmentes, külső pályázók – nem LOSZ-tagsággal bíró egyének – számára 12.000.-Ft + Áfa, melyet a regisztráció után a LOSZ számlaszámára kell elutalni. Az összegből 2012 december 1.-ig, írásban történő, a  pályázattól való elállás esetén 6.000.-Ft + Áfa visszafizetése történik, ezt követően visszatérítésre nincs lehetőség.
 • Minden pályázónak regisztrálnia kell, a losz@t-online.hu e-mail címen. A nem LOSZ tag pályázóknak regisztráció alkalmával e-mailen el kell küldeni a folyamatban lévő lakberendezői tanulmányokat igazoló iskolai igazolást, vagy a meglévő bizonyítvány másolatát.
 • Minden pályázónak a válaszlevélben küldött formanyomtatványon aláírással ellátott nyilatkozatot kell tenni arról,  hogy az általa benyújtott anyag saját szellemi termék, és mind a kézi, mind a gépi rajzok saját kivitelezésben készültek. Az aláírt, scannelt nyilatkozatot e-mailben a losz@t-online.hu címre kérjük beküldeni.
 • Minden pályázó Azonosító számot kap, melyet fel kell tüntetnie beadandó pályázatán. Az Azonosító számot a nyilatkozat és – külsős pályázó esetén – a regisztrációs díj beérkezését követően e-mailben küldjük meg.
 • Pályázni lehet a pályakezdők számára kiírt feladat megvalósításával, a pályázati kiírásban taglaltak szerint.
 • Az „Év Pályakezdő Lakberendezője 2012” cím csak akkor kerül kiosztásra, ha a bíráló bizottság a beérkezett pályázatokat mennyiségileg és minőségileg megfelelőnek találja.
 • A pályázó a Szakmai Zsűri értékelése előtt semmilyen módon nem publikálhatja a pályázatra elkészített anyagot, (weboldal, facebook, blog, sajtó, stb.) ellenkező esetben a pályázatból kizárásra kerül.
 • Ha a pályázat elbírálása előtt kiderül, hogy a pályázó nem felel meg a pályázati feltételeknek, azonnal kizárásra kerül a pályázatból.
 • Ha a pályázat elbírálása után derül ki, hogy a díjazott pályázó nem felelt meg a pályázati feltételeknek, a cím azonnal visszavonásra kerül.
 • Kizárás vagy a díj visszavonása esetén sem igényelhető vissza a részvételi díj, és a pályázó jogosulatlanná válik az elnyert cím használatára.

Feladat:

Egy kis alapterületű, új építésű, földszintes családi ház berendezésének megtervezése, a megadott családmodell, és a kiírásban szereplő szempontok alapján.

Leadási határidő:

2013. január 4. 16 óráig, a LOSZ Titkárságán. (MaxCity Áruház, 2045. Törökbálint, Tópark u. 1/a, II.emelet 219. üzlet.)  Az átvételről igazolás készül.

Beadandó pályázati anyag tartalma és kivitele:

A beadandó anyag tartalma a pályázati kiírásban kerül meghatározásra. A tervezendő tér bemutatására tetszőleges grafikai megoldást (kézi rajz, vagy számítógépes ábrázolás) lehet alkalmazni. A meghatározott anyagot maximum két tablóra rendezve kell benyújtani.

A tablók kivitele:

 • Egy vagy két darab 70×100 cm-es, függőleges helyzetű, függeszthető módon kialakított tabló
 • Anyaga: habkarton vagy keretezett kép
 • A tabló digitális formában is benyújtandó (CD-n vagy pendrive-on), hogy a Szakmai Zsűri értékelése után, a közönségszavazáshoz megfelelő minőségben megjeleníthető legyen.

A beadott anyag mellékleteként zárt, a regisztrációkor kapott azonosítóval ellátott borítékban csatolandó egy álló formátumú A/4-es lapon a pályázó arcképe és rövid önéletrajza, valamint feltüntetendő a név, lakcím, telefonszám, e-mail, a szakmával kapcsolatos eredmények, sikerek.

A tablót az Azonosító számmal ellátva, becsomagolt, zárt állapotban kell leadni, amit a Zsűri bont fel az értékelés megkezdésekor.

Zsűri, és a pályaművek elbírálásának menete és módja:

A pályaművek értékelését, elbírálását felkérésünkre – mint eddig is minden évben – neves szakemberekből álló Zsűri végzi. A Szakmai Zsűri tagjai: dr. Bálint Imre Ybl díjas építész, Szenes István Ybl díjas belsőépítész, dr. Slézia József művészettörténész, Ebedli Gyula belsőépítész és Pozsonyi József belsőépítész. A Zsűri tagjai saját sorukból elnököt választanak. Az értékelést minden tag külön-külön végzi a LOSZ Ellenőrző Bizottságának, valamint Etikai Bizottságának egy-egy erre kijelölt tagjának jelenlétében. A Zsűri a munkákat pontozza és a pontszámok összesítését a Zsűri Elnöke, és a bizottsági személyek közösen végzik.

Értékelési szempontok:

Eredetiség – kreativitás, funkcionalitás, színharmónia, részletgazdagság, első benyomás – külalak, anyagmennyiség, megjelenítés technika.

A maximálisan kiosztható pontszám megegyezik a pályázók számával.
Minden pont kiosztásra kerül a differenciálhatóság végett.

Ha több pályamunka összesített pontszáma azonos, akkor a Zsűritagoktól kapott

– eredetiség-kreativitás, funkcionalitás és színharmónia – elbírálási szempontok pontszámainak összessége lesz döntő a rangsorolásban.

A Zsűri Elnöke minden pályaműről – a helyezéstől függetlenül – írásos értékelést ad a pályázó részére

Díjazás:

 • Az „Év Pályakezdő Lakberendezője 2012.” cím elnyerője elismerő Oklevelet és egy gravírozott, a LOSZ logójával és az „Év Pályakezdő Lakberendezője 2012.” felirattal ellátott Emlékdíjat kap.
 • A nyertesnek a Forest Hungary Kft, mint a pályázat fő támogatója, 100 000 Ft-os Forest vásárlási utalványt ajánl fel.
 • Meghívást kap a Szövetség 2013-ban esedékes kiállításain egy szabadon választott kiállítási stand tervezésében való részvételre.
 • A külső győztes pályázó részére a Szövetség egy éves „Pártolói” LOSZ tagságot ajánl fel.
 • A „Év Pályakezdő Lakberendezője 2012” címet annak elnyerője folyamatosan használhatja, kiadványaiban feltüntetheti.

Közönségdíj:

A Szakmai Zsűri értékelését követően a pályamunkák a MaxCity Áruházban kiállításra kerülnek. Szavazni csak személyesen, a kiállításon elhelyezett szavazólapokkal, az ott feltüntetettek szerint, garantáltan zárt rendszerben lehet. A Közönségdíj odaítélése a helyszínen elhelyezett urnákba leadott szavazatok összesítése alapján történik, melynek tisztaságát a Lakberendezők Országos Szövetsége Ellenőrző Bizottságának és Etikai Bizottságának személyes közreműködése garantálja.

 • „Az Év Pályakezdő Lakberendezője 2012 Közönségdíjasa” személyre szóló Oklevélben részesül. Jogosult e cím folyamatos használatára, kiadványain feltüntetheti.
  • „Az Év Pályakezdő Lakberendezője 2012 Közönségdíjasa” meghívást kap a Szövetség 2013-ban esedékes kiállításain egy szabadon választott kiállítási stand tervezésében való részvételre.
  • A külső győztes pályázó részére a Szövetség egy éves „Pártolói” LOSZ tagságot ajánl fel.

Különdíjak:

A pályázat fő támogatója, a Forest Hungary Kft. biztosítja a nyertesek fő díjait. Ezen kívül, tagcégeink és külsős cégek, kialakult szokásjog szerint az általuk legjobbnak ítélt pályamunkákat külön díjjal jutalmazzák. A kiírás napjáig a következő cégek jelezték felajánlásaikat:

 • Hansgrohe Kft.
 • Junitim Studio Kft.
 • Kludi Szerelvények Kft.
 • Lakberinfo Lakberendezési Magazin
 • MaxCity Áruház
 • Miele Kft
 • Prove Kommunikáció
 • Rollstar Árnyékolástechnika Kft.
 • Széplak Magazin
 • Villeroy&Boch Magyarország Kft.

Díjátadás:

A díjak átadására a LOSZ által szervezett ünnepélyes díjátadó keretében kerül sor, melyre az összes pályázó, a Szakmai Zsűri tagjai, valamint a pályázat támogatói is meghívást kapnak.

További információ a LOSZ Titkárságán – a losz@t-online.hu címen, illetve a +36 20 428 2739-es telefonszámon – kapható.

Budapest, 2012. november 12.

Lakberendezők Országos Szövetségének Elnöksége

     FELADAT KIÍRÁS

Feladat: Egy kis alapterületű, új építésű, földszintes családi ház berendezésének megtervezése. A válaszfalak (6-os, 10-es) elhelyezése tetszőleges. A fűtés radiátoros. A tárolóban lévő kéménybe köthető a kombi kazán, a nappali kéménye alkalmas kandalló építésre.

A feladat lényegi eleme a térszervezési javaslat:

– ki és mi hová kerül?

– mennyi és mekkora helyiségek jönnek létre az igényeknek megfelelően?

– melyik helyiség mihez kapcsolódik?

Beadandó:

– 1 db méretezett alaprajz. M=1:50 + bontás-építési alaprajz méretezve!

– 1 db színes berendezési alaprajz minden helyiségre vonatkozóan. M=1:50

– színes falnézetek a kiemelt helyiségekről. M=1:20 vagy M=1:25 (minimum 4 db)

KIEMELT HELYISÉGEK:

– nappali, étkező, konyha

– hálószoba

MINIMUM 4 DB TÉRI ÁBRA:

– 1 db nappali

– 1 db háló vagy dolgozó

– 1 db fürdő

– 1db konyha-étkező

– burkolat kiosztási rajz, mely a színes alaprajz részeként is megjelenhet, M=1:50

– világítási rajz lámpahelyek méretezett megjelölésével, M= 1:50

– konszignációs táblázatok a ház bútoraira, betervezett tárgyaira vonatkozóan

– mellékelve: szín-, anyagminta, fotó, rajz, amennyire lehetséges

– műleírás

CSALÁDMODELL

Adott: Fiatal, 33-35 éves, jól szituált, értelmiségi házaspár. A férj szakfordító, a feleség dietetikus, mindketten dolgoznak otthon is. Gyermekük nincs, nem is terveznek.

Igények: 

–          kisebb társaság fogadására alkalmas nappali, étkező tervezése otthonos, fiatalosan igényes kialakítással

–          WC kialakítása kézmosóval a fürdőszobán kívül is szükséges

–          általában modern, korszerű bútorok, néhány régiségboltban vásárolt darabbal kiegészítve

–          fontos kívánság a világítás korszerű, minden igényt kielégítő megoldása

–          a televíziózás nem központi időtöltés az életükben

–          mindkét fél jelentős mennyiségű szakkönyvvel rendelkezik

–          a feleség otthon főz speciális étrendet igénylő gyermekek számára, melyért rendszerint házhoz jönnek megbízói

–          árkategória: jó minőségű, közép és felső kategóriába tartozó berendezésre van igényük, különös tekintettel a konyhára

pályakezdő feladat

(Az alaprajz a képre kattintva nagyítva is megtekinthető.)