Év Pályakezdő Lakberendezője 2019

Ízek és Otthon Avalonban

Barabás Adrienn (64750 pályázat)

 

LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője kategória

 

A projektfeladat keretében egy fiatal, 30-as éveikben járó pár első emeleti társasházi lakását kellett úgy átalakítani, hogy az egyidejűleg adjon helyet a fiatalok első közös vállalkozásának, egy lakásétteremnek, ugyanakkor otthonként is szolgáljon mindkettőjük számára hivatásuk mellett.

A férj séf, a feleség pedig cukrász. Céljuk, hogy a lakásétterem legfeljebb 14 fő fogadására alkalmas legyen és a konyha felszereltsége megfeleljen az általuk támasztott gasztronómiai követelményeknek.
Ugyanakkor a térszervezés során egy, a lakásétteremtől teljesen elkülöníthető teljes értékű privátszférát, „lakás a lakásban” funkciót kell kialakítani.

Társasházi lakás révén a homlokzati kialakítás, illetve a gépészeti megoldások kötöttek. A vizesblokkok helye és kialakítása adott, azokon változtatni szűk mérethatárok között lehetséges.

Tervezési koncepcióm témája „Avalon” lett. Avalon egy legenda, egy mitikus hely, amely kapcsán szárnyalhat a képzelet, nincsenek korlátok. Ezt tekintettem vezérelvemnek a projekt során.

A térszervezés kapcsán a lakást tulajdonképpen megfeleztem, köszönhetően a gépészeti kialakításoknak. Így a közel 111 m2 alapterületű lakás egyik felén a lakásétterem kaphatott helyet, kellően nagy területen kialakítva a konyhát, így teret engedve a helyigénnyel rendelkező konyhatechnikai berendezéseknek is, míg a másik részen teljesen elszeparálva lehetett kialakítani egy igazi kuckós otthont a fiatal pár részére.

A főbejáraton belépve egy nagy méretű előtér fogad minket, amelyen keresztül már betekinthetünk a lakásétterem étkezőrészébe. Közvetlenül a bejárat mellett kialakításra került egy előszobafal egy hatalmas tükör hátfallal a fiatal pár saját holmijainak elrejtését és a mindennapi készülődést/öltözködést kiszolgálva. Az előszoba fal ugyanakkor a konyhai személyzet számára kialakított fürdőhelyiséget is rejti, az ottlétét kizárólag az ajtón elhelyezett felirat hirdeti. A helyiség alkalmas akár 2-4 személy számára is öltözködésre. Itt két besétálós zuhany került kialakításra elválasztva egymást fekete füstüveggel. A fürdőhelyiségben egy három részre osztott tükörfelület rejti el jótékonyan a wc részt.

Mivel a lakásétterem akár 14 fő számára is étkezési lehetőséget kínál, így elengedhetetlen volt egy, a vendégek számára kialakított és a személyzeti mosdótól is elkülönített mosdóhelyiség kialakítása. Ez a helyiség közvetlenül a személyzeti mosdó mellett mellett kapott helyet, a szaniter ugyanazon falon került kialakításra, így a szennyvízelvezetéshez szükséges gépészeti kialakítások is megoldhatóak voltak az eredeti lefolyóba való közvetlen bevezetéssel.
A helyiség mellett Itt kapott helyett a vendégek számára kialakított előszobafal is.

A gépészeti átalakítások és további vízvételi helyek kialakításával megteremtődött ezen a falszakaszon annak a lehetősége is, hogy a fiatal pár által igényelt mosókonyha is megvalósulhasson. A mosókonyhát az előtér falszakasza rejti magában egy mosógéppel és szárítógéppel, amelynek felsősínes tolóajtórendszere anyaghasználatban és megjelenés tekintetében követi a lakásétterem designját.
A mosókonyha ezen elhelyezése lehetővé teszi egyrészt azt, hogy az étterem működése során keletkező szennyeződött textíliák ne kerüljenek be a fiatal pár privát életterébe, másrészt használat közben ne legyen zavaró.

A homlokzati kialakításoknak köszönhetően a lakásétteremből két teraszajtón keresztül közelíthető meg a lakás szinte teljes szélességét végigkövető erkély, így nyújtva további kikapcsolódási lehetőséget a vendégeknek.

A főbejárattól jobbra egy egyedi tervezésű vasból és edzett üvegből készült állvány kapott helyet, amely térelválasztó és design elem is.

A lakáséttermi rész kialakítása során mindenképpen arra törekedtem, hogy a fiatal pár az étkezőt – amikor az nem étteremként üzemel – az otthona részeként tudja használni elfelejtve azt, hogy az étkező bizony vállalkozási céljaikat is kiszolgálja.
Ennek érdekében egy hatalmas és elegáns kerámialapot használtam az étkezőasztal lapjaként, amely – azon túl, hogy tulajdonságaiban eleget tesz a közegészségügyi szabályoknak is – megjelenésében, szépségében szemet gyönyörködtető és fehérmárványos magasfényű felületével kiemelkedik a környezetéből.

Barabás Adrienn (64750 pályázat)

A lakáséttermi rész teljes területén merészen a sötét matt színek dominálnak – RAL 7021 antracitszürke, francia szürke, „hale navy” visszaköszönve a bútorszöveteken, függönyanyagokon és tapétaposzteren -, amelyek egyhangúságát a bronzos jelleggel fénylő koptatott vörösréz felületek törnek meg kiegészítve ledes megvilágítással, illetve a magasfényű világos menta üdeségével és vidámságával. Az otthonos melegséget, kifinomultságot a vöröses árnyalatú „Hampton Lava” hajópadló teremti meg matt lakkfelülettel kezelve.

A lakásétterem konyha-étkező területére belépve meghatározó a hangsúlyos tapétaposzter. Úgy vélem, hogy színeiben harmóniát tud teremteni egyrészt a helyiségben használt színek és felületek között, másrészt egyfajta kapcsolatot teremt az ezen részre oly jellemző kettősség között, a modern újvilági nézetek, lehetőségek és a régi, már letűnt világ jellemzői között.

A konyharészre belépve elénk tárul egy hatalmas munkafelülettel rendelkező szigetelem, amelynek alsó korpuszai tárolóként is funkcionálnak. A munkapultba süllyesztett dugalj is helyet kapott kiszolgálva a konyhai kisgépek alkalmazásának lehetőségeit.

A konyhában jobb kéz felé felépítésre került egy 210 cm magas és 70 cm mély toronyelemsor annak érdekében, hogy az ételek alapanyagai mindig frissen álljanak rendelkezésre. Ide került beépítésre a Miele kamra fagyasztószekrénye és önálló, egymásmellé építhető hűtőszekrénye. A toronyelemsor másik oldalára pedig az ételkészítéshez szükséges sütő és kombi gőzpároló. Az épített álfalszakasz tudatosan nem került mennyezetig beépítésre, ezáltal ugyanis megmarad a térkapcsolat a teljes lakásétterem területei között. Ez a megoldás hozzájárul ahhoz is, hogy a privát lakrész valóban elkülönüljön a lakásétteremtől, mintegy takarásként is szolgál a bejáratához. Kétoldalú megközelíthetősége ugyanakkor a mindennapokban hasznos a privát térből érkezőnek. A konyhatechnika szellőzése nem csak alul a lábazatban került kialakításra, de a toronyelemsor tetején (195 cm magasan) hátul is, amely a tér másik oldalán elhelyezkedő design térelválasztó miatt észre sem vehető.

A konyhaelemsor kialakítása – színek, ajtófrontok díszítése – követi a bejárattól végigkövethető szín- és anyaghasználatot és designt.
Valamennyi ajtófront Blum Push-Open ajtónyitással nyitható, ezáltal segítve a tartalmukhoz való hozzáférést, a hűtőszekrény és fagyasztószekrény esetében a nyitásra pedig – az élbe ültetett fogantyúk mellett – a Blum motoros nyitássegítő rendszere segít rá.

A toronyelemsorral szemben kapott helyett a már inkább étkezőhöz kapcsolódó beépíthető kávégép és aláépíthető borhűtő, ezáltal is megteremtve annak lehetőségét, hogy a szakácsok munkája minél kevésbé legyen megzavarva a vendégek kiszolgálása miatt.

A főbejáraton belépve – amennyiben közvetlenül kétszer jobbra fordulunk, a fiatal pár privát terébe vezető közlekedőn találjuk magunkat. Itt valamennyi, korábban megtalálható belső válaszfal elbontásra került.
A lakáséttermet és privát otthont elválasztó falban tolóajtó – amely helyigénye a kamrából került leválasztásra – egyedi poszterborítást kapott mindként oldalról annak érdekében, hogy a két élettérre jellemző stílusjegyek itt is megmaradhassanak.

Belépve a privát élettérbe egy hatalmas egybefüggő teret találunk akként kialakítva, hogy a hálórész leválasztható egy csuklópántokkal nyitható üvegezett ajtórendszerrel. A hálórész szeparáltsága tovább fokozható a padlótól mennyezetig tartó sejtelmesen áttetsző függönyözéssel.

A privát térben jobbra nyílik a fürdőszoba egy szabadonálló káddal és zuhanyzós csapteleppel a középpontban, amelyet a homlokzati nyílászárók előtt helyeztem el. A kád egy keretet kapott fahatású greslapot alkalmazva keretként, sőt növelve a térérzetet az egyik falon egy hatalmas egyedi tervezésű keretes tükör is elhelyezésre került. A kád felett pedig kezelt fa látszógerendákat helyeztem el.

A privát térben kialakítottam egy beépített, egyben besétálós gardróbot. A gardrób közvetlenül megközelíthető a nappaliból és a hálóból is, annak otthonos, mégis luxusérzetét a sötétített üveges, UV ragasztott pántokkal ellátott ajtófrontok és fiókelőlapok adják. A teljes szekrénybelső ledvilágítást kapott, amely nem csak hangulatfényként, de teljes értékű használatot is biztosító helyi megvilágításként is szolgál.

A nappali és hálószoba anyaghasználatban egymásból következik. A két teret ugyan a keretes üvegajtók látszólag megosztják, mégis a homlokzati falsíkon belül végigfutó ledmegvilágítás össze is kapcsolja.

A privát térben is merészen sötét színeket használtam – Benjamin Moore hale navy falfesték, villa nova-richmond-french-grey függönyözés –, azonban a „Vintage Cherry” hajópadlóval kiegészülve melegséget és otthont teremt meghintve egy leheletnyi burgundi árnyalattal.