Jaksa Szilvia Anita - 25 négyzetméter menta

25 m2 menta

Tervezési szempontból a kislakások a legmunkásabbak, és nekem volt szerencsém jó párhoz. Amikor minden centiméter számít, és szinte minden bekerülő bútor több funkciós, akkor az jól megmozgatja a szürkeállományt! De ennek ez a szépsége!

Az itt bemutatott kislakás 25 m2! Egy fiatal pár kért fel a megtervezésére, és bár nem voltak átlagon felüli igényeik, jól megdolgoztatott, hogy a végeredmény egy kényelmes, funkcionálisan tökéletes otthonná váljon.

A kiindulás egy valóban lepusztult cselédlakás volt, annak minden hátrányával, felosztva kis lukakra. Így a tervezés azzal kezdődött, hogy kivertem minden falat, és újra osztottam a funkciókat. Falakat egyedül a fürdő köré tettem, minden más egy térbe került, felfűzve egy közlekedési útvonalra; előszoba, konyha, étkező, nappali, dolgozó sarok, háló. Az alaprajzon látszik, hogy minden funkció kényelmesen elfért, és logikusan következik egymásból.

Jaksa Szilvia Anita - 25 négyzetméter menta

Stílus szempontjából egy friss, fiatalos berendezést képzeltem el, melynek a fő színe a menta, ami a megrendelők kedvenc színe volt. Ezt egészítettem ki narancsos árnyalatokkal, illetve flóra-fauna motívumokkal. Bútorozásban pedig a fehér és a tölgy felületeket választottam. Mivel ez a lakás a fiatal megrendelők első önálló otthona lett; alacsony költségvetéssel kellett dolgozunk, így több berendezési tárgy is az Ikeából került be. A többfunkciós darabok, mint például az étkezőben lévő falipanel, mely az előszoba felől akasztós tároló, a nappali fal felől meg könyves szekrény asztalos munkája, ugyanúgy mint a háló részben az ágy, mely egy megemelt talapzatra került, amiben nagy tároló fiókok kaptak helyet.

Látványtervek

A megvalósításnál a megrendelők elég szorosan tartották magukat a tervekhez, így a végeredmény híven tükrözi az eredeti elképzeléseket. A kislakás a jól átgondolt koncepció által igen kényelmes, funkcionális, ugyanakkor látványos lett, mely nem nélkülöz olyan luxus megoldásokat sem, mint a kétszemélyes, besétálós zuhanykabin, vagy a kényelmes, bőr háttámlával ellátott hálófülke.

A mini otthon két főre tökéletes választás volt, azonban a friss házaspár azóta gyarapodott, így tovább kellett menniük. Az eladással nem volt gond, bőven visszahozta a felújítás árát is, ami egyértelműen mutatja, hogy egy átgondolt, megtervezett, berendezett lakás jó befektetés is egyben.

 

Jaksa Szilvia Anita 
lakberendező

fotó:

Bata Tamás

Lakberendezés:

Jaksa Szilvia Anita

A lakás 2020-ban megjelent az Otthon Kislakások számában.