Az Europa Design-tól már megszokott, magas színvonalú rendezvényen kaphattunk ízelítőt a 2018-as Salone del Mobile kiállítás főbb trendjeiből, érdekességeiből. A LOSZ elnöke, Ács Erzsébet; a SICIS magyarországi képviselője, Bor Iván és Tóth Anita, lakberendező; a Kerakoll magyarországi képviselője, Dobler Csaba és a házigazda képviseletében, Feuertag Ottó kalauzoltak minket ízletes fogások és frissítők között.

 

EuropaDesign - építészeti workshop

 

Elsőként Bor Iván mutatta be a SICIS standját és ezen keresztül a gyártó újdonságait. Szó volt a sokoldalúan használható Vetrite laminált üvegről, mely többek között burkolatként, asztallapként és lámpák anyagaként is megjelent a kiállításon. Megismerkedtünk a Home kollekcióval, mellyel az olasz gyár a mozaikok világából kimozdulva nyit a szövetek, bútorok és lámpák felé is. Szintén a SICIS oldaláról, Tóth Anita mesélt tapasztalatairól a Studio Raggi építészirodában, ahol lehetősége volt a „mozaik nagyhatalom” standját tervező csapat munkájában részt venni.

 

 

 

 

 

 

Ezt követően még mindig a „design fellegvárában” sétálgatva, a Kerakoll olasz családi vállalat életébe nyertünk humoros bepillantást. Az előadásban a Green Lab Innovációs Center igazán rendkívüli, környezetbarát technológiákat fejlesztő munkájáról volt szó és megismerhettük többek között a Fugalite Eco Invisible anyagot, mely „láthatatlan” fugaként alkalmazva tökéletes végeredményt nyújt az üvegmozaikok burkolásakor. Értesültünk a Kerakoll Design House eddig 10 színű „re-design”-ra kifejlesztett kollekciójának bővítéséről is. Eszerint a legtöbb anyagra és felületre használható festékek eddig ismert minimál, meleg színekre korlátozott palettája változatos „Color kollekcióvá” alakul, mely Magyarországon jövő tavasztól lesz elérhető.

 

 

 

 

Ezután Ács Erzsébet számolt be a „szalonon” bemutatott újdonságokról, érdekességekről. Meglátása szerint a szürke és bézs mellett végre jönnek vissza a színek a lakberendezésbe mályva, zöld, sárga, kék és piros színfoltokként. Bútorokban a szögben hajlított, eltolt, lekerekített formák hódítanak és továbbra is jelen van a méhsejt minta. Érdekes anyagtársítások is megfigyelhetők a trendekben: meghatározó a fa fémberakással, a beton-vas és a kő-üveg párosítás is. Ezeken kívül hangsúlyos még a márvány és a bőr, sok helyen feltűnnek steppelt anyagok, rácsok és láncok is. Nem maradhatnak észrevehetetlenek a dekoratív lámpák, a rengeteg tükör és a zöld növények alkalmazása sem a kiállított enteriőrökben.

 

 

 

 

 

Zárásként Feuertag Ottó foglalta össze számunkra a kiállítás tanulságait egy interaktív beszélgetés keretein belül az előadók és a résztvevők bevonásával. Tehát aki az idén nem tudott ellátogatni a Salone del Mobile-ra, ezen az eseményen átfogó képet kaphatott a látottakról.

 

 

 

 

 

Szerző:

Hompok Melinda
lakberendező
HoMe Design Studio

 

Fotók: Sicis, Kerakoll, Sallak Andrea, Europa Design