Eddig még elképzelni se tudtuk, de már itt van „A Jövő Otthona” a Construmán

 

 

Ki ne szeretne a lehető legnagyobb kényelemben és biztonságban élni? Ki ne szeretne meleg, barátságos otthont, ahol minden tárgy választékos ízlést tükröz, hovatovább gondolatolvasó, magától pontosan úgy működik, ahogy kell – sok extra bíbelődés nélkül? Ki ne szeretné, hogy a lakása, irodája fenntartási költsége a lehető legalacsonyabb legyen, sőt, még pénzt is teremtsen? Mindez ma már nem elérhetetlen, nem egy science fiction film fura díszlete. A Jövő Otthona kiállításon az okos technológiák prémium minőségű design márkákkal társulnak, utat mutatva a fejlődésnek és a nemzetközi trendeknek. A bonyolultság és az okosság többnyire rejtve marad (de itt látható lesz!), hiszen ma mindenki – aki érdekelt a jövő otthonának fejlesztésében – az egyszerűségre, használhatóságra, áttekinthetőségre törekedve versenyez a felhasználók figyelméért. Kétség nélkül ez lesz a legizgalmasabb stand, hiszen nem minden nap pillanthatunk be a jövőbe, abba, hogy hogyan fognak élni pár évtized múlva, amikor már mindez nem csodálni való újdonság, hanem a hétköznapok valósága lesz.

 

Ács Erzsébetet, a LOSZ (Lakberendezők Országos Szövetsége) elnökét kérdeztük a készülő kiállításról. A jövő otthona mindenkinek másról szól, de az biztos, hogy szerepet kap benne a környezettudatos építészet, a belsőépítészet, az energiahatékonyság, a természetes anyagok, a biztonság és a kényelem. A LOSZ a 2016-os Construma kiállításon mutatta be a Jövő Konyháját, s ez adta az ötletet arra, hogy idén a Construma vezetésével és számos partnerrel összefogva, s nagyot lépve előre, a jövő otthonát mutassák be a 2017-es Construma látogatóinak. „Érdemes lépést tartani az újdonságokkal is, mert bármennyire nem akarjuk, előbb-utóbb valamilyen formában mindannyiunk hétköznapjaiban megjelennek az új technológiák. S azt szeretnénk bemutatni, hogy ezek használata már ma is jó dolog lehet. A kényelmes alváshoz pl. nagyon fontos, hogy folyamatosan friss levegő áramoljon a hálószobába anélkül, hogy kinyitnánk az ablakokat. Jobb lesz az oxigénellátás és pihenten ébredünk. Sajnos egyre több időt töltünk munkával, és sokszor az is segítség, ha hazafelé menet a mobiltelefonomról elindíthatom a mosógépet vagy a sütőt, amit reggel bekészítettem. Ha elmegyek nyaralni, akkor pl. a hűtőgépet minimális energiafogyasztásra tudom kapcsolni arra az időre, amíg nem vagyok otthon. Ma ezek a szolgáltatások már egyáltalán nem elérhetetlenek.” – folytatja Ács Erzsébet. „Ugyanakkor a biztonság is óriási szerepet kap a mai ember életében. Az ismert biztonsági berendezések mellett pl. figyelni lehet speciális igényekre és élethelyzetekre is. Amikor még kicsi a gyermekem, pl. letilthatom az ablakok nyithatóságát, vagy az elektromosságot a dugaljakban, hogy még véletlenül se történjen baleset.”

 

A kényelem nagy húzóerő a 21. században, amelyben a modern kommunikációs technológiák nélkül nehéz egy európai ember életét elképzelni. Az okos eszközök állandó jelenléte az életünkben nem csak azt jelenti, hogy mindig kéznél van az internet; hogy bármire rá lehet keresni és bármit meg lehet találni, hanem azt is, hogy az okostelefon mellett a zsebünkben állandó lakó lett a stressz is. Amikor csökkentjük a törődésre váró tárgyak, dolgok és ügyek számát, akkor csökkentjük a stresszt, kényelmesebbé tesszük az életünket. Az okos otthon, az okos város, az okos technológiák tehát nem csak a kényelemszeretetünkről, hanem a stressz csökkentéséről, s végső soron nyugalmunk, belső békénk és a harmónia kereséséről is szólnak.

 

A Jövő Otthona kiállítás még több fontos környezeti elemre is felhívja a figyelmet, pl. a természetes anyagok újszerű használatára, vagy arra, hogy hogyan alakulnak át a lakáson belüli terek. A konyha ma egy olyan élettér, ami a nappalival részben egybeolvadva a kulináris élvezetek mellett a társasági élet fontos színterévé vált. A kreatív világítási megoldások nem csak a látvány és a hangulatok szempontjából fontosak, hanem az energiatakarékosság miatt is. Mindezek láthatóvá és személyesen megtapasztalható, átélhetővé válnak a Jövő Otthona kiállításon. Szeretettel várjuk, jöjjön és tegyen egy lépést velünk a jövőbe Ön is!

 

Pásztor Erika Katalina
az epiteszforum.hu – „A Jövő Otthona” kiállítás tereiben működő pop-up szerkesztőség vezetője

 

 

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/03/jovootthona_001.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/03/jovootthona_002.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/03/jovootthona_003.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/03/jovootthona_004.jpg[/imagetab]
[/tabs]