Év Lakberendezője 2019 - közönségszavazás

Solymári családi ház

Takácsné Présel Nikolett (41440 pályázat)

 

LOSZ Év Lakberendezője kategória

 

Adatok a házról: A ház régi vályog parasztház. Solymáron található. Egy öttagú család lakja. Elkezdték már korábban a felújítást. A konyha-nappali résznél új az elektromos rendszer. A szülői fürdőszoba részben felújított volt. A szülői hálószobában nem volt rendes mennyezet, régi parasztház ajtóiból és deszkákból állt.

Az előszobába belépve a régies stílus jegyeit fedezhetjük fel a falon a Poli Farbe Oliva színével és rusztikus dekor létrával. Hogy keveredjen a parasztház jelleg a modernnel ezért letisztult tükör valamint pad és cipő tárolót terveztem be. Itt kapott helyet a család 2 fényképkerete, ami a régi enteriőrben is szerepelt. Az előszoba és nappali-konyha között az átjáróból az utólag beépített gipszkarton kivételével vissza alakítottuk a boltívet, ami nyitottabbá tette a teret. Az étkező rögtön jobboldalt található, ahol látványelemként a falon sváb kék cikk-cakk mintás tapéta jelenik meg, ezt kiegészítik a letisztult falikarok, amik a hangulatvilágítást biztosítják. A bútor a meglévő fa étkezőasztal és hozzá székek.

Takácsné Présel Nikolett (41440 pályázat)Vele szemben L alakban került kialakításra a konyha Ikeás konyhabútorból. A frontok vintage stílusúak ezt fokoztam a mosogatómedencével, aminek látható előlapja van és a csaptelep is fekete vintage stílusú lett hozzá. A fali csempe Zalakerámia Faenza Majolica 20×50-es méretben. A konyhai résznél a padlóburkolat pedig Diégo Cementhatású burkolatmintás vinil. A felső szekrény zárásaként két oldalon középbarna fa polcos elem zárja a fehér konyhabútort. Hogy ne legyen túl nyomasztó és zárt a szekrénysor ezért egy üveges felső szekrény helyezkedik el a mosogató felett. A konyha szekrénysor szélénél pedig a meglévő szabadon álló hűtőszekrény kapott helyett. Ezen a falon a másik sarokba egy kis tálaló szekrényt terveztem be, ami fölött a régi időket idéző fali tányérokat gondoltam újra egy letisztultabb megjelenésben. Fehér, fehér-kék mintás, zöld és sötétkék tányérok srégen felfelé elhelyezve.

A nappali fókusz pontja a TV mögötti fal, ahová felfut a fa hajópadló a falra. Itt a világos szürke jelenik meg a kanapé színében, ami L alakú, de a modellnek köszönhetően akár a lábtartó rész különálló puffként is használható. A háziasszony kérésére az ablakban egy kis olvasó sarok került kialakításra, amit a különböző díszpárnák díszítenek és fokozzák a kényelmet. Az Eglo Townshend család függelékét választottam a nappaliba, aminek a kialakítása olyan mintha egy gerenda lógna a térbe és arról lógnának a lámpa foglalatok. Ez a lámpa ugyanannak a családnak a tagja, ami az étkezőben is megjelenik.

Hálószoba kialakításánál meghatározó szerkezeti elem volt a lépcső és a szintkülönbség, így az ajtóval szemben helyeztem el az ágyat. Az ágy mögötti falra pedig szintén visszahozva a sváb kéket egy rusztikus deszkás hatású tapétát terveztem be. Itt éjjeli lámpának Eglo Townshend család falikarjait választottam, ami stílusban passzol szintén az enteriőrhöz és egységes hatást kelt a többi helyiséggel is. A nagy belmagasságot megtartva a régi rusztikus gerendák újra lettek pácolva és a közöket pedig gipszkartonnal fedtük le. Az ágy jobb oldalán a fürdőszoba ajtajának pozíciója megváltozott így sokkal praktikusabb a helyiségek kihasználása.

A szülői fürdőszobában a hagyományos elemek a dekor csempében köszönnek vissza, de mégis egy letisztult összhatása van a fehér metro csempének köszönhetően. A tükör két oldalán különböző magasságban függesztékek lettek belógatva, amiknek a megjelenését az Edison égők fokozzák.

A hálószoba bal oldalán egy ajtót alakítottunk ki a hátsó kis helyiségnek, ami laminált padló burkolatot kapott és gardróbként funkciónál.