Csapó Gabi - Hypnagogia - S/ALON BUDAPEST 2022.

Hypnagogia - S/ALON BUDAPEST 2022.

Tervezői Pályázat Koncepció

Hypnagogia: az ébrenlétből az alvásba való átmenet állapota, mikor egyszerre vizionálunk és gondolkodunk. Az ébrenlét és az alvás határvidéke, ahol különféle érzetek, víziók és hallucinációk jelennek meg az elménkben, azonban még nem szakadtunk el teljesen a racionalitástól, nem merültünk el egészen az álmok tengerében. Részlet-S/ALON BUDAPEST

Az idei tervezői pályázat keretein belül a koncepció, a valóság és az álomvilág közti diffúz kapcsolódást ragadják meg, illetve ültetik át egy realizálható installációba vagy enteriőrbe. Az álomszerű látomások, a pszichedelikus élmények, az optikai illúziók és a szabad asszociáció fogalmai köré szerveződött a pályamű.

A „JUST DREAM ABOUT…” pályázat leírás

Karamellszínű égbolt és puha felhők ölelése. A hátfalon, a tapétán és a fejünk feletti drapérián is, pufók habcsókon lebegtetnek az álmok.

A gomolygó felhők előtt, néhány nyuszi sietősen teker el, és szétfolyó tükrök, most, a hatalmas villanykörték, a valóság eltúlzott kellékeinek fényét szórja szét.,

A málna szín, mindent beborít. Felkúszik a kanapéra is, az ismert világ utolsó darabjaira, amik, mint jégkockák olvadoznak. Az élek teljesen eltűnnek, és itt-ott tócsává duzzadva, tükrözik vissza a bongyor égboltot. Madárkák csoportja lejti körtáncát.
Még visszhangzik a búcsú néhány hangfoszlánya, „Ciao Bella”, mely most fényesen ragyog lelki szemeink előtt.

Látványtervek

A pályázat kivitelezésének koncepciója.

A hátfalon és a mennyezeten karamell színű tapétát és mesh hálót használtam. A felhők így teljesen körülölelnek. A kör, mint a mindenség jelképe, a kis asztalokon jelennek meg. A talpazatuk arany, hogy visszatükrözze a fényeket, tárgyakat, amik a szőnyegen vannak. Kizárólag arany és fehér kiegészítőket alkalmaztam a bársonyos, málnás színek mellett. Ez a narancsos-málna szín került a dupla boltívre, a kanapéra és a szőnyegre is. A függő, hatalmas villanykörte lámpák úgy lettek pozícionálva, hogy a látogató, szemben állva, a három függőlámpa helyett, ötöt lásson. Ezzel a fényüket is megsokszorozom, ami különösen fontos, mert semmilyen más reflektor nem világítja meg az enteriőrt. A lámpák fénye meleg fehér, hogy az arany csillogását szépen kiemelje, és ezzel is fokozzam a különleges atmoszférát.

 

Csapó Gabi 
lakberendező

Fotók