Bálint Imre DLA Ybl díjas építész tollából

Lakberendezésről lakberendezőknek

 

Gyakran mondják, hogy az orvosok hibáit eltakarja a föld, az építészek hibáit a növényzet, a belsőépítészek-lakberendezők melléfogásait pedig a drapéria. Szó sincs arról, hogy ezzel a kis tréfás bevezetővel a tervezés felelőssége alól felmentsem a lakberendezőket! Hiszen Önök azok, akik a megrendelővel, a vevővel, a későbbi használóval személyesen kapcsolatban állnak. A feladat jelentős részben adott és körülhatárolt. Sok esetben túl határozott is, hiszen a tulajdonosok, vagy bérlők konkrét elhatározással jelennek meg.

 

Mit tehet ilyenkor egy lakberendező? Első sorban megkísérli megismerni a megbízóját. Ez direkt és indirekt módon történhet, de a legjobb a beszélgetés. Hallatlanul fontos, hogy a lakberendező ezek után összegezze magában a hallottakat, erről véleményt formáljon. Ha a megrendelői elképzelés téves, akkor meg kell kísérelni a legjobb megoldás bemutatását. Véleményem szerint tehát Önök akkor járnak el helyesen, ha az előbb említett esetben a megrendelői kívánság gyökereiből fakadó további alternatívákat is bemutatnak, így kísérelve meg a legjobb lehetőség megvalósítását.

 

Mindezzel csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy az Önök feladata, szakmája, a legjobb esetben hivatása a társadalmi közízlés formálása, az élhető belső környezet kialakítása.

 

Kívánom tehát, hogy ambícióval, hittel, munkakedvvel teljesítsék feladataikat, mindenkor arra gondolva, hogy a választott színek, anyagok, formák sok esetben maradandó nyomot hagynak az abban élők tudatában és nem mindegy, hogy ez a nyom milyen.

 

Sok sikert kívánok Mindannyiuknak!

 

Bálint Imre DLA
Ybl-díjas építész
Budapesti Építész Kamara Elnöke