LOSZ Év Lakberendezője 2018

Tóbik Krisztina (05-ös pályázat)

 

A “LOSZ Év Lakberendezője 2018” pályázati kiírást ITT olvashatja el!

 

Tóbik Krisztina

Tóbik Krisztina

 

Tóbik Krisztina tervezési koncepciója:

MŰLEÍRÁS

 

Eger belvárosában, családi vállalkozásban működő vendéglátó egység tulajdonosa a meglévő ca. 39 m2 alapterületű éttermét szerette volna bővíteni és újjáépíteni. Ebben kérte a segítségemet, mely több szempontból is kihívás volt számomra.

A megbízó egy 60-as éveiben járó régi vágású vendéglátós, talpig úriember teljes bizalmat szavazott. A vágya egyrészt az volt, hogy egy „nem trendi”, tágas, elegáns étterem szülessen, ahol a forgalmazott egri borokat szeretné különböző tárolópolcokon, szekrényekben bemutatni. Másrészt igényként merült fel, hogy minél hamarabb nyitni szeretett volna, így a kivitelezésre mindösszesen két hónap állt rendelkezésre.

A feladatom az volt, hogy a hely meglévő alaprajzához igazodva, a már kialakított terekhez, térkapcsolatokhoz, az álmennyezetet a világítással, egyedi bortartó szekrényeket, a bárpult mögötti üvegpolcokat, a mosdóhelyiségeket, valamint az étterem falburkolatait, színvilágát megtervezzem. A padlóburkolat, illetve a bútorok (szék, asztal, szervizasztal) már adottak voltak. A tulajdonos a bárpultot, a bárszékeket, az üvegpolcok egy részét, valamint a két mennyezeti lámpát az egykori budapesti Radisson Blu Béke Hotelből vette, ezeket szintén szerette volna megtartani.
Az általam ajánlott burkolatokat, lámpákat közösen választottuk ki, több látványterv variáció készítését, megbeszélését, valamint üzletekben történő megtekintését követően.

Az étterem három részre tagolható. A sétálóutcával egybekötött teraszról belépve az étterem elegánsabb részébe érkezünk, melynek meghatározó látványeleme a mennyezeten lévő feszített álmennyezet a két mennyezeti csillárral, valamint a falba süllyesztett, hátulról megvilágított bortartó bútorok. Jellemző anyagválasztás a falon a Dune Ceramica kiváló minőségű türkizzöld csempemozaikja, illetve az AGC Glass Hungary Kft. Lacobel fekete és arany üvegburkolata az áthidalón, valamint az oldalfalakon. Az áthidaló választja el az első elegáns részt az újonnan épített hátsó borospince hangulatú résztől, melynek reprezentatív jellegét növeli többek között a modern vonalú épített biokandalló, a bárpult fölött kialakított szerkezet, melyen a Slate Design vékony átvilágítható kőfurnér burkolata látható, valamint a pult mögött, illetve a falnál lévő két asztal fölé belógó Nova Luce gyár borosüveg formájú design függőlámpái, hangulatos elemei az újonnan épített hátsó rész enteriőrjének. A helyiség fala a Tubadzin Ceramika Monolith Epoxy beige és brown nagyméretű lapjaival vannak burkolva. A bárpult mögötti falat, szintén a spanyol Dune gyár különleges tükörmozaikja alkotja, mely kiegészül a Cifre ceramica téglahatású vöröses-barnás burkolatával. A hátsó részből balra nyílik két kisebb toilette, szemközt található a konyha, melyeket egy az étterem logójával feliratozott homokfújt üvegajtó választ el az éttermi résztől.

Az elegáns világosszürke-fekete színű székek, valamint a fekete színű asztalok harmonizálnak többek között a már említett Tubadzin gyár barna-beige Monolith lapjaival, a türkizzöld színű téglahatású mozaikkal, valamint a Falco design laminált falpanellel, illetve a fekete és arany Lacobel üveggel.

A kellemes árnyalatú pasztellszínek szépen összhangban vannak egymással. Az étterem középső, illetve hátsó részében a beige-barna különböző árnyalatainak a színpárosítása jellemző, amely bordó színnel egészül ki a bárpult és bárszékek révén. Az étterem első részében viszont a fekete és a barna fahatás kontrasztját szépen egészíti ki a lámpákban lévő arany, illetve a falon a türkizzöldes árnyalatok.

Az anyagok és színek következetes alkalmazását, egyensúlyát a sétálóutcára néző nagy üvegfelületeken beáramló napfény tovább erősíti.

A vendéglátóhely mesterséges fényviszonyainak megtervezése központi jelentőségű volt a megrendelő számára. A modern vonalak kihangsúlyozása céljából a világítás érdekes és egyedi kialakítású. A legkorszerűbb LED-es technológiát alkalmazva az álmennyezetbe beépített ledszalagokat, függesztett mennyezeti lámpákat használtunk az igényelt hatás/hangulat elérése érdekében.

Ebben az évtizedek óta magas nívón szolgáló étteremben minden a minőségről szól. A különböző világítási megoldásoknak és burkolatválasztásnak köszönhetően egy olyan helyet sikerült kialakítani, amely modern, elegáns és extravagáns is egyben.