Andrásiné Pocsalyi Julianna - Anyagok, színek, érzések

Andrásiné Pocsalyi Julianna


Alkotóművész

 

+36 30 935 4904
pocsalyi.juliannaart@gmail.com

www.juliaart.hu

Hogyan vágható ki a szolnoki csipke a kőfurnérból? Miként festhető egy tűzzománc portré egy háromdimenziós bőrképre? Hogyan elevenedik meg egy család misztikus világa az egyedi tűzzománc horoszkópok által? Miként rendezhető be otthonosan, mégis luxus hatást keltve egy kétezer négyzetméteres üzleti tér? Ezekre a különleges igényekre Julianna munkáiban található meg a válasz.

Szenvedély és tudatosság
Ez fémjelzi Andrásiné Pocsalyi Julianna életét. Rendszerint előbb elkapja a szenvedély, amit aztán tudatosan fejleszt professzionális tevékenységgé. Így köteleződött el huszonöt évvel ez előtt a lakberendezés iránt is, amit számos újabb művészeti szintű önkifejezési forma követett. A főiskolán belsőépítészetet és környezetkultúrát hallgatott, már ekkor világossá vált számára, hogy a lakberendezés több néhány bútor és kiegészítő kiválasztásánál, sokkal inkább jelenti egy emberi közösség életterének megalkotását, kapcsolódását a külső és belső univerzumhoz, a személyes tér beágyazódását egy élhető, fenntartható, biztonságos, de egyúttal izgalmas kihívásokkal teli tág világba.

Megújulás
Folyamatosan új megnyilvánulási formákat kutatva talált rá évtizedekkel ez előtt a bútorfestésre, majd a tűzzománcra, selyemfestésre, így teremtett színes világot maga és mások köré. Mikor kiderült, hogy egyik kisfia örökre kisfiú marad mellette, és soha nem engedheti el a kezét, a kreativitása a művészetek felé fordult, az erejét a család és az önkifejezés között osztotta meg. Ahogy Pablo Picasso tanítja: ”A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát”.

Ennek jegyében dolgozik, ügyfelei sokszor szabadkezet adnak neki a lakberendezésben. Ez az együttműködés túlmutat puszta üzleti kapcsolaton, inkább közös teremtésnek nevezhető.

Inspiráció
Julianna rendszeres látogatója a nagy európai kiállításoknak és szakvásároknak, Milánó, Frankfurt, Bécs varázslatát építi bele a munkáiban. Fontosak az új trendek, de a legizgalmasabb mindig az újdonság és modernitás találkozása a leendő lakó igényeivel, lelkivilágával, e két irányvonal harmóniába illesztése, és új, közös történetük megteremtése.
Munkája révén lakóhelyén, Szolnokon több lakberendezési kiállítást is szervezett. Büszke arra, hogy helyet kapott Slézia József design évkönyveinek anyagában, képviselhette a szakmát a Budapesti Nemzetközi Vásárokon is.

Célkitűzés
Célja az, hogy fenntartsa azt a folyamatos teremtő áramlást, amit a kézműves munkák és a hivatás kapcsán érez. Selyem, bőr, tűzzománc és más alkotásai rendre felkerülnek egy-egy általa berendezett lakás falára, így már nem csak az alkotónak, hanem a megrendelőnek is örömöt okoznak, és egyediséget csempésznek a térbe.

Hitvallás
Hitvallása szerint mindenkinek az életébe kell egy csipetnyi játék, de kell nagyvonalúság, igényesség és személyesség is ahhoz, hogy környezetünkben otthonosan mozogjunk, egyúttal folyamatosan inspirálódjunk is általa.

S. Tóth Anikó riporter

Pocsalyi Julianna

ALKOTÁSOK

KÉPEK