A LOSZ Év Lakberendezője 2014 pályázat szakmai győztese: Németh Ágnes Csilla

 

 

Németh Ágnes Csilla 

 

„Minden álmunk valóra válhat, ha van bátorságunk a nyomukba eredni.”

(Walt Disney)

 

 

Viczán Ágota
Csupa mosoly amikor találkozunk, mosoly és a szemében bujkáló csipetnyi titokzatosság. Az év legjobbja, a szakmai zsűri kitüntetettje, nagy szeretettel kezd bele a mesélésbe.

 

Németh Ágnes Csilla
Az én történetem vállalkozás építésével kezdődött. A mellékállásnak indult tevékenység vállalkozássá nőtte ki magát, s több mint 20 éve megalapítottam Kecskemét első, komplex árnyékolástechnikai cégét és bemutatótermét, a Solart Árnyékolástechnikát. Igényes és teljes körű választékot kínáltam, sok nagy projektet kaptam meg. Huszonéves lányként tanultam a vállalkozást és az életet, sok tapasztalattal gazdagodtam, sikeres az üzlet ma is.

 

Középiskola-óta érdekeltek a művészetek, az építészet, a lakberendezés, ezért nagyon örültem az első, kétéves lakberendező képzésnek Szegeden. Annak elvégzése után még sokáig csak az ismereteimet bővítettem, s közben kerestem valamit, amit Milánóban találtam meg. Ezt a LOSZ-nak is köszönhetem, hiszen ezt egy szakmai tanulmányút hozta meg a Milánói Nemzetközi Bútorkiállításon. Sokat jelentett, s nagy lendületet adott. Ehhez jött, hogy utána művészeti managmentet tanultam a főiskolán, miközben megnyitottam Casaart Lakásművészeti üzletemet, ahol Kecskeméten elsőként kínáltam modern design bútorokat, lámpákat, kortárs művészeti alkotásokat, komplett lakberendezési szolgáltatást. Kérdezték, hogy tényleg csak a modernből szeretnék megélni? Határozott igen volt a válaszom, s ez a döntés mára még inkább így van. Nem volt egyszerű, de egy tudatosabb életszemlélettel más perspektívákba helyeződtek a kihívások. Milánóban visszavonhatatlanul beleszerettem a modern lakberendezésbe, annak letisztultságába, ami elegáns, otthonos és izgalmas.

 

V.Á. 
Teremtő, újító erő munkál benned, melyből nagyon sokat tudsz adni. Az emberekre gyorsan rá tudsz hangolódni, más szemlélettel nézed őket, pozitív és inspiráló tudsz lenni. Honnan ered ez az elköteleződés a modern stílus iránt

 

N.Á.Cs.
Gondolom belőlem, rólam szól. Húszéves korom-óta érdekelnek a Távol-Keleti kultúrák, azokban a művészet és az élet egysége, s e kultúrák spirituális tudása. Lenyűgöz a japán zen, s mint tudjuk, a minimál stílus ebből a szellemiségből ered. Sok évvel ezelőtt terveztem egy átriumos lakást, s az építész azt mondta, hogy ez a koncepció szinte már filozófikus, több mint egy terv. Örültem, mert meglátta azt, ami még bennem nem is tudatosodott akkor.

 

Imádom azokat a házakat, ami teljes tisztelettel fordul a természet szépsége felé, annak látványát nagy üvegfelületeken keresztül hozza be a térbe. Ugyanakkor nagyvonalú, letisztult, elegáns terek és berendezés szolgálja az embert. A természet, az ember és a ház egységére törekszem, környezettudatos gondolkodással. Természetesen ez a szemlélet jelen van a kisebb lakások tervezésekor is, csak másképpen. Egyforma lelkesedéssel fordulok minden új munkához, s a koncepciót jelentősen meghatározza a megrendelő személyisége, hiszen az ő életterét, otthonát teremtem meg.

 

V.Á.
Ez már több mint lakberendezés. Egy olyan komplex szemlélet és gondolkodási mód ami építészet-lakberendezés-kertkultúra együtt, környezettudatossággal. Minden munkád kiegyensúlyozott, letisztult, időtálló belső terekből áll, melyben nagyvonalúan kezeled a tereket, térkapcsolatokat.

 

N.Á.Cs.
Nagyon szeretek olyan építészek által tervezett házakban, lakásokban belsőt kialakítani, akik ezzel a szemlélettel terveznek. Én egy gyakorlatias, de ugyanakkor művészi érzékenységű nő vagyok, így nálam a funkcionális tervezés kap prioritást, amiben erősen megjelenik a művészet is. Munkáim többségében kortárs művészeti alkotások vannak a fókuszba helyezve. Különös lendületet, minőséget, egyediséget tudnak a térbe vinni. A minőségi anyagok és az időtálló design alkalmazásában hiszek, tervezéseimben ezt alkalmazom.

 

V.Á.
Mennyi energiát és figyelmet beleteszel a tervezésidbe! Hogyan töltekezel?

 

N.Á.Cs.
Aktív és passzív módon egyaránt. Hétvégén meditálok és jógázom, ami az egész heti pörgést leállítja, s kitisztítja az elmét, előkészíti a jövő heti teljes koncentrációt, s valódi töltekezést nyújt. Lelkesen fotózom minden olyan dolgot amiben valami mást látok meg, mint elsőre látszik. Amikor tehetem, részt veszek festészeti alkotótáborokban. Imádom a latin táncokat, szeretném ha több időm lenne rá. Építész konferenciákra és szakmai kiállításokra járok, a milánóin minden évben ott vagyok. Nemcsak a kiállított lámpák, bútorok, anyagok és színek érdekelnek, hanem az installációk felépítése is rengeteg inspirációt nyújt, hiszen a top cégek úgy építik meg a standjaikat, mintha egy luxuslakás lenne. Egy óriási designbomba, melynek minden apró részlete kincset rejt az értő szemnek. Az idén elutaztam egy malayziai lakberendezési és művészeti kiállításra is, nagy élmény volt, tárgyaltam gyártókkal és forgalmazókkal. Szeretek utazni, melyek mindig sok inspirációt adnak.

 

V.Á.
Akkor a jövő évi milánói kiállítási nyereményed telitalálat! Kívánom, hogy továbbra is csodaszép tervek szülessenek általad!

 

 

 

Németh Ágnes Csilla