ElSTART-olt a Design Hét, ami ma már intézménnyé vált.

 

Október 6.-án a Magyar Formatervezési Díj és a Magyar Design Management Díj átadási ünnepségével hivatalosan is kezdetét vette a 2017-es Design Hét Budapest rendezvénysorozat, mely 150 programmal mutatja be a design magyarországi eredményeit, helyzetét, a gazdaságban és a társadalomban betöltött egyre jelentősebb szerepét. Az idei díszvendég a Dán Királyság, azonban a dán designnak szentelt kiállítások mellett számos egyéb kapcsolódási pont teszi nemzetközivé a Design Hét Budapestet.

 

A Magyar Formatervezési Tanács által szervezett rendezvénysorozat mára már valójában nem egy hétig tart, hiszen már szeptember végétől volt módja a szakmának és az érdeklődőknek különféle programokon részt venni, és tart mindez egészen október végéig.

 

Idén Budapest, Pécs és Sopron mellett Győr is csatlakozott a „design-csapathoz.”

 

A megnyitó sajtótájékoztató és este az ünnepélyes díjátadó helyszíne stílszerűen a régi VERTESZ gyárépületében található Artus Stúdió alkotóműhelye. Itt működik már 1999 óta képzőművészek, színházi emberek közös inspirációs alkotótereként. A stúdió rendszeres programjai között szerepelnek az Artus társulat előadásai, képzőművészeti kiállítások, valamint vendégelőadások és kulturális események a társművészetek területéről.

 

Dr. Łuszcz Viktor a programsorozatot védnöklő és finanszírozó Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke köszönetét fejezte ki a rendezőknek, szervezőknek. Kiemelte, hogy idén magasra került a léc, hiszen a díszvendég Dánia kiemelkedő designnal rendelkező ország.

 

„Mivel a design esetében mindig fontos újdonságérték mellett idén a piacképesség is kiemelt hangsúlyt kapott, kézenfekvő volt, hogy díszvendég országként Dániát invitáljuk a Design Hét Budapestre.” – emelte ki Osvárt Judit a Design Hét Budapest projektvezetője, a Magyar Formatervezési Tanács tagja.

 

Arra, hogy a design a közhiedelemmel ellentétben nem csupán esztétikai minőséget jelöl, Dánia a legjobb példa, mely talán a világ leginkább designtudatos országa, ahol a design szerves része a mindennapoknak.

 

A megnyitó ünnepségen Kirsten Geelan dán nagykövetasszony is részt vett. A sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a dán design nagy hagyománnyal rendelkezik, ahol a szépség és a funkció harmonikus egységben van, minimalizmus, letisztultság, funkcionalitás, időtlenség jellemzi. A dán design „nagyon cool és van humora.” A nagy klasszikusok mellett, mint Arne Jacobsen, Verner Panton, Erik Magnussen, Borge Mogensen, megjelent egy új generáció. A fiatal designerek új eszméket, új értékeket hoznak és új területeket hódítanak meg.

 

A dán designerek legrangosabb szakmai elismerésének számító Danish Design Awards idei díjazottjainak alkotásaiból rendezett kiállítás az Artus Stúdióban megtekinthető november 5.-ig. (Bp. XI. Sztregova utca 7.)

 

A Design Hét folyamán több helyszínen is kiemelt szerepet kap a dán design. A programok részletesen, tematikusan és napra lebontva a http://www.designhet.hu/2017/ oldalon találhatók.

 

 

A Design Management Díjazottja

 

Szilvio Kft – Hamerli / 1861Kesztyűmanufaktúra (a „Pécsi Kesztyű” ). „Az átgondolt design stratégia nem csupán termékek szintjén jelenik meg, hanem a teljes márkát végigkíséri.”

 

A bírálóbizottság további négy jelöltet tartott példaértékűnek és elismerésre méltónak, így elismerő oklevélben részesült:

Félegyházi Pékség Kft.
Kreinbacher Birtok
Maacraft – The Social Workshop
Medence Csoport

 

Részletek a https://www.sztnh.gov.hu/sites/default/files/dmd_katalogus_2017_online.pdf kiadványban.

 

A Magyar Formatervezési Díj díjazottjai:

 

Termék kategória
XBODY ACTIWAVE vezeték nélküli okos fitneszeszköz
Alkotók: MAFORM, Fejér Tamás, Kovács Róbert, Molnár L. Péter, Kovács Apor, Molnár Ádá

 

WYHOYS 2017/2018 őszi-téli kollekció
Alkotó: Pápai Lilla

 

Terv kategória:
IORA moduláris rendszer
Alkotó: Fabricius-Nagy Emese

 

SHOKA innovatív kerékpáros kiegészítő
Alkotók: MAFORM, Bálint Gábor, Fejér Tamás, Kovács Róbert, Molnár L. Péter

 

Vizuális kommunikáció kategória – megosztott díj
REFORM500 köztéri installáció
Alkotók: Szabó Levente, Polgárdi Ákos, VPI Betonmanufaktúra

 

HV_100 projekt betűtervezés és könyv
Alkotó: Balla Dóra

 

Diák kategória
VITAL alga technológiás beltéri légszűrő
Alkotó: Vas Ádám

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja
Perceptual Thinkers 2018 tavasz-nyár kollekció
Alkotók: Merényi Zita, Szalkai Dániel, Szász Eszter

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja
TACTILIS inkluzív design memóriajáték-készlet
Alkotó: Orr Péter

 

A Magyar Formatervezési Tanács különdíja
AURORA általános felhasználású asztal
Alkotó: Lévay Ariel

 

Részletek a https://www.sztnh.gov.hu/sites/default/files/mfd_2017_katalogus_web.pdf kiadványban.

 

Katona Etelka beszámolója

 

 

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/10/DesignHet_megnyito.01.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/10/DesignHet_megnyito.02.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/10/DesignHet_megnyito.03.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/10/DesignHet_megnyito.04.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/10/DesignHet_megnyito.05.jpg[/imagetab]
[/tabs]