Krebsz Zsuzsanna - Skandináv víkend Budán

Skandináv víkend Budán

 

Ezzel a címmel jelent meg egyik legkedvesebb munkám a SzépLAK folyóiratban néhány éve. A lakásbemutató fotóit Berényi János készítette.

Kényelmes belvárosi otthonából egy budai kislakásba vágyott pihenni középkorú, egyedülálló hölgy megbízóm. Bár a két lakás között a távolság nem nagy, a berendezés stílusa oly mértékben tér el egymástól, hogy pusztán a környezetváltozás teljes kikapcsolódást nyújthat számára.

Krebsz Zsuzsanna - Skandináv víkend Budán

Hat helyiség, valamint egy loggia osztozott eredetileg a megvásárolt lakás 65 négyzetméterén. Zsúfolt volt és kissé lelakott, de a Rózsadombon. Statikus véleménye alátámasztotta a válaszfalak bonthatóságát, illetve annak sem látszott akadálya, hogy a loggia terét a lakáshoz csatoljuk. A döntést egyetlen vázlategyeztetés, majd a kész terv átadása követte. Amikor szóba került, megnézné-e a tulajdonos menet közben, hogy alakul a lakás, ezt válaszolta: „minek megkóstolni a félig sült kenyeret?” Ehhez tartottuk hát magunkat mindannyian, akik a kivitelezésben közreműködtünk. És az átadás karácsonyi határidejéhez. Szeptembert írtunk ekkor, és még önkormányzati engedélyre is szükségünk volt a loggia beépítéséhez. És persze, egyéb gondok is adódtak a kivitelezés során. Ennek ellenére december 23-án megtörtént a „hivatalos” átadás.

Krebsz Zsuzsanna - Skandináv víkend Budán

A lakás valamennyi válaszfalát elbontottuk tehát. Ezzel és a loggia terének a lakáshoz csatolásával alapoztuk meg az igényelt tágasságot. A horizontális osztásokkal, a világos színekkel és az üveg és tükör felületek becsempészésével ezt optikailag még tovább fokoztuk. Ritkán adatik egy lakberendező életében, hogy ennyire szabad kezet kapjon a tervezéshez, s az is, hogy csupán egy személy kényelmére kell tekintettel lennie. Az eredmény megtekinthető a fotókon.

fotók

Berényi János


tervező

Krebsz Zsuzsanna