Cseh Edit - Tér tervezés

TÉR tervezés

 

Egy olyan munkámat szeretném röviden bemutatni, melyet a lakberendező mesterkurzus keretén belül, a „3D típusú gondolkodás” elsajátítására tett próbálkozásom során készítettem nemrégiben.

Cseh Edit - Tér tervezés

Célom egy optimális, kétgyermekes család életviteléhez igazodó TÉR tervezése volt, mely szabad brief alapján azt a ritka lehetőséget jelentette, hogy kötöttségek nélkül, saját elképzeléseim és szempontjaim mentén alkothatok.

Voltaképpen olyasmi volt ez, mintha saját családomnak terveznék lakóteret, én szabnám meg a kritériumokat, határokat… ami nem is olyan könnyű…

Cseh Edit - Tér tervezés

A kialakítandó térrel szemben támasztott főbb szempontom volt, hogy az ésszerűség mértékéig tágas legyen („belátható”), messzemenően a használatot szolgáló térfűzés keletkezzen, továbbá világos, kényelmes, különböző élethelyzeteknek megfelelően alakítható, továbbgondolható, laza, játékos és némiképp a szokványostól eltérő világot hozzak létre. Legyen alkalmas arra, hogy a külső tér a belső lakótér meghosszabbításaként tudjon működni, mindent az egységes, modern hangvétel és a fenntartható design jellemezzen.

Munkamenetem első lépéseként meghatároztam a szükséges funkciókat, ezek térkapcsolatát, melyek nyomán kialakultak az alapzónáim. A kétszintes térrendszer a funkciók és kapcsolatrendszerük építészeti léptékkel való felruházásával, arányba állításával kapott formát.

Cseh Edit - Tér tervezés

A nagyvonalú megjelenést támogatja a légies, dupla üvegpihenős függesztett lépcső a fókuszban, amely mint fontos kommunikációs eszköz, mágnesként vonzza a szemet.

A többfunkciós, viszonylag szabdalás-mentes élettérben a könnyed berendezési csoportok szigetként való kialakítása, forma- és színvilága, a nagyvonalú közlekedési utak és az eltolható térelválasztó elemek mind a laza, áramló hangulatot érvényesítik.

Cseh Edit - Tér tervezés

A nappali és az étkező mentén futó hatalmas üveg tolóajtók segítségével a határok összemoshatók a külső térrel, finoman vált a két terület egymásba.

A kiszolgáló helyiségek és a tárolóegységek a háttérbe húzódnak, rejtve, a burkolatok diszkrét takarásában találhatóak.

Cseh Edit - Tér tervezés

A felső szinten kapott helyet az intim szféra, egyik oldalon a tágas szülői menedékkel, a másikon a gyerekek birodalmával, gyereknappalival és vizesblokkal.

A funkcionális köteléken túl belsőépítészeti megoldások és egyedi bútorok kapcsolják egységbe a lakótér két szintjét.

Cseh Edit - Tér tervezés

Úgy gondolom, hogy egy megvalósítható és használóinak örömet nyújtó, látványos otthon születhetne az elképzelés nyomán.

 

Cseh Edit
lakberendező