dr. Héczei Fruzsina - Családi ház polgári stílusban

Családi ház polgári stílusban

 

Az igényeknek megfelelően tervezői célom az volt, hogy a közösségi terek, illetve a családtagok intim terei a benne élők igényeit egyaránt kiszolgálják. A közösségi terekben a klasszikus, polgári hangulat megteremtése érdekében a tér kialakítását a szimmetriára építettem.

A földszintre telepítettem a konyha-étkező-nappali egybefüggő terét. A konyha-étkező egyaránt lehetőséget ad a reprezentatívabb vacsorák, és a családi reggelik lebonyolítására. A bejárati szinten kapott helyet a szükség esetén vendégszobaként is működő csendes szülői dolgozó. A földszinten a falak helyzete különösebb módosítást nem igényelt, mivel azonban a család klasszikus, polgári miliőre vágyott, hangsúlyoztam a kandalló szimmetriára épülő központi helyzetét. A nappali fehér beépített bútorát egyrészt az alapgondolat – a szimmetria -, illetve az elegáns, de levegős stílus megteremtése jegyében választottam, másrészt azért, hogy hátteret adjon a sötétebb tónusú, adott esetben antik tárgyaknak. A világos tölgy parketta – amit a legszükségesebb mértékben fednek szőnyegek – is ezt a célt szolgálja.

Az emeleti szint jelentős újragondolásával, de a vizes helyiségek helyének megtartásával itt kapott helyet a két gyermek szobája, valamint a szülői „rezidencia”. A közlekedőket a lehető legkisebbre csökkentettem, a megmaradt közlekedőket pedig bútorozással, beépített szekrényekkel használtam ki.

A szülőket kiszolgáló tér lakosztály minőségét szerettem volna erősíteni, így csak a legszükségesebb mértékben zsilipeltem a fürdőt a háló-gardrób egységként kezelt terétől. A nagyméretű gardrób csak vizuálisan válik le a térről, a zárt szekrények valamennyi ruhát elrejthetik, a tükör és a régi zongoraszék pedig a kényelmes készülődést szolgálják. A háló és fürdőszoba forma-, és színvilága, anyaghasználata hivatott érzékeltetni a klasszikus és elegáns stílust. A falfülke, valamint a tervezett gipszkarton keret rejtett világítása a hálót hangulatosabbá teszi, kiemeli annak pihentető funkcióját, intimitását. A fürdőszoba klasszikus stílusát erősíti a tapéta használata, valamint a csempét helyettesítő corian burkolat jelenléte is.

 

dr. Héczei Fruzsina
lakberendező