Év Lakberendezője pályázat - interjú

 

Interjú Sverha Nikolettel, a LOSZ Év Lakberendezője 2018 szakmai különdíjasával

 

 

Sverha Nikolett

„Az eredetiség a kreativitással kezdődik: egy egyszerre újszerű és hasznos koncepció létrehozásával. De ezzel még nincs vége. Azok az emberek az eredetiek, akik valósággá változtatják a víziójukat.”  (Adam Grant)

 

Viczán Ágota
Szakmai különdíjas lettél, ami egy igen ritka elismerés. Egy olyan kivételes kitüntetés, ami a rendkívüli munka jutalma.

Sverha Nikolett
Valóban az, páratlan érzés volt meghallani a pályamunkádra jellemző néhány kezdő mondatot, amivel bemutatták a szakmai különdíjas pályázatot.

Azért pályáztam, mert szerettem volna egy szakmai véleményt a munkámról. A különdíj igazán csodálatos visszaigazolás.

V.Á.
Végzettséged szerint ipari termék- és formatervező mérnök vagy, ez nem áll olyan messze a lakberendezési szakmától?

S.N.
Igen, a Műszaki Egyetemen végeztem. Építész szerettem volna lenni, de végül beleszerettem a szakmába, így ipari termék- és formatervező mérnök lettem. Már az egyetemi évek alatt is nagyon vonzott a bútortervezés, kipróbáltam magam egy konyhastúdióban is. Ez egy szép feladat volt, nagy reményekkel indultunk, komoly feladatok vártak rám, de az érkező válságos gazdasági körülmények átírták a lehetőségeket. Így egy multinacionális nagyvállalatnál vállaltam mérnöki állást. Ebben a munkában a kreativitásomat háttérbe kellett szorítanom, ami nagyon hiányzott. Majd megszületett a kislányom és a kisfiam.

Amikor már volt egy kis időm, ismét el kezdtem foglalkozni a lakberendezéssel. Egy barátnőmmel együtt indultunk, majd ő alapított egy ingatlan irodát én pedig töretlen lelkesedéssel folytattam tovább a tervezést. Megszületett a „Térérzék design stúdió” név, megrajzoltam a logó-t, egyszóval már igazán komolyan gondoltam, hogy itt a helyem ebben a szakmában. A férjem mindenben támogatott és biztatott. 2016 óta egyedül dolgozom. Aztán egyszer csak jöttek a munkák, érkeztek a nagyszerű feladatok.

V.Á.
Még olyan is érkezett, amivel pályázni tudtál! Hogy talált rád ez a megbízatás?

S.N.
A kivitelező csapattal már dolgoztam együtt, ők ajánlottak a megbízóimnak. Fiatal házaspár új otthonát kellett megterveznem. Eleinte csak néhány dologban kérték a segítségemet, de aztán gyorsan kiderült, hogy a teljes koncepció kialakításához egyben kell látni és kezelni a teret. A jól használható belső tér az alapja mindennek, ezt komolyan vallom, így is dolgozom.
Nagyon szeretem összekötni a beltéri és a kültéri egységeket, ezzel is segítve az egység kialakítását.
Idő közben aztán kiderült, hogy kisbaba érkezik a családhoz, így nagy örömmel terveztünk egy gyerekszobát is.

V.Á.
Nagyon időtálló, de egyedi megoldásokkal dolgoztál!

S.N.
Tartós design elemekkel tervezek, úgy gondolom át, hogy minden komponens tökéletesen illeszkedjen egymáshoz, mégse fájjon, ha később valamit ki kell cserélni. Nem szigorúan a trendekhez igazodom, hanem maximálisan az ügyfélhez. Nagyon fontosnak tartom, hogy a tulajdonos és a tervező között kialakuljon egy egymást segítő és inspiráló bizalmi közeg.

V.Á.
Részt vettél a kivitelezésben is, ez támogatja azt, hogy a terveid úgy valósuljanak meg, ahogy elképzelted.

S.N.
Igen, mindenki elégedettségére olyan otthon született, ami nap, mint nap örömet ad a benne lakóknak. Igazi boldogság azt hallani, hogy úgy érzik magukat az új házukban, mintha mindig is ott éltek volna.

V.Á.
…és érkeznek az újabb szakmai kihívások

S.N.
Számomra valóban új és izgalmas feladatok találnak rám, azóta is. Két merőben más terület, de egyben szakmai elismerés is. 2018 nyarán a TV 2 és a Szuper TV 2 csatornán, az „Építkezők” című szakmai magazin műsorba kértek fel enteriőr szakértőnek. Megtisztelő felkérés, ami valószínűleg ebben az évben is folytatódni fog. Továbbá az idei Construma 2019 kiállításra készülő LOSZ stand tervező csapatába is meghívást kaptam, amit nagy örömmel vállaltam.