Hullám Csónakházak – MÉD Europa Design Belsőépítészeti Különdíj

 

A harmadik alkalommal átadott Europa Design Belsőépítészeti Különdíj 2016. nyertes projektje a
Pesterzsébeti Hullám Csónakházak szabadidős és turisztikai célú komplex fejlesztése. Interjú a belsőépítészeti terveket készítő Blokk Építészeti Műhellyel.

 

MÉD 2016 - Hullám Csónakházak

 

 

Europa Design: Mióta létezik a stúdió és kik a tagjai? Kérlek, mutasd be magatokat! Van olyan speciális területe az építészetnek, ami különösen közel áll hozzátok?

 

Börzsei Tamás: Együttműködésünk egyetemi barátságokból indult. A diplomát követő években szinte mindannyian külföldön éltünk és dolgoztunk építészként. A BLOKK építész műhely tagjai Bazsó Ferenc, Biro Emese, Börzsei Tamás, Nagy Nándor, Szabó Bulcsu, Szakál Andrea. Irodánk elsősorban építészeti feladatokkal foglalkozik, de gyakran vállalunk belsőépítészeti vagy bútortervezési munkákat is.

 

Europa Design: Miért Blokk a stúdió neve?

 

Börzsei Tamás: Az irodánk meghatározása a kezdetektől fogva “műhely” ami elsősorban a manualitást, a kézzel való alkotást hivatott jelképezni és ezt azért mert mindannyiunk erős késztetés érzünk a valós anyagokkal való foglalkozás iránt. Az évek során készítettünk kisebb tárgyakat, bútorokat, de nagyobb léptékű installációkat is. Továbbá részt veszünk alkotó táborokban, workshopokon.

 

A Blokk a csapat összetartozását, egységességét jelenti és mint utólag kiderült több külföldi építész iroda is fut ezzel a névvel, (az építőiparban is előfordul mint blokk tégla vagy blokk lakások), de az is szempont volt a névkereséskor, hogy rövid és könnyen érthető legyen.

 

Europa Design: Láthatólag nagyon fontos nektek a Hullám csónakházak projekt. Hogyan kerültetek bele és mi a különlegessége számotokra?

 

Börzsei Tamás: Valóban több szempontból is közel áll hozzánk. Andi (Szakál Andrea) kitartó lelkesedésének és közbejárásának köszönhetően bízott meg minket Pesterzsébet önkormányzata egy vázlatterv elkészítésével. A téma a Gubacsi hídtől délre, a Ráckevei Duna ág partján található Hullám csónakházak és környezetének teljes revitalizációja volt. A XX. kerület ezzel a koncepció tervvel sikeresen vett részt a főváros által kiírt TÉR_KÖZ pályázaton. Később az engedélyezési majd a kiviteli tervdokumentációkat is az irodánk készítette. A hosszú tervezési folyamaton túl, maga a helyszín különleges adottságai, a feladat egyedisége is közrejátszott, hogy kiemelt figyelemmel forduljunk a feladathoz.

 

Europa Design: A pesterzsébeti Duna-part revitalizációjával kapcsolatban milyen további fejlesztésekre van szükség? A díj hatással lehet esetleg a csónakház valódi használatba kerüléséhez?

 

Börzsei Tamás: A terület kétharmadának a felújítása még hátra van és a felújított rész sem üzemel még teljes egészében, pedig már több mint egy éve elkészült. A tervezés kezdetén átfogó programot dolgoztunk ki új funkciókkal az eredeti használat újraélesztésére. Első ütemben a megmaradt háromból egy csónakháznak, két kisebb épületnek, és a zöldterület közel felének felújítása készült el egy új játszótérrel. A vizes játszótér, a fogadóépület és a parti büfé a 2016-os évben már szakaszosan működött. Ősszel a Design Hét keretében egy csónaképítő tábor került megrendezésre, melyet Pecha Kucha előadóest zárt, ez volt a Hullám Csónakházak nyitórendezvénye. Az étteremnek, közösségi tereknek és szállásoknak helyt adó III. Csónakház működtetésére több jelentkező volt. A megbízott üzemeltető év végére tudott csak dönteni, így az várhatóan idén tavasszal végre megnyílhat. A másik két csónakház, két kabinház és egy kávézó- kilátónak tervezett épület még leromlott állapotban van, ezeken minimális állagmegóvási munkák történtek csak. Ha a megvalósult új részek idén végre beindulnának, lehetne csónakokat bérelni és rendezvényeket tartani a területeken, elkezdődhetne a csónakházak új élete. További kisebb létesítmények szerepeltek még a koncepciónkban: kerti üvegház, közösségi kert, parti szauna, fürdőház, közösségi sütögetők, melyek kis költségvetéssel elősegíthetnék a terület újraélesztését.

 

Europa Design: Ez egy belsőépítészeti díj. Meglepődtetek? Milyen százalékban volt fontos a belsőépítészet a projektben?

 

Börzsei Tamás: Igen, de nem a belsőépítészeti kategória miatt. Csapatunk rengeteg energiát fektetett a Hullám Csónakházak felélesztésébe. A TÉR_KÖZ támogatást elnyerő koncepció kidolgozásától a hosszú, közös tervezési folyamaton és széleskörű egyeztetéseken keresztül a kivitelezés alatt végigélt küzdelmekig. A megvalósulás után a KUNSZT csapatával weboldalt és arculatot is készítettünk, rendezvényeket szerveztünk a főváros támogatásával, egyetemistákkal a csónakházak területén alkotó – kutatási programot indítottunk. A KÉK bevonásával az önkormányzatnál pályáztunk a közösségi kert és kerti üvegház építésére, üzemeltetésére, a II. Csónakház részleges felújításának kiviteli tervezésére, sikertelenül. A terület több mint egy évig többnyire üresen állt. A felújításra minimális költségvetés állt rendelkezésre, ennek figyelembevételével készültek a tervek, melyeket egy túlárazott közbeszerzés után további csökkentésekkel még racionalizálni kellett. Az épület egy mobilfalakkal átalakítható külső – belső hely, melyben minimális bútorozással, a közönség eleveníti meg a teret.

 

Europa Design: Nyertetek már hasonló díjat?

 

Börzsei Tamás: A csobánkai családi házunkkal 2013-ban a Magyar Építész Kamara Év Háza különdíját, a Creaton különdíját kaptuk meg és a 2014-es Építészeti Média Díj döntőse volt.

 

Europa Design: Milyen hatást vártok az Europa Design Belsőépítészeti Különdíj kommunikálásától?

 

Börzsei Tamás: Úgy gondoljuk, a díj és annak kommunikálása megnöveli ismertségünket, jóval több emberhez eljutnak így a munkáink. Remélhetőleg az internetes felületeken megjelenve sokan megismerhetik, milyen jellegű az érdeklődésünk és az a világ, melyet az építészeten, belsőépítészeten belül képviselünk. A Csónakházak szélesebb körben történő ismertségében is jelentős szerepe lehet ennek a hírnek. Márpedig ahhoz, hogy az idén valóban működését megkezdő Csónakházak benépesüljön, elengedhetetlen a több csatornán történő hirdetés. Hálásak vagyunk ezért a lehetőségért!

 

Szöveg: Europa Design
Fotó: Építészfórum

 

MED2016.Hullam Csonakhazak.03
Feuertag Ottó átadja a MÉD Europa Design Belsőépítészeti Különdíjat – fotó: Építészfórum

 

MED2016.Hullam Csonakhazak.02
A BLOKK Építész Műhely és Feuertag Ottó, a díjat adományozó Europa Design tulajdonos-ügyvezető igazgatója, fotó: Építészfórum

 

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/02/MED2016.Hullam-Csonakhazak.04.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/02/MED2016.Hullam-Csonakhazak.05.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/02/MED2016.Hullam-Csonakhazak.06.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/02/MED2016.Hullam-Csonakhazak.07.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/02/MED2016.Hullam-Csonakhazak.08.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2017/02/MED2016.Hullam-Csonakhazak.09.jpg[/imagetab]
[/tabs]